Move over Marie Kondo, maximalisme is hier

We hebben goed nieuws voor iedereen die helemaal niets begreep van Marie Kondo: minimaliseren is uit, maximalisme is terug. Dat betekent niet dat je ineens heel veel spullen moet kopen, maar wel dat we gewoon de boel de boel kunnen laten en niet alles strak, georganiseerd en met zo min mogelijk ‘rommel’ hoeven te decoreren. Kortom: gewoon lekker onszelf zijn.

‘Does it spark joy?’

Jarenlang was minimalisme de trend. We moesten afstand doen van spullen die ‘geen joy sparkten’ en moesten alles netjes houden. Maar zeg eens eerlijk: is dat haalbaar? Door de pandemie zijn velen van ons erachter gekomen dat een huis waarin geleefd wordt, niet per se een huis is dat we supernetjes kunnen houden. Onze routines zijn veranderd en dat heeft er ook voor gezorgd dat we meer op comfort en wat minder op uiterlijk gericht zijn.

Creatieve chaos

Maximalisme is dus helemaal terug. En dat is goed nieuws voor veel mensen, vooral de ouders onder ons. Het hoeft allemaal niet meer zo strak. Er zijn verschillende namen voor deze trend in het leven geroepen: maximalisme, creatieve chaos en #cluttercore op social media. Je hoeft nu niet allemaal nieuwe spullen te gaan kopen, dat is niet helemaal wat ermee bedoeld wordt. Het idee van deze trend is dat alle patronen en texturen bij elkaar gecombineerd mogen worden en dat je meer gaat waarderen wat je al hebt.

LEES OOK
Marie Kondo deelt verrassende tip voor opgeruimde kledingkast

Veiligheid en comfort

Dankzij de pandemie hebben we meer dan ooit de behoefte om ons veilig te voelen in ons huis. Spullen waar we een herinnering bij hebben, kunnen ons dat gevoel geven. Familiefoto’s, spreien die gemaakt zijn door je oma, souvenirtjes van leuke vakanties en tekeningen van de kinderen: het is allemaal niet Marie Kondo-proof, maar wel héél gezellig.

LEES OOK
Word een Marie Kondo in jouw eigen keuken

Hoe krijg je maximalisme voor elkaar?

Laten we voorop stellen: het moet wel bij je passen. Sommige mensen gedijen gewoon goed bij de netheid van het minimalisme. Maar als het te veel gedoe voor je is, dan wil je waarschijnlijk snel het maximalisme omarmen. Hoe? Simpel! Zet alle spullen waar je van houdt bij elkaar, ongeacht kleur, structuur of textuur, en ga lekker stylen. Het gaat erom dat je het huis omtovert tot een veilige haven in deze gekke tijden. En niet al je spullen hoeven ‘joy te sparken’, het mag ook gewoon leuk zijn voor jou, je kinderen, partner of andere geliefden.

nog meer: woonkamer