Zo maak je een radiator onderdeel van het interieur

beeld vtwonen Beeld

Veel huizen hebben ze nog: radiatoren. Het zou een leugen zijn als we zouden zeggen dat zo’n radiator het interieur opleukt. Sterker nog, vaak zijn de grote, glanzende, witte oppervlakken een doorn in het oog. Ze kunnen namelijk nogal afsteken bij de rest van het interieur. Hoe zorg je er nou voor dat een radiator beter bij het interieur past? Drie opties op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Onderdeel van het interieur

Neem afscheid van de standaard witte radiatoren die we overal terugzien. Als je een radiator echt onderdeel wilt maken van het interieur, dan kies je voor een exemplaar die aansluit bij jouw woonstijl. Zo heb je tegenwoordig prachtige design radiatoren in allerlei finishes en kleuren. Deze designradiator van Plieger in zandsteen look kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk onderdeel maken van de wand om het verwarmingselement subtiel weg te werken.

Of ga voor een radiator in een uitvoering die juist gezien mag worden. Zo heeft deze radiator met vintage look van VASCO naast een functie ook de looks. Een statement piece om in huis te halen.

LEES OOK
Hoge stookkosten vermijden: 6 tips om de warmte binnen te houden

Lees verder onder de advertentie

Ombouwen

Soms zijn radiatoren door hun grote en vaak witte oppervlakken een doorn in het oog. Dan wil je ze het liefst op een mooie en onopvallende manier verwerken in het interieur. Hoe kan dat beter dan met een radiator ombouw? Op die manier kun je een radiator helemaal laten aansluiten op jouw woonstijl.

Een radiator ombouw kun je op maat laten maken of je kunt een kant-en-klare ombouw scoren. Je hebt deze in verschillende soorten, maten en kleuren. Kies er een die aansluit bij jouw woonstijl en houd rekening met de plek van de radiator. Soms heb je bijvoorbeeld te dealen met een vensterbank, de afmetingen moeten dan kloppen.

Als je handig bent kun je zo’n radiator ombouw ook zelf maken. Klusduo Kim & Richard maakte deze radiator ombouw met smalle verticale stroken van blond berkenhout.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zo kun je de radiator mooi verbergen

Handen uit de mouwen

Radiatoren zijn negen van de tien keer wit en door het oppervlak kunnen deze behoorlijk afsteken tegen de rest van het interieur. Om de radiator een stuk onopvallender te maken en dus op te laten gaan in de sfeer van het huis, kun je de radiator voorzien van een nieuwe kleur met behulp van radiatorverf.

Een radiator verven is niet moeilijk: het werkt vaak hetzelfde als een meubel verven. Je maakt de radiator vetvrij, schuurt ‘m op en voorziet ‘m van een laag grondverf. Vervolgens kun je aan de slag met de nieuwe kleur van de radiator. Zo kun je de verwarming bijvoorbeeld mat zwart verven, of antraciet. Of voorzie de radiator van een nieuwe frisse witte laag als deze vergeeld is.

Lees verder onder de advertentie

Items waar je warm van wordt…

Bron: vtwonen 05-2021 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee