Open kast stijlvol en praktisch inrichten? Deze 5 tips helpen je

beeld vtwonen Beeld

Een kast dient in de eerste plaats om spullen in op te bergen, maar met een (deels) open kast oogt de kamer ruimtelijker. Je wilt alleen niet dat het een rommeltje wordt. Als je rekening houdt met deze tips bij het inrichten van een open kast, zorg je voor een stijlvol geheel.

Lees verder onder de advertentie

1. Berg op wat je niet wilt zien

Wie een kast goed wil inrichten, moet starten bij de basis. Sorteer je spullen en zet alleen datgene in de kast wat je mooi vindt of daadwerkelijk op die plek nodig hebt. Berg losse dingen bij elkaar op in een mooie mand (liefst met deksel) en zet deze op de onderste plank. Je kunt natuurlijk ook voor een halfopen kast gaan, dan is het onderste deel voor praktische items en gebruik je het bovenste gedeelte voor de eyecatchers.

Verf op de muur Mushroom 142 (littlegreene.nl). Ruime driezitsbank Cube in stof facet kiezel € 3610,- (studio-henk.nl). Papierpulp dozen per 2 stuks vanaf € 35,- (misterdesign.nl). Juten vloerkleed, 300×400 cm € 599,-, theepot met kopje € 35,99, gestreept kussen, 45×45 cm € 17,99, bordjes per stuk € 11,99, mok € 15,99, linnen plaid, 230×250 cm € 149,- (zarahome.com). Bouclé poef Clover van Pols Potten € 270,-, fauteuil Desert van Ferm Living € 249,30, metalen plantentafel van Ferm Living € 289,-, goudkleurige vloerlamp Reflection van Bolia € 509,99 (vtwonen.nl). Vaas vlekken € 34,99, marmeren schaal op voet 29,99 (hm.com). Zwarte houten schaal van Urban Nature Culture € 52,95, mini-vaasje Vulca grey dots van Ferm Living € 15,- (nijhofbaarn.nl). Overig privébezit. Beeld

2. Geef de open kast een functie

Opbergen is de belangrijkste functie van een kast, maar door de verscheidenheid aan soorten is dat allang niet meer het enige. Zo zijn vakkenkasten ideale roomdividers. Je deelt er een grote open ruimte mee op en kunt tegelijkertijd je favoriete items showen. Geen plek voor een kast middenin de ruimte? Een laag dressoir heeft de ideale maat voor onder een kozijn, maar is ook leuk als extra achter de bank. Zorg er hierbij voor dat de kast net niet boven de rugleuning uitkomt en gebruik ‘m voor boeken, tijdschriften of een mooie lamp, zoals hierboven is gedaan met deze DIY voor een stijlvol bankmeubel.

Lees verder onder de advertentie

3. Groepeer spullen in de open kast

Of het nu om een vitrinekast, dressoir, tv-kast of vakkenkast gaat, door te groeperen blijft de basis rustig. Zet niet alles naast elkaar in de open kast, maar probeer spullen te sorteren. Denk aan een stapeltje tijdschriften, een rijtje boeken, een verzameling kleine vazen of een groep kandelaars. Zet niet alle planken vol, de kunst is lucht te creëren en soms ook een plank (of gedeelte hiervan) open te laten. Lastig? Met deze truc kan iedereen stylen.

4. Sorteer de open kast bij het inrichten op kleur

Probeer het aantal kleuren waarmee je de kast indeelt te beperken. Een goede vuistregel is om gebruik te maken van één of twee accentkleuren. Kijk hierbij ook goed naar de omgeving. Heb je veel groentinten in huis? Laat deze dan ook terugkomen in de kast. De ton sur ton regel werkt ook goed: hierbij gebruik je meerdere tinten van dezelfde kleur. Zo is er in deze open kast vooral gebruik gemaakt van aardse tinten, in combinatie met de accentkleur groen.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

5. Varieer in hoogte

Door met accessoires af te wisselen in hoogte zorg je voor een speels effect. Daarbij is het ook een manier om volume te creëren. Dit doe je door bijvoorbeeld een vaas op een verzameling tijdschriften, een hoge lamp op de hoek of een stapel plaids of kussens op de onderste plank te stylen.

Voor in de open kast…

Bron: Beeld 1: vtwonen catalogus 2019-2020 | Styling Kim van Rossenberg | Fotografie Sjoerd Eickmans | Beeld 2: vtwonen 03-2022 | styling Kim van rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans | Beeld 3: vtwonen 10-2021 | Styling Fietje Bruijn | Fotografie Dennis Brandsma

Lees verder onder de advertentie