Stalen deuren zijn een prachtige basis én finishing touch
Wie van industrieel houdt, houdt vast ook van zwartstalen deuren en kozijnen. Maar het ambachtelijk bewerkte staal en de slanke profielen passen in meer interieurstijlen. Afhankelijk van vorm, vlakverdeling en kleur zijn ze een perfcte basis én finishing touch. Hulp nodig bij het kiezen en inzicht in de kosten? Hieronder lees je alles over stalen deuren.
Wat weetjes over staal
Staal werd al vanaf de 16de eeuw gebruikt voor kozijnen; het ijzer werd toen gegoten. Pas eind 19de, begin 20ste eeuw namen stalen deuren en ramen een grote vlucht doordat de profielen machinaal gewalst konden worden. Daardoor werd staal steeds betaalbaarder, sterker en ook duurzamer.
Bekende Nederlandse architecten, zoals Willem Dudok en Gerrit Rietveld, waren meteen gegrepen door het zogenaamde ‘stoeltjesprofiel’ en gingen flink experimenteren met het materiaal. Het ging steeds meer om functionaliteit, transparantie, ruimte, licht en lucht. Stalen kozijnen pasten daar perfect bij: de slanke profielen kregen geen tierlantijnen en maakten een strakkere belijning mogelijk, waardoor gebouwen verfijnder werden.
Door hun draagkracht werd het mogelijk grote glaspartijen te plaatsen en zo voor lichte ruimtes te zorgen. Daarom is staal ook veel in industriële en bedrijfspanden te vinden, maar ook in kerken en villa’s uit die periode. Doordat tijdloos design weer helemaal omarmd wordt, is staal voor ramen en deuren alweer een tijd terug in the picture.
DOE DE TEST
Welke woonstijl past bij jou?
Soorten stalen deuren
Stalen deuren zijn er in veel maten en soorten. Natuurlijk is er de traditionele scharnierdeur, maar wie op zoek is naar een deur met een wow-effect, kiest een taatsdeur.
Taatsdeur
Een taatsdeur draait op een scharnier aan de boven- en onderkant van de deur, die is verankerd in vloer en plafond, waardoor hij om zijn verticale as draait. Deze as zit niet aan de buitenste rand, maar juist iets naar binnen, op 1/5 of 2/5 van de breedte, wat een bijzonder effect geeft: het lijken zo eerder panelen die zowel naar binnen als naar buiten gedraaid kunnen worden. Verder heeft een taatsdeur geen kozijn nodig, maar het kan wel. Hij past mooi in een sparing, wat een minimalistisch, sober effect geeft.
Taatsdeuren zijn er zelfs met een automatisch sluitsysteem, waardoor er minder warmteverlies is. Met een softclose-systeem gaat dat vertraagd, waardoor de deur niet in je gezicht slaat. Taatsdeuren kunnen als enkele en als dubbele deuren worden geplaatst.
Schuifdeur
De schuifdeur schuift over een rail die boven de opening van de deur loopt. Voor extra stevigheid kan er ook een rail over de vloer worden gelegd. De rail kan zichtbaar worden geplaatst, leuk voor een extra effect, maar kan ook worden verborgen. Een schuifdeur bespaart ruimte en vloer- oppervlak, want bij het open- en dichtgaan hoeft hij niet te draaien en dat maakt hem perfect voor kleine en smalle ruimtes.
Als roomdivider of kamer en suite is de schuifdeur ook ideaal. Met vaste panelen en schuifpanelen van glas blijft ook bij het openen van de deur de lichtinval behouden.
Scharnierdeur
Deze deur hangt met twee of meer scharnieren aan de zijkant in een kozijn of aan de muur. Hij draait een kant op, naar binnen of naar buiten, dit is dan ook belangrijk om door te geven bij de bestelling. Deze deur kan binnen het kozijn vallen, dan is er sprake van een stompe deur. Dat wordt vaak mooi gevonden, omdat de deur lijkt weg te vallen in de muur.
Een deur die deels over het kozijn valt, vaak door een extra rand rond de deur, wordt een opdekdeur genoemd. Deze sluit wat beter af, wat fijn werkt om geluid tegen te houden. Scharnierdeuren kunnen ook als dubbele deur worden toegepast, dat heet een stolpdeur.
De voordelen van staal
Een stalen wand met glas en eventueel een deur is de perfecte roomdivider. Hij is licht en Staal is niet alleen mooi, het heeft nog meer voordelen.Geen wonder dat het zo geliefd is voor thuis.
- Staal is hand- en op maat gemaakt. Dat maakt de mogelijkheden eindeloos. Of je nu kiest voor wat de leverancier te bieden heeft (maak zeker eens een rondje langs een paar showrooms) of zelf een ontwerp maakt. Wat je ook zoekt – een deur, paneel of raam – elke maat en vorm is te maken. Ook de vlakverdeling is op bestelling leverbaar, van zo groot mogelijk tot ingenieuze patronen. Wie houdt van ambachtelijk, ruw en stoer, laat de lasnaden zitten. Toch liever iets gepolijster, dan zijn de naden weg te slijpen. Hoe dan ook blijft het handwerk altijd zichtbaar, wat staal iets speciaals geeft.
- Het is sterk en vormvast, waardoor het grotere oppervlakken kan beslaan met dunne profielen. Concreet betekent dat: smalle randen en roedes die er niet alleen mooi uitzien, maar er ook voor zorgen dat er relatief veel glas in kan. En dat resulteert weer in veel licht en een enorm gevoel van ruimte.
- Staal is duurzaam, het gaat tot wel 50 jaar mee.
- Daarnaast is staal brandveilig.
- Doordat er veel glas in een stalen frame past, is het dé manier om een ruimte op te delen en af te sluiten zonder licht, ruimtegevoel en contact te verliezen. Licht kan onbelemmerd naar binnen vallen, van kamer naar kamer, waardoor er contact blijft met de aangrenzende ruimtes. Doorkijkjes vergroten bovendien het ruimtegevoel: de vloer loopt zichtbaar door in de aangrenzende ruimte, waardoor er minder een ‘opgesloten’ ontstaat. Het verbindt de ruimtes met elkaar, ook als de deur dicht is.
- We kennen de stalen deuren veel in zwart, wat goed samengaat met een industriële stijl, maar in principe kunnen ze in elke Ral-kleur gelakt of gepoedercoat worden. Vraag ernaar bij de leverancier. Ook zijn ze overschilderbaar.
Stalen deuren schoonmaken
Stalen deuren hebben weinig onderhoud nodig. Af en toe afnemen met een vochtige doek met water of een sopje met zachte zeep en daarna droogmaken is genoeg. Gebruik in ieder geval geen middelen die kunnen krassen, zoals schuursponsjes of schurende schoonmaakmiddelen.
Stalen deuren, wanden en kozijnen zijn vaak gepoedercoat, dat is sterker dan gewone verf en er ontstaat meteen een beschermlaag voor jaren. Bij vochtige ruimtes (sanitair) en aansluiting op buitenruimtes is het onderhoud erop gericht beschadiging en roest te voorkomen. Dat is een kwestie van goed opletten en eventueel schilderen.
Stalen deuren in verschillende kleuren
Stalen of staallook deuren en kozijnen worden vaak in zwart gekozen. Maar er kan zoveel meer, Door dat zwart wordt staal bijna meteen industrieel. Maar ook in een landelijk, Scandinavisch of hotel chic interieur is een stalen deur mooi. Liever een wat zachtere look? Kies dan een andere kleur. Staal is in principe in elke kleur te verven of te poedercoaten. Dat geldt vaak ook voor de standaardmaten. Ook bestaat er een messing of bronzen afwerking.
Ook aluminium is eveneens in alle ral-kleuren te krijgen. Sommige merken, zoals GewoonGers, bieden de keuze uit een aantal kleuren.
Net echt: dit zijn de alternatieven
Zin in een stoere, industriële woonstijl, maar geen tijd of budget om zwartstalen kozijnen te (laten) plaatsen? Zo kan het ook
- Hout: als je hout zwart verft en kiest voor de kenmerkende vlakken zoals bij stalen deuren, ontstaat ook die stoere industriële stijl. Hout is minder zwaar dan staal en daardoor makkelijker zelf te monteren en af te hangen. Bovendien is hout goedkoper. Het nadeel? Houten deuren hebben bredere lijsten en roeden nodig, omdat hout minder sterk is en anders het glas niet kan dragen. Bovendien moet hout eens in de 5 à 10 jaar geschilderd worden.
- Aluminium is net zo sterk als staal, zodat de ranke vormen geen punt zijn. Het is duurzaam, roest niet, gaat lang mee en is recyclebaar. Bovendien is aluminium licht in gewicht en daardoor makkelijker met transport en zonder extra verstevigingen in muur, vloer of plafond te plaatse. Het is onderhoudsvrij, lijnen zijn superstrak en hebben geen lasnaden. Toch is aluminium nog steeds behoorlijk prijzig, het ziet er minder ‘handgemaakt’ uit dan staal en het is lastig overschilderbaar
Wat kosten stalen deuren
De kosten van een handgemaakte stalen deur bestaan voor 70% uit arbeid en voor 30% uit materialen. De staalprijzen lopen de laatste tijd wel flink op, dus dat is wel iets om rekening mee te houden.
Vlakverdeling
Met roedes krijgen stalen deuren de vlakverdeling die ze zo karakteristiek maakt. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is veel moois te koop. Maar je kunt de deur ook naar eigen smaak in vlakken verdelen. Dit is handig om te weten voor je gaat kiezen of ontwerpen:
- Houd rekening met het formaat van de deur of de wand.
- Bedenk wat er benadrukt moet worden: de hoogte of debreedte. Meer oog voor de hoogte? Kies voor een laag vlak onderaan met een hoog vlak erboven of in het midden en eventueel een klein vlak bovenaan. Door vijf of meer gelijke vlakken te stapelen lijkt een deur ook langer. Het is sowieso een goed idee in dit geval een deur tot aan het plafond te plaatsen. Liever majestueus en weids? Met drie of vier gelijke vlakken lijkt de deur breder.
- Let op het doorzicht. Hoe meer glas, hoe transparanter. Dus zorg ervoor dat de roedes niet op borst- en ooghoogte zitten en de zichtlijn belemmeren. Of sluit delen van de deur af met stalen vlakken of glas dat zo bewerkt is dat je er niet doorheen kunt kijken (matglas, melkglas, rookglas, bewerkt glas).
- Welke sfeer wil je? Hoe minder vlakken en hoe symmetrischer de vlakverdeling, hoe rustiger. Kies voor meer levendigheid of spanning voor kleinere vlakken of asymmetrie. Zelfs een ‘Mondriaanse’ vlakverdeling is mogelijk. Die is wel een stuk minder transparant.
Inspiratie
binnenkijken Binnenkijken in een oud schoolgebouw in Amsterdam
binnenkijken Binnenkijken in een mini-appartement in hartje Parijs
Kamerplanten Deze planten werken perfect als roomdivider
diy DIY: roomdivider van latten
Staal shoppen
Bron: beeld 1 en 2: WVOJH | Styling Fietje Bruijn | Fotografie Margriet Hoekstra | beeld 3: WVOJH | Styling Frans Uyterlinde | Fotografie Margriet Hoekstra | beeld 4: WVOJH | Styling Marianne Luning | Fotografie Margriet Hoekstra