Zó steek je jouw houtkachel het snelste aan

beeld vtwonen Beeld

Het lijkt zo makkelijk: je houtkachel aansteken (en brandend houden). Toch blijkt het in veel gevallen nog een flinke uitdaging. Dus, voor eens en altijd: zó steek je jouw houtkachel het snelste aan.

Lees verder onder de advertentie

Zo staken we vroeger de houtkachel aan

Als jij denkt aan hoe je een houtkachel moet aansteken, is de kans groot dat je denkt aan ‘iets’ met kranten. Doe dat vooral niet. Niet alleen zorgt het voor veel rook en is het daardoor schadelijk voor het milieu, ook verbruik je onnodig veel hout. Als je de krant aansteekt en in de open haard of houtkachel legt, ontstaat er namelijk meteen een grote brand. Zonde.

LEES OOK
Een nieuwe kachel kiezen? zo doe je dat!

Houtkachel of open haard makkelijk aansteken

De makkelijkste en meest milieuvriendelijke manier van het aansteken van je houtkachel is de Zwitserse methode. Die komt, je verwacht het niet, uit Zwitserland. Daar is onderzoek gedaan naar de beste methode en dat bleek ‘omgekeerd stoken’. Denk aan een kaars: die brandt ook van boven naar beneden en niet andersom. Maar hoe doe je dat?

Lees verder onder de advertentie
 1. Open alle luikjes
  Stap nummer een in deze Zwitserse methode is om alle luikjes te openen. Daarmee wordt bedoeld: de luchtkleppen voor de luchttoevoer en de klep in het rookkanaal, de afvoer, volledig openzetten.
 2. Maak een toren
  Dan stap twee: maak een torentje van goed droog en schoon hout. Dus geen hout waar verfresten op zitten of nog een verloren spijker ingeslagen zit. Begin met de grote blokken onderop en leg daarop kleinere blokken. Het is handig om deze haaks op elkaar te leggen, dus horizontaal – verticaal etcetera. Zo blijft er voldoende lucht tussen.
 3. Aanmaakhoutjes
  Dan is het tijd voor de aanmaakhoutjes. Leg deze helemaal bovenop je toren van houtblokken met, ook hier, wat ruimte ertussen. Leg bovenop de bovenste laag haaks nóg een laag aanmaakhoutjes.
 4. Aanmaakblokjes
  Nu is de basis klaar en kun je gaan aansteken. Leg daarvoor onder de bovenste laag aanmaakhoutjes een of twee aanmaakblokjes. Voorzichtig, anders krijg je Jenga-achtige situaties en dat wil je niet, want dan kun je weer opnieuw beginnen. Steek de blokjes aan met een lange aansteker.
 5. Deurtje open, deurtje dicht
  Laat het deurtje even open, zo’n beetje de eerste vijf minuten, zo komt er wat extra lucht bij en dat is goed om de fik er nog wat meer in te krijgen.
 6. Let it burn
  En dan is het tijd om een wijntje in te schenken en lekker voor de houtkachel neer te ploffen. Als het hout helemaal is opgebrand en er alleen nog as over is, kun je hem weer bijvullen.
 7. Vul bij
  Dat bijvullen doe je het makkelijkste door de as naar achteren te schuiven en een nieuw blok hout voorin de kachel te leggen, op een klein beetje van het warme as. Zo brandt het rustiger en geniet je langer van je houtkachel.

LEES OOK
5 weetjes over vloerverwarming

Koude winteravonden bij de haard

Lees verder onder de advertentie