Boekenwurmen opgelet: alternatieven voor een boekenkast

beeld vtwonen Beeld

Puilt de boekenkast inmiddels uit en heb jij als boekenwurm meer ruimte nodig voor al die pareltjes? Dit zijn vijf alternatieven voor een boekenkast. 

Lees verder onder de advertentie

Boekenladder

Hetzelfde concept als een boekenkast met planken: een ladder met brede treden. Alleen krijg je door de diepte van de ladder een speelser effect. Stapel de boeken op elkaar, of zet ze kaft tegen kaft met behulp van een boekensteun. Met een leuke hangplant op een van de treden maak je de alternatieve boekenkast compleet.

Je kunt ook kiezen voor een ladder die geen brede treden heeft. Op de smalle ladder kun je mooie koffietafelboeken een plekje geven door ze met de kaft over de trede te hangen. De rug wijst dan eigenlijk naar boven.

LEES OOK
Steuntje in de rug: deze items zijn ook geschikt als boekensteun

Lees verder onder de advertentie

Schatkist

De opties met fruitkisten zoals deze zijn eindeloos. Je kunt de boeken simpelweg in de kist leggen en ‘m wegzetten, maar als de boeken in de kist ook aandacht verdienen zijn er zat andere opties. Je kunt de kisten met de zijkanten op elkaar stapelen om een boekenkast te creëren, of de kisten aan de muur hangen als een soort wandplank. Met een aantal kisten bij elkaar heb je in een handomdraai een alternatief voor een boekenkast.

Ook een optie: de kisten horizontaal of verticaal naast elkaar zetten en hierop een plank plaatsen. De inhoud van de kisten kun je vullen met boeken en op de plank kun je andere items kwijt. Zo kun je er bijvoorbeeld ook een tv-meubel van maken.

De verrijdbare bibliotheek

Een trolley is misschien wel de meest veelzijdige accessoire voor in de woonkamer. Of je er nu mooie flessen op uitstalt, een groene eyecatcher van maakt met mooie kamerplanten óf ‘m inzet als boekenkar. Met een fijne tafellamp erop maak je er je eigen verrijdbare mini-bibliotheek van. Deze van Dutchbone heeft ook nog eens drie compartimenten. Zo kun je er extra veel boeken op kwijt!

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
5 praktische plekken voor een trolley in huis

Een plank maar dan anders

Boeken worden natuurlijk wel vaker uitgestald op wandplanken, dus zo uniek is dat idee niet. Een tikkeltje origineler maak je het wel met smalle fotoplanken zoals deze. De boeken kunnen hierop niet naast elkaar worden uitgestald, maar trekken de aandacht met hun covers. Zet dus alleen de mooiste of beste exemplaren op de fotoplanken, eventueel nog gesorteerd op kleur, om er een rustiger geheel van te maken.

Accessoire op zich

Boeken kunnen al dienen als accessoires op zich. Dus waarom dan niet gewoon simpel opstapelen en de boel de boel laten? Zo kun je boeken waar je niet dagelijks bij hoeft prima opstapelen en laten dienen als bijvoorbeeld plantentafel. Of, met een plank erop kunnen opgestapelde boeken zelfs dienen als onderstel voor bijvoorbeeld een bijzettafel.

Lees verder onder de advertentie

Loze ruimte

De echte boekfanaten kunnen bij gebrek aan opbergruimte echt elke hoek in huis benutten als een alternatief voor een boekenkast. Boeken zijn de perfecte opvullers voor loze ruimtes. Een lege schouw bijvoorbeeld. Hier kun je boeken opzetten óf in opbergen. Ook de ruimte onder je bed kan worden opgevuld met boeken. Evenals de vensterbank. Of als je een zeer brede trap hebt: zelfs in de hoeken van traptreden.

Originele boekenkasten…

Bron: Styling Marianne Luning | Fotografie Lotte Kwant

Lees verder onder de advertentie