Vraag ’t vtwonen: ik heb veel ruimte over, hoe voorkom ik dat het een rommelplek wordt?

Veel plek in huis biedt veel mogelijkheden. Maar wat als je té veel ruimte over hebt en er in plaats van een oase van rust een rommelplek ontstaat? Met deze tips spring je creatief en stijlvol om met (nog) onbestemde ruimte in huis.

open ruimte

Stel je woonvraag

vtwonen streeft ernaar antwoord op woonvragen te hebben. Vind je het antwoord op je vraag niet op de site of in ons magazine? Stel je woonvraag dan via dit formulier. We kiezen elke week een vraag uit om te beantwoorden. Dus wie weet zie je het antwoord binnenkort op onze site in een van deze vraag ’t vtwonen-artikelen terug.

‘Ik heb veel ruimte over, hoe voorkom ik dat dit een rommelplek wordt?’

Het indelen van een huis is niet altijd gemakkelijk. Met weinig ruimte moet je slim omspringen met de (centi)meters die je hebt. Ruimte óver hebben klinkt dan ook als een luxeprobleem, maar dat is niet in alle gevallen waar. Want zo’n plek kan ook al snel een rommelplek worden. Een lezer herkent dit en vraagt: ‘Ik heb veel ruimte over. Hoe voorkom ik dat het een verzamelplek voor rommel wordt?’

Behoeftes in kaart brengen

Allereerst is het raadzaam om je woonbehoeftes in kaart te brengen. Mis je een speelhoek voor de kinderen, zou je graag een logeerkamer willen of heb je juist een fijne thuiswerkplek nodig? Door dit helder te krijgen, kun je doelgericht aan de slag gaan. Als je zowel een werk- als een logeerkamer nodig hebt, kun je deze woonfuncties heel handig combineren. Met een aantal slimme stylingtips maak je er een mooie en functionele plek van.

LEES OOK
Dit zijn de meest voorkomende stylingfouten in de woonkamer en zo voorkom je ze

Creativiteit boven functionaliteit

Maar wat doe je als je geen woonfuncties mist maar wel veel ruimte over hebt? In dat geval kun je je creativiteit de vrije loop laten en schoonheid boven functionaliteit verkiezen. Maar om te voorkomen dat er dozen, speelgoed en vieze was opstapelen, is het wel belangrijk om aan een open ruimte een bepaald doel te geven.

Om te voorkomen dat er dozen, speelgoed en vieze was opstapelen, is het belangrijk om aan een open ruimte een bepaald doel te geven.

Grote woonkamer onderbreken

In een grote open woonkamer is een prominente zithoek een slimme manier om de ruimte minder groots en leeg te laten voelen. Plaats een grote hoekbank, waar je bijvoorbeeld ook nog een chaise longe en een schommelstoel of een paar fauteuils bij kunt zetten. Met een groot vloedkleed kun je de items stijlvol verbinden en oogt het niet als een bijeengeraapte boel. Zo creëer je een huiselijke hoek, die de open ruimte onderbreekt.

Stijlvol opgeborgen

Heb je veel rondslingerende dingen? Dan kun je slim omspringen met kasten en opbergers. In een grote open ruimte doe je dat bijvoorbeeld met ranke stellingkasten of vakkenkasten, die kunnen dienen als manier om kunst uit te stallen en als opbergruimte. Om het rustiger te laten ogen, zijn mooie manden in riet of opvallende kleur een handig én stijlvol idee. Zorg ervoor dat iedere mand een toegewezen plek en invulling heeft, zodat je wederom voorkomt dat het een rommelplek wordt.

Meer handige tips voor het krijgen én behouden van een opgeruimd huis

nog meer: woonvraag