Een flexibele wand plaatsen? Zo doe je dat!
Herinner je nog de binnenkijker van Tessa en Sige in IJmuiden? Omdat de voormalige theaterzaal in de winter niet warm te stoken is, hebben ze een glazen wand geplaatst die de keuken annex woonkamer kan afschermen van de grote zaal. Ze kozen voor harmonicadeuren met glas, maar er zijn meer mogelijkheden.
Harmonicadeuren
Een harmonicawand of vouwwand wordt meestal gebruikt om een mooie opening te maken van het huis naar de tuin. Maar zo’n wand kun je natuurlijk ook ín huis gebruiken als je twee ruimtes op een mooie, strakke manier van elkaar wilt scheiden. Door het glas blijft de lichtopbrengst behouden, maar kun je kou of geluid buiten sluiten. Voordeel van zo’n harmonicasysteem is dat de deuren over de gehele breedte kunnen worden opengeschoven. Dat gaat via een rail die in de vloer wordt aangebracht. Doordat de delen helemaal ‘opgevouwen’ worden, nemen ze weinig plaats in. Je profiteert dus maximaal van de ruimte. De deuren kunnen worden gemaakt van aluminium, hout, kunststof of staal. Harmonicadeuren zijn wel nogal duur; reken voor aluminium deuren met een breedte van 3 meter op zo’n € 3000,- exclusief montage. Meer informatie vind je onder meer bij Harmolux, Lumalux en verbouwkosten.
Taatsdeuren
Tessa en Sige hadden ook kunnen kiezen voor taatsdeuren, mooie slanke deuren die niet in de hoek draaien maar op een kwart van het kozijn. De draaipunten bevinden zich aan de boven- en onderkant van de deur. Deze deuren nemen wel meer ruimte in; je moet altijd rekening houden met de draairichting. Dit soort deuren wordt alleen binnen toegepast omdat ze nooit helemaal goed afsluiten. Ze zijn te koop in aluminium en hout, maar je ziet ze ook steeds vaker in staal, wat een mooie, maar wel dure oplossing is. Doordat staal heel sterk is, zijn de stijlen smal, wat meer lichtinval oplevert.
Schuifdeur
Een veel voordeligere manier om een binnenruimte af te scheiden is door een glazen of dichte schuifdeur met geleiderails. Zo’n systeem neemt weinig ruimte in beslag. Nadeel is wel dat deze nooit over de hele breedte van een ruimte kan worden opengeschoven, omdat de delen over elkaar heen schuiven. Ook deze zijn te koop in verschillende materialen en stijlen, denk bijvoorbeeld aan (gedeeltelijk) matglas of aan dichte deuren van steigerhout. Schuiframen of -deuren zijn er ook in staal.
Roomdivider
Wil je alleen een grote ruimte in tweeën delen, dan voldoet ook een roomdivider. Dit kan in de vorm van een verrijdbare wand of een open of dichte kast, die je dan meteen aan twee kanten kunt benutten. Denk bijvoorbeeld aan een tv-meubel aan de ene en een bureau aan de andere kant. Doe meer inspiratie op of probeer zelf een roomdivider te maken.
Bron: vtwonen 02-2018 | Fotografie Peggy Janssen | Styling Linda van der Ham