Zo bepaal je de perfecte plek voor de tv in de woonkamer

Televisie The Frame, 55 inch € 1069,-, teakhouten lijst The Frame € 258,-, met afbeelding uit de Art Store (samsung.nl). Metalen dressoir Pebble, 159x40x55 cm (bxdxh) € 1795,-, wilgenhouten doos € 39,95, gemêleerd kussen, 60×40 cm € 49,95, rond hennep vloerkleed, 250 cm (Ø) € 529,-, metalen bijzettafel Cream rechts € 424,95 (hkliving.nl). Handgemaakte schemerlamp Lampara W € 299,95 (lanena-home.com). Bruine vaas Long Face van Bloomingville € 49,90, matzwarte kandelaars, 20 cm (h) per stuk € 15,25, lichtroze vaas van Pols Potten op bijzettafel, set van 3 € 220,-, poef Pearl XL, 80×28 cm (Øxh) € 169,- (vtwonen.nl). Grijze metalen salontafel Floss € 299,-, lichtgroene staande lamp Floor € 285,- (zuiver.nl). Plaid, 220×200 cm € 45,99 (zarahome.nl). Overig privébezit. Beeld

Tv kijken doe je om te ontspannen, dus dan is het wel zo fijn als je lekker zit en goed zicht op het scherm hebt. De kijkafstand is belangrijk, maar ook de hoogte en het geluid dragen bij aan een perfect relaxmoment. Met deze tips bepaal je de perfecte plek voor de tv.

Lees verder onder de advertentie

Goede plek voor de tv

Tijdens je favoriete tv-programma wil je niet gestoord worden door mensen die door je beeld heen lopen. Kies daarom een hoek van de woonkamer uit waar niet veel wordt gelopen. Houd ook rekening met de plek van de bank. Je wilt geen last van je nek krijgen, dus plaats de tv liever recht voor de bank.

De ideale kijkafstand

Als je een televisie gaat kopen, is het handig om te weten wat de kijkafstand vanaf de stoel of bank ongeveer is. Want hoe groter de tv, hoe verder weg je moet zitten om prettig te kunnen kijken. De richtlijn voor een goede kijkafstand is ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv in centimeters. Meet voordat je naar de winkel gaat de afstand tussen de bank en de tv-plek op. Deel dat door 2,4. Kies vervolgens een beeldformaat dat daar het dichtstbij komt.

De grootte van tv’s wordt uitgedrukt in inches. Één inch is 2,54 cm. De meest voorkomende formaten zijn: 32 inch (81 cm), 40 inch (102 cm), 43 inch (109 cm), 49 inch (124 cm), 55 inch (140 cm) en 65 inch (165 cm).

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
De tv stylen: zo matcht hij prachtig in een mix van klassiek & design

De ideale kijkhoogte

Niet alleen de afstand tot de tv is belangrijk voor voldoende kijkcomfort, ook de hoogte heeft invloed. Als de tv te hoog of te laag hangt, zit je niet ontspannen en kun je last krijgen van je nek en schouders. De kijkhoogte hangt natuurlijk samen met je lengte en de hoogte van de stoel of bank waar je op zit. Vuistregel is dat het bovenste derde deel van het scherm op ooghoogte hangt. Heb je bijvoorbeeld een scherm dat 60 cm hoog is, dan hangt de bovenste 20 cm op ooghoogte en de overige 40 cm eronder.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Flatscreen ophangen

Een flatscreen aan de muur hangen is niet zo’n ingewikkelde klus. Er bestaan handige beugels die het je makkelijk maken. Let wel op de volgende punten:

  • Bepaal allereerst of je de tv op een vaste plek aan de muur wilt hebben of dat hij draai- of kantelbaar moet zijn; daarvoor heb je ander materiaal nodig.
  • Meet de schroefgaten op de achterkant van de tv horizontaal van hart naar hart en verticaal van hart naar hart. Dit is de Vesa maat die je nodig hebt om de juiste beugel te selecteren. Je kunt ook googelen op het merk en type tv + Vesa. Kijk ook naar het maximale draagvermogen van de beugel en het gewicht van de tv.
  • Bepaal op welke hoogte het scherm moet komen.
  • Monteer het frame van de beugel aan de tv en het ophangsysteem met schroeven en pluggen in de muur. Zorg dat er wat afstand blijft tussen de muur en het scherm, zodat de warmte weg kan.
beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Lees verder onder de advertentie

Extra stijlvol: een tv en schilderij in één

Kabelmanagement

Heb je de tv netjes ingebouwd of opgehangen, blijf je zitten met een kluwen snoeren. Ook die kun je op een mooie manier wegwerken. Staat de tv in een kast of voorzetmuur? Verstop dan zo veel mogelijk kabels erachter, maar zorg dat je nog wel bij het stopcontact kunt. Of frees goten in de muur die je later dicht stuct.

In andere gevallen zijn kabelgoten, waarmee je de kabels kunt geleiden, handig. Ze zijn er in vele soorten en maten, ook flexibele en zelfklevende, die je meteen netjes tegen de plint kunt plakken. Even meeschilderen in de kleur van de muur en je ziet er niks meer van. Of kies voor holle plinten, waarin je alle kabels kunt wegwerken. Contactdozen en stopcontacten met veel stekkers kun je verstoppen in dozen, bijvoorbeeld in een kabelbox. Of maak zelf een mooie doos met gleuven op maat en schilder deze in de kleur van de muur of kast.

Lees verder onder de advertentie

Het geluid

Goed scherp beeld is natuurlijk belangrijk, maar vergeet ook het geluid niet. Doordat nieuwe tv’s zo plat zijn, is er weinig plaats voor grote speakers. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het geluid. Vind je goed geluid belangrijk, dan kun je extra speakers aan de tv koppelen. Kies bijvoorbeeld voor een soundbar: een lange, slanke, alles-in-één-speaker die je voor of boven de tv plaatst. Deze is er ook in draadloze versies en heeft meestal virtual surround. Een soundbar kan dus prima bij de tv in de tv-kast komen te staan. Ook zijn er beugels waarmee je hem aan de tv kunt bevestigen, zodat je ze samen aan de muur kunt hangen.

Print Werk aan de Muur. Vloerlamp HKliving. Speakers Bach Loudspeakers. Televisiemeubel Furnified. Tijger Vintage Friends. Aardewerken kaarsen HKliving en Karwei. Beeld vtwonen 10-2021 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | Tekst Anne van den Dool
Beeld vtwonen 10-2021 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | Tekst Anne van den Dool

Een soundplate of soundstand (elke fabrikant geeft er zijn eigen naam aan) geeft een nog beter geluid. Deze gaat vaak samen met een subwoofer, maar is wel wat groter. Het voordeel hiervan is dat je de tv op de soundplate kunt zetten. Of kies voor een nog uitgebreidere versie: een home cinema set voor een echt bioscoopgeluid in de woonkamer. Het nadeel daarvan is wel dat er op een aantal plaatsen in de kamer speakers komen te staan.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zo laat je de tv zo mooi mogelijk opgaan in de ruimte

Mooie meubels voor de tv…

Bron: vtwonen 06-2018

Lees verder onder de advertentie