Het effect van zwarte plinten in de woonkamer

Vloerkleed Benuta. Plantenpot Serax. Bank Ferm Living. Boek Tom Ford. Vaas Anissa Kermiche. Lamp Serax. Box Bang & Olufsen. Kunstwerk Atelier de Rijk. Overig privébezit. Beeld

Plinten zijn de kers op de taart. Ze beschermen de muur niet alleen tegen beschadigingen, maar zijn ook behoorlijk sfeerbepalend. Zwarte plinten zijn stoer, klassiek en modern tegelijk. En ze zorgen voor een vleugje hotel-chic in de woonkamer.

Lees verder onder de advertentie

Dit doen zwarte plinten

Vloer gelegd en muren geschilderd? Dan is het tijd om de plinten uit te kiezen. Misschien neig je in eerste instantie naar witte plinten, maar die zijn allang niet meer de standaard. Steeds vaker wordt voor zwarte plinten gekozen. Waarom?

  • Zwarte plinten zijn stoer en modern.
  • Ze geven je woonkamer een prachtige, strakke omlijsting.
  • Zwart straalt elegantie uit. Perfect voor een luxe of klassieke touch.
  • Zwart trekt de aandacht en zorgt voor een focuspunt.
  • Zwarte plinten matchen goed bij de populaire zwartstalen deur of zwarte kozijnen.
  • Ze bieden een sterk contrast tegen een witte muur.

Hotel-chic

Als je houdt van een woonkamer met een vleugje luxe, dan kun je voor zwarte plinten gaan. Het rijmt perfect met het populaire hotel-chic gevoel dat we graag aan onze woonkamer geven. Hoe je deze stijl verder doorvoert, lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Zwarte plinten, deuren en kozijnen

De populariteit van zwarte plinten hangt goed samen met die van de zwarte stalen deuren. Zet die twee naast elkaar en je creëert een prachtige harmonie in de woonkamer waarbij het lijnenspel strak in elkaar overloopt. Voeg daar zwarte kozijnen en deurposten aan toe en je hebt een stoer, industrieel of juist klassiek effect. Nog een stapje verder ga je met zwarte jaloezieën in de woonkamer.

Zo combineer je zwarte plinten in de woonkamer

Zwart is een kleur die overal bij past: wit, grijs, roze, blauw.. eigenlijk alles kan. Zelfs een volledig zwart interieur kan prachtig zijn. Hoe passen zwarte plinten in dat geheel? Wij geven 3 voorbeelden:

  • Zwarte plinten op een houten vloer. Afhankelijk van de houttint creëer je verschillende stijlen. Een zwarte plint op een donkere, eikenhouten vloer is klassiek en een zwarte plint op een lichte PVC-visgraatvloer is modern.
  • Zwarte plinten combineren erg goed met warme nudetinten op de muur zoals beige of bruin.
  • Een donkere betonlook vloer maak je extra stoer met zwarte plinten. Deze combi werkt erg goed in een industriële woonkamer.
Lees verder onder de advertentie

Waar moet je rekening mee houden?

Toch blijken zwarte plinten niet altijd de beste keus. Stel je hebt donkere muren en een lichte vloer. Zwarte plinten zorgen dan voor een flink contrast met de vloer. Dit kan prachtig zijn in grote ruimtes, maar is in een kleine woonkamer meestal niet de beste keuze. Deze 5 trucs werken daarentegen wél goed in een kleine woonkamer.

Andersom (witte muren en een donkere vloer) in combinatie met zwarte plinten zorgt er juist voor dat de vloer als het ware geleidelijk overloopt in de muur. Dat zorgt voor een ruimtelijk effect.

De hoogte van plinten

Ook de hoogte van de plinten heeft een sterk effect op het gevoel in de woonkamer. Een hoge, zwarte plint springt in het oog en geeft de woonkamer een klassieke uitstraling. Een lage plint is strakker en minimalistischer.

Lees verder onder de advertentie

Zorg bij de keuze van de plinthoogte voor een evenwichtig geheel. Hoge plinten (al helemaal als je voor pikzwart kiest) kunnen een kleine ruimte nóg kleiner laten lijken. Over het algemeen geldt: hoe hoger en groter de woonkamer, hoe hoger de plint.

Zelf plinten zwart verven

Ben je enthousiast geworden over zwarte plinten, maar wil je je bestaande witte plinten niet vervangen? Verf ze dan zwart! Gebruik zwarte houtlak in combinatie met een goede grondverf voor het beste resultaat. Plak wel de muur goed af. Je wilt uiteraard een toef zwarte verf op die spierwitte muur voorkomen.

LEES OOK
Plinten schoonmaken is super makkelijk met dit trucje

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 11-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen