Stralend zwart: 5 tips voor het schoonmaken van een zwart toilet

Cielo Era wandhangende wc en bidet van Ceramica Cielo me waterbesparend systeem Rimless 2.0, keramiek, verschillende kleuren en finishes, p.o.a. (intercodam.com) Beeld 2020-08 vtverbouwen special vtwonen 2 - badkamers | (intercodam.com)
Beeld 2020-08 vtverbouwen special vtwonen 2 - badkamers | (intercodam.com)

Een zwart toilet is een prachtig staaltje sanitair. Alleen komt zo’n chique toiletpot met een nadeel. Niet alleen zie je stof en vingerafdrukken sneller op een (mat)zwarte ondergrond, ook kalkaanslag is een grote vijand. Hoe krijg je een zwart toilet goed schoon? En wat is eigenlijk het beste schoonmaakmiddel?

Lees verder onder de advertentie

Matzwarte toiletpot

Matzwarte elementen in het interieur winnen al jaren aan populariteit. Matzwarte keukenkastjes, kranen, meubels of sanitair: met zwart kun je alle kanten op. Niet zo gek dat steeds meer mensen kiezen voor een zwarte toiletpot in plaats van een standaard witte.

Een zwart toilet scoort veel punten op het gebied van looks: hij matcht prachtig in een moderne badkamer, brengt een hotel-chique sfeer en steekt mooi af tegen witte tegels.

Zwart toilet schoonmaken

Alleen zoals bij alle matzwarte sanitair, kleeft er een nadeel aan een zwart toilet: kalkaanslag. Deze is veel beter zichtbaar op een matzwarte ondergrond waardoor het schoonmaken van een zwart toilet een lastig is. Geen zorgen. Met deze 5 tips klaar je deze hoognodige klus - net als bijvoorbeeld het schoonmaken van zwarte kranen - in een handomdraai.

Lees verder onder de advertentie

Benieuwd naar alle voor- en nadelen van een zwart toilet? We zetten ze hier voor je op een rij.

1. Weg met kalkaanslag

Kalkaanslag valt meer op in een zwarte pot. Een wit toilet wordt evengoed blootgesteld aan kalkaanslag, maar daarop zie je het minder goed. De beste manier om kalkaanslag te voorkomen, is door het oppervlak na te drogen met een doek. Dat gaat alleen niet bij het schoonmaken van de binnenkant van een toilet.

Hoe los je dat dan op? Vooral als je in een gebied woont met hard water, is de kans groot dat er regelmatig een witte waas aan kalkaanslag in het zwarte toilet verschijnt. Overweeg dan om een waterontharder aan te schaffen. Dit zorgt voor minder kalkaanslag op het sanitair waardoor het schoonmaken makkelijker gaat.

Lees verder onder de advertentie

2. Geen chloor

Over een witte waas gesproken: gebruik liever geen chloor in een zwart toilet, dat laat een witte laag achter. Bovendien is het slecht voor het milieu. Kies dus liever voor een duurzamer en minder agressief schoonmaakmiddel. Maar als je geen chloor mag gebruiken, wat is dan het beste schoonmaakmiddel voor een zwart toilet? De binnenkant van de pot kun je reinigen met citroenzuur. Het ruikt lekker fris en gaat kalkaanslag en urinesteen te lijf. Doe een paar eetlepels citroenzuur in poedervorm in het toilet, laat minimaal een uur inwerken en schrob de pot schoon.

3. Stof en vingerafdrukken

Naast kalkaanslag zie je stof en vingerafdrukken ook beter op een zwarte ondergrond. Wil je dit voorkomen, maak dan de buitenkant van het zwarte toilet iedere dag even schoon met een vochtige schoonmaakdoek. Gebruik hierbij een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep.

4. Spoel en droog na

Nadat je de buitenkant van het toilet hebt afgenomen met wat groene zeep, is het verstandig om het nogmaals af te nemen met een schone, vochtige doek. Hiermee haal je de zeepresten van het oppervlak. Ten slotte droog je de toiletpot na met een droge doek.

Lees verder onder de advertentie

5. Niet te hard schrobben

In een zwart toilet kun je gewoon een wc-borstel gebruiken, maar pas op dat je niet te hard schrobt. Op sanitair met een poedercoating ontstaan namelijk al gauw krassen.

Het schoonmaken van een zwarte wc behoeft dus iets meer aandacht, maar dan krijg je er wel een stoere en moderne look voor terug. Wil je zwart verder doorvoeren in de badkamer? Kies voor een volledig zwarte badkamer of subtiele elementen zoals kranen, kastjes en zwarte spots.

Voor een fris toilet...

Lees verder onder de advertentie