Verborgen ruimte: zo benut je ook de loze ruimte in huis

Als je je woonplek eens goed onder de loep neemt, zijn er vaak nog heel wat plekken om iets mee te doen. Deze zogenaamde loze ruimte(s) kunnen na een (kleine) verbouwing de ruimte geven die je zoekt, maar soms is het gewoon een kwestie van wat planken ophangen of juist op die plek een meubel neerzetten.

Wandplanken op zolder onder een schuin dak

Zo gebeurd

Schuine wanden, een donkere hoek, een nis onder de trap: vaak zijn het loze ruimtes. Planken maken van een nis een opbergplek, een donkere hoek wordt met goede verlichting een prima werkplek en onder schuine wanden is een opruimplek niet moeilijk te maken. Ook een bureau staat daar vaak prima. Of laat op die plekken meubels inbouwen – extra voordeel van inbouwen is dat het recht maakt wat krom is en een luxe gevoel geeft. Zeg maar dag tegen loze ruimte!

Verbouwing light

In een grote ruimte brengt een roomdivider niet alleen opberg- en uitstalruimte, maar ook een intiemere sfeer. Een muurtje achter het bed is de perfecte manier om een kledingkast verdekt op te stellen of een walk in-closet te realiseren. Of maak er een werkplek of een make-uptafel achter. Zo’n muurtje doet het ook goed in een lange woonkamer. Zet ‘m achter een bank, dan kan aan de andere kant de eettafel, werkplek of wat je maar wilt. Een hoge slaapkamer wordt meteen kastenkamer of werkkamer als je van het bed een hoogslaper maakt.

All the way

Hal, bijkeuken, garage, berging, overloop… Worden deze loze ruimtes niet gebruikt, dan kunnen ze heel wat vierkante meters extra opleveren als je ze betrekt bij aangrenzende kamers. Dat is niet altijd even makkelijk, want het kan nodig zijn om een dragende muur te verwijderen, een trap te verplaatsen of bijvoorbeeld leidingen van sanitair en keuken te verleggen. Maar laat je daardoor niet tegenhouden, er kan heel veel en van meer ruimte heb je daarna jaren plezier.

nog meer: woonkamer