Zó zorg je ervoor dat tulpen langer rechtop blijven staan

beeld vtwonen Beeld

Het tulpenseizoen is in volle gang! Niks zo vrolijk als een kleurrijke bos tulpen op tafel, om zo al een klein beetje te mijmeren over de naderende lente. Soms laten ze hun kopje echter wel heel snel hangen, wat ietwat treurig oogt. Met deze slimme tips voorkom je dat.

Lees verder onder de advertentie

Tulpenseizoen

Nu tulpen in het seizoen zijn, zijn ze erg betaalbaar. Daar waar je normaliter wel meer dan vijftien euro neertelt voor een mooie bos bloemen, kun je nu voor meestal vijf tot tien euro wel één à twee bossen tulpen scoren. De beste plek daarvoor is de markt, want daar zijn vaak vele fijne aanbiedingen te vinden. De oer-Hollandse tulp is er in vele kleuren, wat het tot een ideaal bosje maakt voor ieder interieur.

De juiste vaas

Om te voorkomen dat tulpen snel gaan hangen, kun je een heel scala aan trucjes uit de kast halen. Maar het begint allemaal bij het begin. De juiste vaas is namelijk heel belangrijk. Wist je dat tulpen nog zeker vijf centimeter kunnen groeien nadat je ze hebt gekocht? Kies daarom liever een vaas die iets te hoog oogt, dan een te laag exemplaar.

Strak inwikkelen

Heb je de juiste vaas gevonden? Zet de bos tulpen dan voor een kwartiertje nog in het papier of plastic in de vaas. Zorg dat ze strak ingewikkeld zijn, want op deze manier zullen ze rechtop doorgroeien.

Lees verder onder de advertentie

Vers water

Het klinkt wellicht wat overdreven, maar tulpen blijven het langst mooi als je het water iedere dag ververst. Ze drinken namelijk veel water, en dit kan al snel troebel ogen. Om er écht lang van te genieten, kun je ook het best om de paar dagen een klein stukje van de steel schuin afsnijden.

LEES OOK
Hydroponie met bloemen: zo zet je een orchidee op water

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Met de juiste aanpak blijven verse tulpen wel een week mooi.

Gaatje prikken

Om te voorkomen dat je tulpen door de warmte binnenshuis een echte groeispurt krijgen, kun je een klein gaatje prikken net onder de kop van de bloem, maar boven de steel. Dit trucje zorgt er namelijk voor dat ze stoppen met groeien, en dus niet zo snel te hoog worden voor de vaas. En nee, ze gaan er niet dood door.

Muntje

Heb je nog ergens wat kleingeld liggen dat je niet gebruikt? Dan kun je dat ook inzetten om je verse bos tulpen zo lang mogelijk mooi te houden. Het koper in de muntjes gaat de groei van bacteriën tegen, zodat ze minder snel gaan hangen. Een vijf eurocent op de boden van de vaas doet wonderen, en is zo klein dat het ook niet opvalt.

Lees verder onder de advertentie

Schepje suiker

Tot slot kan ook een schepje suiker in het water helpen. Dit wordt namelijk gezien als goede voeding voor bloemen en planten, en verlengt ook de levensduur van je tulpen. Maar het welbekende zakje plantenvoeding dat vaak aan een bosje zit, kan ook al helpen om ze zo lang mogelijk mooi te houden. Voeg dit dus zéker toe aan het water als je het bij aanschaf krijgt.

De mooiste vazen voor je tulpen…