Kleurvlakken schilderen – maak een statement in huis

beeld vtwonen Beeld

Ruimtes bij elkaar betrekken of juist van elkaar scheiden, kleurvlakken kunnen met alles helpen. En om zo’n artistiek element aan je interieur toe te voegen hoef je zeker geen kunstenaar te zijn: kleurvlakken schilderen kun je makkelijk zelf. Vierkant, rond, rechthoekig of driehoekig: zo ga je te werk.

Lees verder onder de advertentie

Alles kan

Het leuke aan het schilderen van kleurvlakken, is dat er niet echt regels voor zijn: alles kan en alles mag. Leef je uit en ga voor een vorm die jij leuk vindt. Rond zorgt voor een rustig effect, een driehoek brengt meer pit in de ruimte en een vierkant of rechthoek brengt eenheid in huis. We leggen per vorm uit hoe je het beste aan de slag kunt gaan met jouw statement-muur.

Voorbereiding is het halve werk

Bedenk voor het schilderen wat je wilt. Bepaal welke muur je gaat schilderen en in welke kleur. Je kunt ervoor kiezen om het kleurvlak en de rest van de muur in een soortgelijke tint te schilderen of je kunt voor een spannend contrast gaan. Bedenk vervolgens wat je wilt bereiken met het kleurvlak. Wil je een bepaalde plek in de ruimte uitlichten? Of juist eenheid creëren?

Kleur kiezen

Vind je het spannend om te voorspellen hoe een creatie zal uitpakken, kies dan voor een kleur die in eerste instantie niet extreem opvalt. Je kunt dan twee of drie tinten lichter of donkerder gaan dan de kleur van de verf die al op de muur zit. Wil je all out gaan met kleuren, ga dan voor een compleet andere tint.

Lees verder onder de advertentie

Benodigdheden

Leg voordat je aan de slag gaat de spullen klaar die je gaat gebruiken. Dit heb je nodig voor het schilderen van een kleurvlak:

  • Genoeg verf
  • Potlood
  • Lintmeter
  • Waterpas
  • Afplaktape
  • Stuk touw
  • Spijker of punaise

Voor het afplakken kun je frogtape gebruiken, zodat je zeker weet dat er geen verf onder de tape komt en het vlak strakke lijnen krijgt.

Lees verder onder de advertentie

Kleurvakken schilderen: rechte lijnen

Krijgt jouw kleurvlak rechte lijnen, houd dan de waterpas paraat. Bepaal waar het vlak moet komen en span een touw van de ene naar de andere hoek dat je vastzet met tape. Meet met de waterpas of de lijn recht is en plak dan de afplaktape tegen het touw aan. Herhaal dit met alle kanten van de vorm. Nu kun je het touw weghalen en het vlak inkleuren met verf. Begin met een verfborstel bij de randen (hier heb je best een vaste hand voor nodig, dus neem de tijd) en verf de grote oppervlakken met een roller. Trek het tape er ongeveer een half uur na het schilderen vanaf, als de verf nog nat is.

Schuin kleurvlak

Maak je een schuin vlak, dan kun je van een stuk papier een mal maken die de scherpte van de hoek aangeeft. Op die manier kun je alle hoeken even scherp maken, zodat je figuur mooi in proportie is.

Bekijk ook: Dit zijn de interieurtrends voor 2021!

Lees verder onder de advertentie

Kleurvlakken schilderen: ronde vormen

Een rond kleurvlak schilderen werkt iets anders. Bepaal het midden van het vlak en sla daar (voorzichtig) een spijkertje of punaise in. Knoop daar een stuk touw aan dat de helft van de diameter van de cirkel heeft. Aan het uiteinde van het touw knoop je een potlood waarmee je voorzichtig een perfecte cirkel om de punaise of spijker tekent. Je hebt een XL passer gemaakt! Nu ga je de cirkel met verf inkleuren. Doe dit voorzichtig, want je kunt hier geen schilderstape gebruiken. Een kwast die niet al te dik is werkt daarvoor het best.

Probeer uit!

Zoals we al schreven zijn kleurvlakken perfect om je creativiteit op los te laten. Neem bijvoorbeeld een stuk plafond of deur mee voor een experimenteel effect.

Shop in de stijl:

Lees verder onder de advertentie