Vol in de zon: 5x planten voor op de vensterbank

beeld vtwonen Beeld

Misschien heb je weleens (per ongeluk natuurlijk) een plant laten verpieteren door ‘m een plek in de felle zon te geven. Met een kurkdroge grond en geelgekleurde bladeren als resultaat. Die plant kon daar overduidelijk niet tegen, sommige soorten verbranden letterlijk in direct zonlicht. Gelukkig vinden deze planten het wel fijn op de vensterbank. En dat zonder UV-bescherming!

Lees verder onder de advertentie

Strelitzia

Een strelitzia is vaak te herkennen aan de lange stelen en prachtige, grote groene bladeren die de plant rijk is. Een grote kamerplant en echte eyecatcher in huis dus. De plant wordt ook wel paradijsvogelplant genoemd en komt uit een tropisch gebied. Een plekje in de volle zon is daarom echt geen probleem voor deze prachtplant. Sterker nog: in de zon komt de strelitzia het allerbeste tot zijn recht.

Sansevieria

De sansevieria, ofwel vrouwentong, hebben veel mensen in huis. Niet zo gek, want de plant verveelt niet snel en is supermakkelijk in de verzorging. Daarnaast is ‘ie ook nog verkrijgbaar in verschillende varianten. Easy dus om er een te scoren die past bij jouw smaak en interieur. De sansevieria heeft niet veel water nodig en maakt van licht geen issue. Deze topper overleeft op zowel de donkerste plekken in huis als de allerlichtste. Hebben!

Zamioculcas

De zamioculcas is in korte tijd populair geworden in Nederland. De planten hebben maar weinig aandacht nodig en stellen geen hoge eisen aan lichtintensiteit, je kunt ze dus ook voor het raam en op de vensterbank kwijt. Draai de pot wel eens in de zoveel tijd, want de bladeren zullen naar het licht toegroeien en je wilt de plant wel mooi vol houden. De zamioculcas is een rappe groeier in direct zonlicht. Houd er dus rekening mee dat je ‘m regelmatig moet verpotten.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Deze planten zijn goed voor je humeur

Cactus

Als je aan een cactus denkt, dan denk je aan een woestijn. En waar denk je aan bij een woestijn? Juist: droogheid, warmte en een felle zon. Logisch dat cactussen hartstikke lekker gaan op direct zonlicht. Op een vensterbank op het zuiden zal een cactus het meest gelukkig zijn, want minimaal vijf uur aan zonlicht op een dag vinden ze heerlijk. Daarnaast wordt het op een vensterbank vaak ook lekker warm door de radiator die er meestal onder te vinden is.

Yucca Elephantipes

Een oersterke plant die zijn oorsprong vindt in Mexico. Het laatste onderdeel van zijn naam heeft de yucca te danken aan zijn stammen. Deze lijken namelijk een beetje op een olifantenpoot. In het Nederlands wordt deze plant ook wel palmlelie genoemd en is in veel huizen terug te vinden. De yucca is dan ook supermakkelijk in onderhoud én heeft niet veel water nodig. Een standplaats met veel zonlicht vindt de plant ook heel fijn.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: styling Marianne Luning, fotografie Barbara Kieboom