Zwart toilet: dit zijn de voor- en nadelen van zo’n chique wc

Cielo Era wandhangende wc en bidet van Ceramica Cielo met waterbesparend systeem Rimless 2.0, keramiek, verschillende kleuren en finishes, p.o.a. (intercodam.com) Beeld 08-2020 vtverbouwen badkamer no.2 | intercodam.com
Beeld 08-2020 vtverbouwen badkamer no.2 | intercodam.com

Als je comfortabel én chique op je porseleinen troon wilt zitten, dan kies je voor een zwarte toiletpot. Hij geeft het kleinste kamertje in huis een stoer en modern randje en is weer eens wat anders dan een witte pot. Maar naast deze voordelen, kent een zwart toilet ook wat nadelen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Een zwart toilet is chic en modern

Zoek je naar een toiletpot voor de wc of de badkamer, dan is een witte, porseleinen pot allang niet meer de enige optie. Heb je lef, dan ga je voor een toilet met een kleurtje, waarbij zwart een populaire variant is. Hiermee creëer je een opvallend statement. En zeg nou eerlijk: zo’n zwarte pot ziet er toch ontzettend luxe uit?

De voordelen

Andere voordelen van een zwart toilet zijn:

  • Een mat zwart toilet matcht goed in een industriële badkamer. Combineer ’m bijvoorbeeld met betonlook tegels, rvs en hout.
  • Ook bij een hotel chic-stijl misstaat de zwarte wc pot niet. Combineer met messing details zoals deze toiletrolhouder, glimmende tegels of een behang met een tropisch of geometrisch motief.
  • Een zwart toilet steekt prachtig af tegen witte muren.
  • De keuze is reuze als het gaat om zwarte toiletaccessoires. Samen met een zwarte toiletpot creëer je een mooi ton sur ton-effect.
  • Je ziet vlekken minder goed dan in een witte wc, waardoor hij wat schoner oogt (maar dat is hij natuurlijk niet).
Lees verder onder de advertentie

De nadelen

Een zwart toilet scoort dus vooral punten op het gebied van uiterlijk. Toch kiezen veel mensen nog steeds voor een ‘standaard’ witte toiletpot. Waarom? Dit zijn de nadelen van een zwart toilet:

  • Stof en vingerafdrukken zie je sneller op een zwarte ondergrond.
  • Kalkaanslag valt meer op in een zwarte pot. Woon je in een gebied met hard water? Overweeg dan om een waterontharder aan te schaffen. Dit zorgt voor minder kalkaanslag in je sanitair zodat het schoonmaken makkelijker gaat.
  • Je kunt in een zwart toilet beter geen chloor gebruiken, omdat het zorgt voor een witte waas op het oppervlak.
  • Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar in een zwart toilet kun je je ontlasting niet goed zien. We horen je denken: waarom is dat erg? De kleur van je urine en ontlasting zegt veel over je gezondheid. En die bruikbare informatie kun je een stuk moeilijker zien op een zwart oppervlak.

Wel of niet doen?

Zoals je aan bovenstaande voor- en nadelen merkt, is een zwart toilet niet per se de meest praktische keuze, maar wel een hele stijlvolle keuze. Dat betekent niet dat je een zwarte wc helemaal moet laten zitten. Vind je de looks in het kleinste kamertje belangrijk? Houd je van een industriële, moderne of hotel chic-stijl in de badkamer of het toilet? Dan zeggen wij: gewoon doen!

Lees verder onder de advertentie

Het toilet stylen...