Mixen en matchen met fotolijsten

Een fotolijst is ideaal om herinneringen, dierbaren of simpelweg mooie plaatjes een plek in huis te geven. Fotolijsten geven het huis meer persoonlijkheid, laten de persoonlijke smaak of het leven van de bewoner zien. Er zijn eindeloos veel verschillende exemplaren te vinden in verschillende afmetingen, kleuren en woonstijlen. Kies een passende voor jouw interieur en maak het persoonlijk met jouw foto’s.

fotowand planken foto's

Aanschaf fotolijsten

Bij de aanschaf van fotolijsten zijn er verschillende zaken waar je op moet letten zodat je zeker weet dat je kiest voor een lijst waar je veel plezier van gaat hebben.

Stijl

Net als bij veel woonaccessoires geldt ook voor fotolijsten dat er veel woonstijlen mogelijk zijn qua ontwerp. Hoewel het ontwerp bij een fotolijst soms ondergeschikt lijkt aan de foto in de lijst, kan een specifieke stijl de foto juist extra lading geven of bijvoorbeeld kleuren extra benadrukken. Het materiaal speelt een belangrijke rol, maar ook de vorm is erg belangrijk.

Vorm

De meeste fotolijsten zijn rechthoekig of soms vierkant. Maar er zijn ook andere vormen. Met name voor collage fotolijsten waar plek is voor meerdere foto’s komen ook andere vormen voor zoals rond of ovaal. De vorm van een fotolijst is erg belangrijk voor de foto’s die je erin wilt plaatsen. Als het gaat om een foto waarbij je de volledige afbeelding in beeld wilt hebben, is een rechthoekige fotolijst het meest praktisch. Een foto waarbij het middelpunt het belangrijkst is, kan ook in een ovale of ronde lijst.

Formaat

Het meest voorkomende formaat voor foto’s afdrukken is 10 centimeter bij 15 centimeter, de meeste fotolijsten zijn dan ook passend voor dit formaat foto’s. Toch zijn er ook genoeg mooie lijsten te vinden voor foto’s die groter afgedrukt zijn, handig voor wanneer de foto best een prominente plaats in huis mag innemen. Bepaal dus altijd voordat je een fotolijst koopt hoe groot de foto in huis mag komen.

Staand of ophangen

Grofweg zijn er twee soorten fotolijsten te onderscheiden: staande fotolijsten of fotolijsten die opgehangen kunnen worden. De meeste kunnen zowel neergezet worden als opgehangen. Wel blijft het belangrijk om te controleren of de fotolijst die jij op het oog hebt ook geschikt is voor wat jij ermee wilt. Bepaal dus vooraf of de fotolijst aan de muur komt te hangen of een plek krijgt op een kast of tafel.

bank woonkamer fotolijsten

Materiaal

Het frame van een fotolijst kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Daarbij zorgt het materiaal vaak al voor een passende woonstijl, hoewel het ontwerp en de afwerking ook een belangrijke rol kunnen spelen.

Aluminium
Aluminium komt relatief veel voor als materiaal van fotolijsten. Hoewel een aluminium fotolijst vaak het bekende matte zilvergrijze uiterlijk heeft, zijn er veel meer mogelijkheden. Zo zijn er ook fotolijsten gemaakt van aluminium in het goud, koper, zwart of wit. Deze zijn voornamelijk mat en af en toe komt er structuur voor in de fotolijst. Door het matte uiterlijk van een aluminium fotolijst passen deze goed bij een basic, chique of moderne woonstijl.

Hout
Hout is misschien wel het meest gebruikte materiaal. Hout is als materiaal erg veelzijdig, dat komt omdat hout zich goed leent voor allerlei vormen en verschillende soorten afwerkingen. Daardoor zijn er veel verschillende houten fotolijsten. Behalve simpele rechthoekige fotolijsten, zijn er ook houten frames waarin een foto gehangen kan worden of collage fotolijsten van hout. Een ongeverfde fotolijst past goed bij een landelijke of romantische woonstijl, met name een blanke houten fotolijst. Maar een geverfde fotolijst past eigenlijk bij alle woonstijlen, hoewel een zwarte fotolijst beter past bij een stoer of modern interieur.

Metaal
Metaal wordt ook veel gebruikt als materiaal. Opvallend bij metalen fotolijsten is dat deze eigenlijk alleen maar rechthoekig of vierkant zijn. Toch is bijna geen enkele metalen fotolijstje hetzelfde, want er wordt relatief veel gespeeld met metaal. Zo worden er bijvoorbeeld grafische details toegevoegd. Doordat metalen fotolijsten vaak strak en grafisch qua ontwerp zijn, passen deze erg goed bij een industriële woonstijl of een Scandinavisch interieur.

Kunststof
Er zijn minder kunststof fotolijsten te vinden dan bijvoorbeeld houten of metalen lijstjes. Toch is er nog genoeg keuze in fotolijsten gemaakt van kunststof. Opvallend is dat er van kunststof relatief veel collage fotolijsten worden gemaakt. Collage fotolijsten zijn gemaakt voor meerdere foto’s, wat er vaak wat speels uitziet. Daardoor past kunststof goed bij een kleurrijke woonstijl. Toch zijn kunststof fotolijsten ook erg geschikt voor bijvoorbeeld een basic woonstijl.

Glas
Eigenlijk zijn alle fotolijsten gemaakt van glas, omdat elke fotolijst natuurlijk bestaat uit een frame en een glazen raam waarachter de foto staat. Met glazen fotolijsten worden dan ook meestal fotolijsten bedoeld die een zeer subtiel frame hebben waardoor het bijna lijkt alsof deze enkel van glas zijn gemaakt. Afhankelijk van de vorm van het fotolijstje passen glazen fotolijsten bij een basic, industriële, moderne of Scandinavische woonstijl.

eethoek planten beige

Vormen van fotolijsten

Er zijn verschillende vormen van fotolijsten, per formaat is er meestal ook keuze uit verschillende vormen. Afhankelijk van de foto die in de fotolijst terecht komt, kun je kiezen voor een bepaalde vorm.

Rond
Bij een ronde fotolijst draait het vooral om het middelpunt van een foto of afbeelding. De randen van een foto zijn dan vaak ondergeschikt aan het middelpunt. Een ronde fotolijst kan er wat speels uitzien, omdat de meeste lijsten natuurlijk recht zijn. Een ronde vorm komt ook voor bij collage fotolijsten waarbij er vaak verschillende rechthoekige  in een rond frame staan. Daarbij is er uiteraard geen verlies per foto die in een van de lijstjes terecht komt.

Ovaal
Bij een ovale fotolijst draait het ook om het middelpunt van een foto of afbeelding, maar er is nog minder ruimte voor de randen eromheen. Een ovale fotolijst is daardoor erg geschikt voor bijvoorbeeld portretfoto’s waarbij het gezicht van een persoon in het midden van de ovale fotolijst staat.

Vierkant
De vierkante fotolijst groeit sterk aan populariteit ten opzichte van ronde of rechthoekige fotolijsten. Via social media steeds worden steeds vaker vierkante foto’s gedeeld deze foto’s belanden vervolgens weer in een vierkante lijst. Bij vierkante foto’s wordt er dus een deel van de zijkanten van een foto weggelaten, afhankelijk van hoe de foto uitgesneden wordt. Toch biedt een vierkante fotolijst nog genoeg ruimte voor een mooie afbeelding. Een vierkante vorm komt ook voor bij collage fotolijsten waarbij er in een vierkante vorm meerdere rechthoekige lijsten staan. Daarbij is er dus geen verlies van een deel van de afbeelding die in een van de lijstjes terecht komt.

Rechthoekig
Een rechthoekige fotolijst komt het meeste voor, dat komt doordat fotocamera’s standaard rechthoekige foto’s maken. Bij een rechthoekige fotolijst kun je dus een volledige afbeelding laten zien. Hoewel een rechthoekig exemplaar dus qua vorm minder speels lijkt dan andere vormen fotolijsten, zijn er bij rechthoekige fotolijsten toch nog veel bijzondere details mogelijk. Zoals bijvoorbeeld dubbele lijnen of extra grafische vormen, structuur in de fotolijst of qua materiaalgebruik.

eethoek fotolijsten blauw

Soorten fotolijsten

Er zijn verschillende soorten fotolijsten verkrijgbaar, grofweg zijn deze te verdelen in twee categorieën: staande fotolijsten en fotolijsten die opgehangen worden aan de muur.

Staand
Bij een staande fotolijst gaat het niet om een staande of liggende positie van de foto, maar gaat het om staand in de letterlijke betekenis van het woord: de fotolijst staat op een meubelstuk. Naast een gewone fotolijst met een standaard zijn er nog andere staande fotolijsten. Zo kun je een kaartenstandaard of kaartenhouder gebruiken voor foto’s, dat is vaak een houder waarin je een foto of afbeelding kunt schuiven of klemmen. Daarnaast is een fotoboom een vorm van een staande fotolijst, aan een fotoboom kunnen meerdere foto’s hangen als zijnde de bladeren van een boom. Tenslotte is er een digitale fotolijst waarbij er foto’s op een geheugen worden gezet die afwisselend worden getoond.

Aan de muur
Een fotolijst voor aan de muur wordt veelal opgehangen door middel van een kleine klem aan de achterkant van de lijst die aan een spijker aan de muur wordt opgehangen. Naast de reguliere fotolijsten zijn er nog andere vormen voor aan de muur. Bij een fotokoord wordt er een stuk touw bevestigd aan de muur met daaraan verschillende klemmen om foto’s te bevestigen. Een posterframe of wissellijst bestaat uit een onderkant en bovenkant vaak gemaakt van hout waaraan een poster of foto bevestigd kan worden, dit werkt ofwel met een schuifmechanisme ofwel met magneten.

Collage
Bij een collage is er plek voor meerdere foto’s in een frame. Er bestaan zowel collage fotolijsten die neergezet kunnen worden als collage fotolijsten die opgehangen kunnen worden. Ook komen meerdere vormen en materialen voor bij deze lijsten.

Inspiratie
Naast simpelweg een fotolijst kopen en in huis neer te zetten of op te hangen, zijn er nog veel meer mogelijkheden voor fotolijsten. Groepeer verschillende fotolijsten aan de muur, daarbij kun je kiezen voor verschillende lijsten in dezelfde kleur of dezelfde lijsten in diverse kleuren. Verzamel er bijvoorbeeld een aantal op een pronkrek. Je kunt ook fotolijstjes zonder foto’s gebruiken als decoratie. Kun je er geen vinden naar jouw smaak? Laat je inspireren om foto’s op hout te bevestigen of simpelweg papier achter jouw foto te hangen. Heb je nog lijsten die niet meer passen de woonstijl van jouw interieur? Deze kunnen op verschillende manieren nog hergebruikt worden. Maak bijvoorbeeld een lambrisering met oude fotolijsten of een kweekkas met oude lijsten.

fotolijsten fotowand

Merken op vtwonen.be

Bloomingville
Het merk Bloomingville heeft verschillende fotolijsten in hun collectie. De meesten zijn gemaakt van hout of metaal en zijn ongeverfd, de lijsten zijn rechthoekig of vierkant. De lijsten passen goed bij een moderne, romantische of Scandinavische woonstijl.

Umbra
Het merk Umbra is wat betreft fotolijsten zeer veelzijdig. Zo heeft het merk collage fotolijsten in verschillende vormen, fotohouders en fotokoorden, verzamelingen grafische fotolijsten genaamd ‘prisma’ en ‘matrix’, fotobomen en bijzondere fotodisplays waarin foto’s geschoven kunnen worden.

Clayre & Eef
Het merk Clayre & Eef heeft rechthoekige en vierkante fotolijsten die erg mooi passen bij een landelijke of klassieke woonstijl. Deze kunnen gebruikt worden voor eigen foto’s, maar worden geleverd met afbeeldingen van vlinders die ook goed passen bij de lijsten.

Madam Stoltz
Het merk Madam Stoltz heeft een aantal fotolijsten in hun collectie die bestaan uit een zeer subtiel metalen frame en een opvallend glazen raam waarachter foto’s geplaatst kunnen worden. Bij dit soort glazen blikvangers kan het erg mooi zijn om een foto erin te plaatsen kleiner dan het glazen raam.

nog meer: Adviespagina