Het toilet écht goed schoonmaken doe je zo

beeld vtwonen Beeld

Het toilet schoonmaken is niet de allerleukste klus en toch moet het gebeuren. Het liefst meerdere malen per week. Gelukkig kan deze schoonmaakklus zo geklaard zijn en al helemaal met deze tips.

Lees verder onder de advertentie

Weg ermee

Begin eerst met alle spullen uit het kleinste kamertje te verwijderen. Ook die lege wc-rollen of een vuilniszak die vervangen moet worden. Zeg ook gedag tegen oude geurstokjes of interieurparfum: deze trekken alleen maar stof aan en geven vaak een rommelige look. Houd het liever clean met een enkele geurverfrisser.

LEES OOK
Hoe je een wc-rol ophangt zegt veel over jou

Toilet schoonmaken doe je zo

Dan beginnen we met het belangrijkste onderdeel: de pot zelf en alles wat daarbij hoort. Je werkt altijd van buiten naar binnen, mocht je dan toch bacteriën verspreiden, dan zitten die van de wc-bril straks in ieder geval niet aan de spoelknop. Wel zo fris.

Lees verder onder de advertentie

Maak een sopje van allesreiniger en water of gebruik een speciale toiletreiniger. Spuit de binnenkant van de pot even goed hiermee in, zodat het de tijd heeft om in te werken. Sluit vervolgens het deksel en begin met de buitenkant van de toiletpot. Vergeet de knop voor het doortrekken niet mee te nemen, ook de achterkant van de pot worden vaak in de schoonmaakronde vergeten.

Spoel tijdens het schoonmaken regelmatig het doekje om, zeker als je aan de binnenkant van het toilet begint. Neem de bril goed en compleet af met het sop. Neem eventueel daarna de gehele toiletpot nog af met een droge doek. Als dat gedaan is, neem je een toiletborstel en ga los op de binnenkant. Flink schuren en met name goed onder de randen. Hier treden verkleuringen het meest op.

Trek de wc door en spoel met het spoelwater direct de toiletborstel af. Breng aan de binnenkant van de pot nog wat bleekmiddel aan en laat de wc-borstel even drogen op de bril voordat je deze terugzet. Voor extra frisheid en antibacteriële werking kun je ook wat bleekmiddel aanbrengen op de borstel.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
€500 budget? Zo geef je het toilet een make-over

Finishing touch

Als finishing touch maak je ook de rest van de toiletruimte schoon. Vervang hiervoor eerst even het sop dat je gebruikt hebt om de pot schoon te maken. Vergeet vooral niet de wanden naast de wc-pot goed schoon te maken.

Voor een extra blinkende pot

  • Maak het toilet meerdere keren per week schoon. Dit hoeft niet altijd even uitgebreid. Je kunt hiervoor ook wegwerpschoonmaakdoekjes gebruiken. Zo voorkom je dat er bacteriën ophopen of verkleuringen ontstaan.
  • Is de wc-pot niet helemaal wit meer? Spuit een paar velletjes wc-papier goed in met schoonmaakazijn en leg het papier op de verkleuringen. Laat het even intrekken, spoel het af met kokend water en dikke kans dat de kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  • Remsporen kun je voorkomen door eerst wat wc-papier in het toilet te leggen.
  • Doe altijd de deksel van het toilet dicht tijdens het doorspoelen. De waterspetters uit de pot komen verder dan je denkt.
  • Heb je een tegelvloer met witte voegen? Ook hier resten bacteriën zich op. Een toiletreiniger is de perfecte partner voor dit klusje. Laat het even intrekken op de voegen en borstel ze vervolgens goed na: weer als nieuw!
Lees verder onder de advertentie

Schoonmaakhulpjes shoppen…

Bron: beeld: vtwonen 10 2019 | Fotografie Martin Sølyst/Living Inside