Een glazen wand houdt de woonkamer licht en luchtig

Bank en kruk ByDennis, gestreept kussen vtwonen, kussen met cirkel Sissy-Boy, bollampen Meneertje Lamp, grote plantenschaal: origineel doopvont met Monstera, Chesterfield van vrienden gekocht. Beeld

Hoe zorg je voor een sfeervolle indeling van het huis en houd je toch zo veel mogelijk licht? Met een glazen tussenwand in de woonkamer. Hiermee splits je ruimtes op of breng je ze juist samen zonder de lichtinval te onderbreken. Naast stijlvol is een glazen wand ook handig én veilig. Met deze tips ontdek je welke glazen wand het best is voor je woonkamer.

Lees verder onder de advertentie

Ruimtelijk en licht

Glas is ideaal als scheiding tussen verschillende ruimtes of juist om één grotere ruimte te verdelen in verschillende stukken. Met een glazen scheidingswand in de woonkamer creëer je in een éénkamerappartement of studio makkelijk een aparte slaapkamer. Het grote voordeel: licht. Want waar een normale wand vaak de inval van het licht blokkeert, is dit met transparant glas niet het geval. Zo behoud je de verbinding tussen de kamers en lijkt de ruimte zelfs groter. Zonder dat het donker wordt. Gebruik je de glazen wand alleen om de woonkamer op te delen in verschillende ruimtes? Door het midden open te laten loop je er gemakkelijk doorheen. Maar je kunt ook kiezen voor een glazen wand met deur. De enige vraag die dan nog rest is: ga je voor een schuifdeur of twee klapdeuren?

Handig op elke plek in huis

Ook op andere plekken is een glaswand een stijlvolle oplossing. Gebruik de wand bijvoorbeeld om je thuiswerkplek af te bakenen of geef de slaapkamer een upgrade met een ensuite badkamer. Of wat dacht je van een glazen wand tussen de keuken en woonkamer? Daarmee blijven etensluchtjes waar ze horen, maar is de keuken toch open en betrokken bij de rest van het huis. Wel zo gezellig voor de chef. Voor kinderen maak je een apart speelgedeelte. Zo houd je een oogje in het zeil, maar hoef je niet alles te horen. Vooral zwaarder glas is niet trillingsgevoelig en heeft daardoor een geluiddempend effect. En met uitwisbare glasstiften hebben de kleintjes meteen wat leuks te doen. Zo is de glazen wand de enige muur in het huis waar wél op getekend mag worden.

LEES OOK
Tips en inspiratie voor een kinderhoek in de woonkamer

Lees verder onder de advertentie

Voordelen van een glazen wand in de woonkamer

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom is het goed om te weten: de meeste glazen tussenwanden zijn gemaakt van gehard veiligheidsglas. Dit glas is extra sterk en heeft meerdere lagen met daartussen een doorzichtige kunststoffolie. Zo wordt het glas bij elkaar gehouden, mocht het toch breken. Geen gevaarlijke scherpe punten dus. Een ander praktisch voordeel is dat glas vrij massief is, vooral dubbel glas. Het isoleert en houdt daarmee de warmte in de woonkamer. Check goed hoe de glazen wand wordt afgedicht zodat er geen tocht langs de randen naar binnen kruipt en geniet van een knusse, warme woonkamer.

In elke woonstijl is er wel een bijpassende glazen wand, zoals deze bohemain scheidingswand

Flexa Creations muurverf Urban Taupe en Binti Orient (flexa). Eettafel Androgyne van Menu € 3000,-, eetkamerstoelen Brawny van d-Bodhi, per stuk € 379,-, kruk Caterpillar van d-Bodhi € 199,-, vloerkleed Corbin Beige van Brinker € 1269,-, op tafel ronde schaal van Lightmakers € 37,99, roze tafelkleed over stoel van Urban Nature Culture € 41,95, op kast grote groene vaas, prijs op aanvraag, bruine vaas Sphere Vase van 101 Copenhagen € 59,- plantenpot Sekki van Ferm Living in twee maten € 39,- en € 55,- (eijerkamp). Maatwerk raambekleding, prijs op aanvraag (woninginrichting-aanhuis). Planten, takken en droogbloemen, prijs op aanvraag (plantje.nl). Houten kast € 1799,-, houten dienblad € 36,95, witte hoge vaas met ribbel € 85,- (nordal.eu). Hanglamp May Natural € 1275,- (ayilluminate.com). Witte vaas Tamegroute Natural Vase Gola € 129,-, groene waterglazen € 8,75, groene kan met oor € 29,50, bruine kleine vaas Minimal Vases Terra Set € 8,75 (householdhardware). Bruine kommen Studio Urban € 9,95 (saltandpeppershop.eu). Bruine mok van Serax € 11,15, overige borden, mokken en kommen met witte onderkant van Urban Nature Culture vanaf € 6,80, tafelloper van vtwonen € 34,95 (vtwonen.be). Groen linnen servet € 9,99 (hm.com). Manden aan de wand Vintage Tonga Basket groot € 139,-, vintage Makenge Basket middel € 125,-, vintage Tonga Basket middel € 125,- (o-live). Overig privébezit.  Beeld
Lees verder onder de advertentie

Een glazen wand voor ieder interieur

In elke woonstijl is er wel een bijpassende glazen wand voor de woonkamer. Bij een stoere, industriële inrichting kies je voor een glazen wand met zwart staal. Houd je van less is more? Ga dan voor een zo groot mogelijk oppervlak van glas zonder omlijsting en poespas. Tip: hang een dromerig gordijn achter de glazen wand in de huiskamer en voilá, een romantische sfeer is daar. Ook handig wanneer je een keer twee ruimtes visueel wilt afschermen. Maar ook bij een klassieke inrichting met rijke materialen voegt een gladde glaswand een extra dimensie toe. Je kunt een glazen wand kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is ook een optie. Bijvoorbeeld met kozijnen in een kleur die precies bij je zorgvuldig uitgezochte meubels past. Of ga nog een stapje verder en kies voor rookglas met een zwarte tint of juist voor glas met een matte afwerking. Hier kun je niet doorheen kijken, wat zorgt voor meer privacy. Wil je niet altijd een scheidingsmuur? Met een glazen flexibele wand creëer je overdag een aparte werkplek, maar is de woonkamer ‘s avonds weer één geheel.

Kostenindicatie van een glazen scheidingswand

Voor een glazen wand in de woonkamer ligt de prijs meestal tussen € 1000,- en € 4000,-. Het verschil zit met name in het formaat en de afwerking van de wand. Zo zijn er bijvoorbeeld wanden met kozijnen en frames van staal, maar er zijn ook wanden met een houten afwerking die eruitzien als staal. Een goedkopere oplossing met een vergelijkbare look dus. Daarnaast maakt ook het type glas verschil. Kies jij voor helder glas, mat glas, gekleurd glas of rookglas? Ook is een glaswand met deur een stuk duurder dan zonder. En zelfs het soort deur maakt uit; bij een schuifdeur zijn namelijk weer rails van goede kwaliteit nodig om de deur jarenlang soepel te kunnen openen en sluiten. Alle knopen doorgehakt? Vergeet dan de montagekosten niet. Het is even puzzelen, maar dan heb je wel een unieke glazen wand die perfect in je interieur past.

Naast de glazen wand in de woonkamer zijn er nog meer manieren om ruimtes slim op te breken. Wees creatief met een kast als roomdivider of een roomdivider van latten. Welke oplossing is je favoriet?

Lees verder onder de advertentie

Mooie accessoires van glas…

Bron: Beeld 1: vtwonen 03-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen . Beeld 2: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 15, aflevering 7 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sonja Velda