Modern retro maakt een opmars: zo haal je deze trend in huis

Retro staat in de schijnwerpers. Het in huis halen van vintage meubels met geschiedenis wint aan populariteit, en is zelfs een van de grootste woontrends van het moment. Maar dan wel met een twist, want anno 2022 mag het in een modern jasje worden gehesen.

Mixen van stijlen: vintage dressoir met klassiek en kunst

Duurzaamheid voorop

Door de jaren heen hebben veel mensen duurzaamheid steeds hoger in het vaandel staan. Bij de aanschaf van nieuwe items voor in huis kiest men dan ook vaker voor meubels van duurzaam hout, of van lokale makers. Kiezen voor tweedehands of vintage items voorkomt de aanschaf van nieuw, wat de groeiende interesse voor dergelijke items verklaart.

Modern retro

Met het oog op de interieurtrends van dit nieuwe jaar, zien we de groeiende liefde voor vintage ook duidelijk terug. Een vintage huis met een moderne, eigentijdse twist is namelijk een zeer grote trend van 2022. Met deze combinatie sla je een brug tussen oud en nieuw, en wordt een interieur met retro uitstraling toegankelijker.

LEES OOK
Oud versus nieuw: waarom vintage juist nu zo populair is

Kleurgebruik

Qua kleurgebruik is modern retro ook anders dan een standaard vintage interieur. Typische vintage kleuren zijn bijvoorbeeld oranje en okergeel, maar in deze uitvoering mag je gaan voor de modernere en iets toegankelijkere kleurvariant terra. Materialen die modern retro ademen zijn onder andere velvet, kurk en natuurlijk rotan.

De ideale mix

Wil je deze trend in huis halen? Houd dan vooral de juiste balans in je achterhoofd, om zo de ideale mix tussen retro en modern te omarmen. Combineer bijvoorbeeld een selectie vintage stoelen met een moderne tafel, en hang er weer een vintage lamp boven. In de zithoek kun je bijvoorbeeld kiezen voor een retro bank van bruin leer, gecombineerd met een hedendaagse designstoel voorzien van een strak uiterlijk. Maak het geheel af met een vintage Perzisch tapijt, of houd het moderner met een strakker vloerkleed en een aantal kussens.

Retro versus vintage

Laat je echter niet misleiden door de naam. Want vintage en retro zijn wel degelijk andere dingen. Modern Retro is een leuke trendnaam, maar retro items zijn níet vintage. Retro items zijn geïnspireerd op de stijl van vintage meubels, maar worden wel nieuw geproduceerd. Meubels, accessoires en andere items mogen past echt vintage genoemd worden als ze minstens 30 jaar oud zijn.

LEES OOK:
Duurzaam detail: waarom retro en vintage heel iets anders zijn

nog meer: woontrends