Slim decoreren: een boekenkast als prominente plek in huis

Een boekenkast hoeft niet alleen een functioneel doel te hebben. Een grote kast vol leesboeken kan namelijk ook een prominentere plek innemen waarmee je een ruimte kunt omtoveren van ietwat standaard, naar heel persoonlijk. Toe aan verandering én intellect in huis? Met deze tips steelt jouw boekencollectie de show.

lichtblauwe wand

Kijkje in iemands ziel

Boeken zeggen veel over de mens. Welke leesboeken er in iemands kast staan, geven je zonder een woord te hoeven uitwisselen al een klein kijkje in iemands ziel. Staan er veel zelfhulpboeken in de kast, prijken er voornamelijk romans in of bevatten de planken juist een heel scala aan boeken over geschiedenis? Dan heb je al een voorzichtig beeld van hoe een persoon in elkaar steekt.

Unieke decoratie

Nu is het natuurlijk niet zo zwart-wit als hierboven beschreven. Feit is wél dat een grote kast vol boeken in huis indrukwekkend, interessant en zelfs intelligent overkomt. Daarnaast biedt het hebben van een grote verzameling leesvoer ook uitkomst met het oog op het inrichten van je huis. Want de collectie kan namelijk ook perfect dienen als unieke decoratie in je interieur.

De kast op

Om de kast een prominente plek te geven, is het allereerst belangrijk om de juiste plaats te kiezen. Een strakke, lange kast tegen de wand biedt mogelijkheid om de boeken écht het woord te laten doen in een ruimte. Woon je in een studio? Dan kan een kast dienen als stijlvolle en slimme manier om bijvoorbeeld de slaap- en woonkamer af te scheiden, of het zitgedeelte iets meer geborgen te laten voelen. En wanneer je minder ruimte hebt, kan een inbouwkast voor je boeken een perfecte oplossing zijn om je leesvoer in te orderen.

LEES OOK
Boekenwurmen opgelet: dit zijn de beste alternatieven voor een boekenkast

Kleurrijke boekenkast

Ben je fan van kleur in huis, heb je veel opvallende items en hoeft het van jou niet té strak en geordend? Dan is een grote, open boekenkast ideaal om kleur te bekennen. Categoriseer je boeken op kleur voor een vrolijk effect, of plaats de boeken afgewisseld met unieke items zoals kandelaars, foto’s en beeldjes op speelse wijze op de planken. Zo maak je de kast tot een stijlvolle verzameling van jouw dierbare spullen, wat een ruimte direct uniek doet ogen. Dit doet zelfs gecombineerd met hele simpele meubels een ruimte direct stijlvol aanvoelen.

design eettafel
vtwonen 2020 DIY special 02 | zithoek met kleurrijke boekenkast

Scandinavisch strak

Een open boekenkast klinkt aanhangers van het minimalisme wellicht wat schreeuwerig in de oren, maar hóeft natuurlijk niet druk te ogen. Integendeel. Kies in dit geval voor een kast met strakke look, van bijvoorbeeld metaal of strak donker hout. Zorg ervoor dat je de boeken netjes rangschikt en houd tierlantijntjes achterwege om de rust te bewaren. Om het ritme in de kast te doorbreken kun je bijvoorbeeld een fotoboek in een standaard tentoonstellen, en het geheel afmaken met een cactus of ranke hangplant. Wil je toch een klein statement maken? Speel dan met kleine kleuraccenten. Een pot in knalkleur, of wand achter de boekenkast in diepblauw of modern grijsgroen maakt al een wereld van verschil.

vtwonen 1-2020 | binnenkijken in een rijtjeshuis in Londen woonkamer boekenwand boekenkast
vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | open kast met boeken

Minimalistisch en ingetogen

Rust, reinheid, regelmaat… wanneer jouw huis een baken van rust is en je het liefst vertoeft in witte kleuren en natuurlijke tinten, kun je dit gevoel gemakkelijk doorvoeren in de boekenkast. Een kast van natuurlijk hout tegen een grote muur in de woonkamer. Of een blokkenkast met witte en houten blokken past perfect bij dit interieur. Heb je veel boeken met gekleurde covers? Dan kun je ze met de kaft naar achteren plaatsten. Dit oogt strak en rustiger dan de vele verschillende kleuren naast elkaar. Maak het ingetogen speels door op sommige plekken in de kast een poster in natuurkleuren te plaatsen, of plaats ter afwisseling droogbloemen, eucalyptus of weelderig pampusgras in de kast voor dat gewenste natuurlijke resultaat.

boekenkast
boekenkast
nog meer: woonkamer