7x verleidelijke muurideeën en stylingtips voor de wanden in de woonkamer

Op wand krijtverf in kleur Courtly Rose, per liter € 39,25 (pure-original.nl). Eettafel € 990,-, houten fauteuil met rattan zitting € 550,- (www.mimiettoi.com). Hanglamp € 511,90 (homestock.nl). Bruine schalen, per stuk € 32,90, theepot € 139,- (letoile.store). Beschilderde eetkamerstoel van Atelier de Rijk, prijs op aanvraag (tessaderijk.com). Schouw € 650,- (oudebouwmaterialen.nl). Kandelaar € 29,95, okergele kruikvaas € 55,-, geel kussen € 70,- (paviljoennoord.com). Okergele, metalen bijzettafel € 209,-, vloerkleed € 1848,-, fluwelen bank, prijs op aanvraag (vantil.nl). Fluwelen box, set van 3 € 125,-, gele papier-maché schaal € 41,50 (nordal.eu). Rode vloerlamp van Frandsen € 399,- (vtwonen.nl). Salontafels van notenhout, prijs op aanvraag, fauteuil met velours zitting € 1719,-, houten bijzettafel € 681,- (kasstoor.nl). Bruin kussen € 29,95 (zarahome.com). Zachtlila kussen € 45,-, kussen met print, prijs op aanvraag, beige velours kussen, prijs op aanvraag, glazen vaas € 320,-, tafellamp € 300,-, alabaster waxinelichthouder vanaf € 23,- (homestede.nl). Papieren kunstobject op tafel, prijs op aanvraag (elsavisser.com). Glas € 14,50 (brostecopenhagen.com). Handbeschilderde mok, set van 2 € 45,- (neeltjegeurtsen.com). Kunst aan de wand v.l.n.r. schilderij van Mei Fang Tan, prijs op aanvraag (meifangtan.com). 3D-kunstwerk van Atelier de Rijk, prijs op aanvraag (tessaderijk.com). Schilderij van Maartje van den Noort, prijs op aanvraag (maartjevandennoort.nl). 3D-kunstwerk van Margo van Erkelens, prijs op aanvraag (margovanerkelens.com). Schilderij van Peggy Kuiper, prijs op aanvraag (peggykuiper.com). Textuur schilderij Soil Earth € 290,- (theheritageseries.nl). Schilderij van Mei Fang Tan, prijs op aanvraag (meifangtan.com). Schildering op doek van Atelier de Rijk, prijs op aanvraag (tessaderijk.com). Schilderij van Maartje van den Noort via Kunstuitleen Voorburg, informatie op aanvraag (sbkvoorburg.nl). Overig privébezit. Beeld

Heb je binnenkort een stylingdag of wellicht zelfs een heel stylingweekend op de planning staan? Met deze muurinspiratie blaas je de woonkamer nieuw leven in en geef je een verleidelijke draai aan het interieur. Ontdek zeven muurideeën voor de woonkamer waar je meteen mee aan de slag kunt.

Lees verder onder de advertentie

Muurideeën voor de woonkamer

Decoratie aan de muur bepaalt voor een groot deel de sfeer in de woonkamer. Een speelse uitstraling heeft vooral te maken met afwisseling en de keuze voor interessante en onvoorspelbare voorwerpen. Met items van verschillende formaten, vormen en materialen zie je straks – waar je ook kijkt – verleidelijke muren. Muurideeën voor de woonkamer genoeg!

Tip 1 – Combineer items van verschillende groottes

Eén van de handigste trucs voor het ophangen van kunst en decoratieve objecten aan de muur is items van verschillende groottes met elkaar combineren. Een groot schilderij hangt natuurlijk best in z’n eentje, maar je zorgt voor extra dynamiek door op de muur ernaast een twee- of drieluik te hangen. Het is ook leuk om een rij staande, leunende lijstjes op een dressoir of sidetable te zetten. Want wie zegt dat een lijst altijd aan de muur moet hangen?

Lees verder onder de advertentie

Tip 2 – Laat voorwerpen van de muur afspatten

Zoek je muurideeën waarmee je de woonkamer echt laat leven? Deel muren in als kunstmuur waarop je mooie prints afwisselt met bijzondere vondsten uit het buitenland of de kringloopwinkel. Als daar ook driedimensionale voorwerpen tussen zitten, komt zo’n muur echt tot leven. Diepte creëer je ook met kleine wandplanken of een wandconsole waar je planten of objecten op kunt zetten. Zoek er vervolgens een mooi wandkleed bij met een zichtbare weefstructuur en de muur krijgt een unieke uitstraling.

Op wand krijtverf in kleur Courtly Rose, per liter € 39,25 (pure-original.nl). Op maat gemaakte zwevende eikenhouten wandplanken afgewerkt met olie, per meter € 180,- (houthandelvansteen.nl). Op en om de bovenste plank: zwart keramieken vaas, prijs op aanvraag (vantil.nl). Dienblad € 59,- (kasstoor.nl). Marmeren vaas € 79,- (homestede.nl). 3D-portret door Margo van Erkelens, prijs op aanvraag (margovanerkelens.com). Terra kunstobject van Maria Lenskjold, prijs op aanvraag (theodeto.com). Schildering op doek van Atelier de Rijk, prijs op aanvraag (tessaderijk.com). Op en om de middelste plank: schilderij van Maartje van den Noort, prijs op aanvraag (maartjevandennoort.nl). 3D-kunstwerk van Atelier de Rijk, prijs op aanvraag (tessaderijk.com). Geurkaarsen in zwarte pot, per stuk € 85,-, bruine vaas Wobbly Vase € 240,- (2222studio.com). Glazen vaas met geschulpte rand € 30,-(nordal.eu). Houten bord € 130,- (homestede.nl). Marmeren kandelaar met zwart metalen accent € 35,- (brostecopenhagen.com). Zwarte keramieken vaas, prijs op aanvraag (vantil.nl). Op en om de onderste plank: Alabaster waxinelichthouder vanaf € 23,- (homestede.nl). Houten etagère € 163,- (kasstoor.nl). Terra kunstobject van Maria Lenskjold, prijs op aanvraag (theodeto.com). Grijs papieren wandobject, gouden papieren object, prijs op aanvraag (elsavisser.com). Grijsfluwelen box, set van 3€ 125,- (nordal.eu). Eettafel € 990,- (www.mimiettoi.com). Hanglamp € 511,90 (homestock.nl). Rode velours stoel € 649,- (kasstoor.com). Beschilderde eetkamerstoel van Atelier de Rijk, prijs op aanvraag (tessaderijk.com). Bruine wicker stoel € 450,- (vantil.nl). Bruin porseleinen schaal € 55,-, bruine steengoed vaas € 48,- (brostecopenhagen.com). Glazen karaf € 100,- (paviljoennoord.com). Papieren kunstobject op tafel, prijs op aanvraag (elsavisser.com).  Beeld

Deel muren in als kunstmuur waarop je mooie prints afwisselt met bijzondere vondsten uit het buitenland of de kringloopwinkel.

Lees verder onder de advertentie

Tip 3 – Persoonlijke muurinspiratie: vertel een persoonlijk verhaal

Door voorwerpen op te hangen die verwijzen naar waardevolle momenten uit je verleden, vertel je als het ware je eigen verhaal. Maak het voor een rustig geheel niet te bont, het is het mooiste als deze items met elkaar in evenwicht zijn. Twee- en drieluiken hebben bij voorkeur precies dezelfde afmetingen. Zorg er ook voor dat de verschillende afbeeldingen qua kleur bij elkaar passen. Wie meerdere werken wil ophangen, verdeelt die over de berekende, gecentreerde reikwijdte met gelijke tussenruimtes. Nog wat hulp nodig voor muurideeën? Woonkamerkunst uitzoeken doe je zo.

Tip 4 – Te veel wandplannen? Hak knopen door

Je bent simpelweg het meest tevreden met het interieur als de meubels en alle opgehangen en neergezette spullen bij je passen. Voor muurideeën in de woonkamer betekent dit: keuzes maken. En vooral niet te lang wachten met het vullen van alle ruimte die je tot je beschikking hebt. Bijvoorbeeld omdat je ‘dat ene schilderij’ nog niet hebt gevonden. Hang iets op dat je al mooi vindt en maak in de tussentijd werk van het zoeken naar items om de muren mee te decoreren. Het voordeel is: je hangt zo iets nieuws op!

Tip 5 – Zorg voor voorwerpen aan de wand met de juiste vibe

Het is normaal dat stijl en smaak in de loop der tijd veranderen. Dit kan te maken hebben met het feit dat je naar een nieuwe woning verhuisd bent met een nieuwe stijl. Of misschien heb je wel nieuwe inspiratie voor de wanden in de woonkamer opgedaan. Maar een andere stijl of smaak heeft ook vaak te maken met veranderende levensfasen. Let op wat er kan gebeuren als je objecten die je nog hebt liggen ‘zomaar’ aan de muur gaat hangen. Doe je dit in een poging het niet leeg te laten? Dan straal je er niet mee uit wat je uit wilt stralen. Ga daarom op zoek naar items die passen bij de nieuwe jij, zodat je je thuis voelt in je eigen woonkamer.

Lees verder onder de advertentie

Combineer verschillende materialen voor een speels effect.

Op wand krijtverf in kleur Drift, per liter € 39,25 (pure-original.nl). Grijze wandplanken van Vitra, per stuk vanaf € 58,-, zwarthouten wandplanken van Menu, per stuk vanaf € 65,- (vtwonen.nl). Terra kunstobjecten van Maria Lenskjold, prijs op aanvraag (theodeto.com). Kunstobjecten van papier op houten en stenen sokkel, prijs op aanvraag (elsavisser.com). Bruine vaas Wobbly Vase € 240,- (2222studio.com). Roodfluwelen stoel € 649,- (kasstoor.nl). Schilderij van Maartje van den Noort, prijs op aanvraag (maartjevanden­noort.nl).  Beeld

Tip 6 – Kies voor levendige materialen

Wandideeën in de woonkamer waarbij je een speels effect creëert draaien om combinaties van verschillende materialen. Wissel kunststof, aluminium en glas van gebruikte lijsten af met natuurlijke materialen. Wanddecoraties van bijvoorbeeld sisal, hout of gevlochten zeegras geven de woonkamer een warme uitstraling én je kunt ze speels groeperen. En een kelim is niet alleen te gebruiken als vloerkleed of sprei. Het is ook een prachtige manier om een lege wand levendiger te maken en een natuurlijke look te geven.

Lees verder onder de advertentie

Tip 7 – Sprankelend muuridee: meerdere lichtpunten

Spelen met lichtinval is een slimme manier om meer diepte in de woonkamer te brengen. Wat je kunt doen om voor een interessante lichtval op de muren in de woonkamer te zorgen? Lagen creëren. Neem bijvoorbeeld een vloerlamp. Die kun je op de muur laten schijnen, waardoor het licht weerkaatst en een interessante wending neemt. Laat je een wandlamp op dezelfde muur juist naar beneden schijnen, dan creëer je twee soorten lichtval op de muur én ontstaat er door de schaduwen meer diepgang. Een ander manier is draaispots vanuit het plafond op de muur richten en zo je pronkstukken precies die aandacht te geven die ze verdienen.

Zoek je nog meer muurideeën voor de woonkamer? Bekijk hoe je met vlakken op de muur voor extra contrast zorgt. Vind je verschillende kleuren te veel van het goede? Ga dan voor een ton sur ton-palet. Hier vind je kleuradvies voor de woonkamer.

Moois voor aan de wand…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beelden: vtwonen special 03-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans