Deze dingen in de badkamer mag je vaker schoonmaken dan je misschien al doet
De badkamer is een plek waar je goed kunt ontspannen. Je kunt het dé zenruimte van het huis maken. Dit gevoel ebt alleen snel weg zodra het er minder fris en opgeruimd is. Door specifieke onderdelen vaker schoon te maken, houd je de badkamer makkelijk en snel spic en span kun je genieten van je me-time momentje in een serene badruimte.
Douchegordijn en/of (glazen) wand
Een douchegordijn en (glazen) wand zijn snel toe aan een sopje. Shampoo en conditioner resten blijven hier vaak achter en met een smoezelig douchegordijn lijkt ook de badkamer minder fris. Een regelmatige opfrisbeurt maakt snel een groot verschil, namelijk een frisse glazen wand waar je doorheen kan kijken en een stralend douchegordijn. Was het douchegordijn op 40 of 60 graden. Als je een glazen douchewand hebt, dan kun je dit goed schoonmaken met een spuitfles met daarin water en een beetje schoonmaakzijn. Schoonmaakazijn is een uitstekend en veilig middel om aanslag te verwijderen. Laat het even intrekken en neem het vervolgens af met een droge doek.
Toilet in de badkamer schoonmaken
We hoeven je vast niet uit te leggen dat het toilet een broedplaats voor bacteriën kan zijn. Zeker een toilet in de badkamer kun je beter een keer te veel dan te weinig schoonmaken, maar minimaal wekelijks. Bij het schoonmaken van de wc werk je altijd van buiten naar binnen. maak een sopje van allesreiniger en water of gebruik een speciale toiletreiniger. Spuit de binnenkant van de wc-pot hier goed mee in en laat het even intrekken. Sluit de wc-deksel en begin vervolgens eromheen te werken, vergeet daarbij de doortrekknop niet. Neem het af met een vochtige doek (waarna je het even hebt uitgespoeld) en daarna met een droge doek. Schrob vervolgens de binnenkant van de pot goed schoon en dan vooral onder de randen, aangezien hier de meeste bacteriën zich ophopen. Trek daarna door en en breng als finishing touch nog bleekmiddel aan aan de binnenkant van de pot. Daarbij een handige tip: als je doortrekt, kun je dit het best doen met de toiletdeksel naar beneden, zo verspreiden bacteriën zich niet door heel de badkamer.
Kraan en wastafel
Ook de kraan en wastafel komen dagelijks in contact met bacteriën. Door dagelijks gebruik zien beide badkameronderdelen er ook al gauw vies uit. Klodders tandpasta, uitgevallen (baard)haren... Zowel de kraan als wastafel meerdere keren per week schoonmaken is dan ook geen overbodige luxe. Schrob de kraan en wastafel schoon met een sopje van warm water, voeg het afwasmiddel of allesreiniger daar aan toe en neem het af met een zachte doek of spons. Spoel het oppervlak af en boen het vervolgens op met een droge doek, zodat er geen water achterblijft en het weer glanst als nieuw.
Badkamermat
Je loopt er vaak overheen, maar ook vaak aan voorbij. Hoe langer je de badkamermat laat liggen, hoe meer vuil zich er opstapelt, die je vervolgens weer met je blote voeten door heel de badkamer loopt. Na een douchebeurt blijft de nattigheid nog lang in de badmat zitten, omdat deze op de grond ligt. Door de combinatie van vochtige, warme lucht en stof, hopen bacteriën snel op. Daarom raden wij aan deze één keer per week in de was te doen en niet in de droger, anders verslijt de anti-sliplaag. Klop de mat goed uit, haal de stofzuiger eroverheen en gooi de mat in de was. Hang je badmat na het wassen uit op de waslijn. Het is niet alleen hygiënischer maar het oogt ook meteen schoner als je de badkamermat onder handen hebt genomen.
Badkamerproducten
Je zult vast wel een aantal lege flessen in het badkamerkastje of op een het doucherekje hebben staan. Het stapelt zich op en voor je het weet liggen die flessen al heel wat weken rond te slingeren. Van oude flessen tot nieuwe flessen, sommige flessen staan open en zijn bij elkaar in een hoekje gepropt. Het schuim van je douchegel zit overal en de klodders van je shampoo of conditioner vind je op de tegels en je douchewand. Niet een heel prettig gezicht en gevoel geeft dat. Loop hier eens doorheen. Gooi de lege flessen en verpakkingen weg en probeer dit tussendoor bij te houden. Dan weet je precies wat je nog hebt en blijft het mooi opgeruimd.
Badkamerspiegel
De spiegel kunnen we zeker niet vergeten. Een vuile spiegel met vingerafdrukken en tandpastaspetters erop is een doorn in het oog in een schone badkamer. Zodra de spiegel schoon is, geeft het de hele badkamer meteen een frissere uitstraling. De makkelijkste en beste manier om de badkamerspiegel goed schoon te krijgen, is door een sopje te maken met warm water en een druppeltje afwasmiddel of allesreiniger. Gebruik dan het liefst een pH-neutrale variant, dit is een wat milder middel maar effectief. Boen de spiegel schoon met een microvezeldoekje, want het zal er daarna streeploos uitzien en het kan de spiegel ook niet beschadigen. Laat het vervolgens opdrogen.
Tip: laat tijdens het schoonmaken de ramen lekker open en/of de afzuiging aan staan. Zo trekken de sterke geuren van de schoonmaakmiddelen sneller weg en laat je de vochtige ruimte goed ventileren, waarmee je schimmelvorming voorkomt.
Bron: Beeld 1: vtwonen 04-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | Beeld 2: vtwonen 06-2015 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga