Hydroponie met bloemen: zo zet je een orchidee op water

beeld vtwonen Beeld

Een orchidee is een van de weinige kamerplanten die prachtig gekleurde bloemen heeft. Vaak komen ze in kleine en compacte bloempotten, maar wist je dat je orchideeën ook in een vaas met water kunt laten groeien? Dat wordt ook wel hydroponie genoemd. Zo zet je een orchidee op water.

Lees verder onder de advertentie

Welke orchidee kan op water?

Een orchidee spot je meestal in een bloempot. Maar de bloeiende kamerplant is ook geschikt om op water te zetten. Met een transparante vaas kun je niet alleen genieten van de mooie bloemen, maar ook het mooie wortelstelsel van de orchidee.

Niet alle orchideeën zijn overigens geschikt voor hydroponie. Maar gelukkig is de orchidee die je bij veel mensen thuis spot wel geschikt: de Phalaenopsis. Ook wel de klassieke orchidee of vlinderorchidee.

Je kunt een nieuw aangeschafte orchidee op water zetten, maar ook orchideeën die al enige tijd in huis staan te schitteren zijn geschikt. Sommige plantenliefhebbers zetten zelfs orchideeën die al een tijd meegaan op water om ze een nieuw leven in te blazen.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Orchidee verzorgen

Wat voor vaas heb ik nodig?

Je kunt heel wat vazen inzetten om een orchidee in te zetten, het is maar net voor wat voor sfeer je wilt gaan. Zo kan een hoge cylindrische vaas een moderne en strakke look geven. Deze vaas van MADE is net wat speelser en ook perfect om een orchidee in te zetten.

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als het op vazen aankomt. Zo moeten de wortels voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Zorg er dus voor dat de onderkant van de vaas breed genoeg is, zoals bij deze design vaas. De bovenkant van de vaas mag juist smaller zijn of smal toelopen. Orchideeën kunnen namelijk best de hoogte in groeien en in een vaas met smalle hals hebben ze voldoende ondersteuning.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dit zijn de tuintrends van 2022

Zo zet je een orchidee op water

Als je een orchidee op water wilt laten groeien, is de eerste stap helder: haal de orchidee uit zijn pot. Haal met je handen voorzichtig het aarde en mos weg dat zich rond de wortels bevindt.

Om de wortels volledig schoon te maken, geef je ze een bad. Dompel de wortels een paar keer goed in het water of spoel ze af onder een langzaam stromende kraan. Doe dit zo secuur mogelijk: de wortels van de orchidee moeten echt goed schoon zijn. Anders gaan de overblijfselen straks rotten in het water.

Lees verder onder de advertentie

Nu het wortelsysteem goed zichtbaar is, is het tijd voor een knipbeurt. Wortels die bruin zijn en rot aanvoelen kun je wegknippen met een snoeischaar. Zorg dat de snoeischaar die je gebruikt altijd goed schoon is om te voorkomen dat de plant er ziek van wordt.

beeld vtwonen Beeld

LEES OOK
Geen omkijken naar: planten in een vaas

Lees verder onder de advertentie

Maak je geen zorgen over de hoeveelheid wortels die je wegknipt. Gezonde wortels moet je altijd verkiezen boven rotte wortels, ook al blijven er uiteindelijk maar een paar goede wortels over. De slechte wortels kunnen de gezonde wortels namelijk aantasten en dat zal uiteindelijk einde verhaal betekenen voor de orchidee.

Nu de wortels compleet schoon en geknipt zijn, is het tijd op de orchidee op water te zetten. Zet de orchidee in een vaas naar keuze en vul deze zo dat de wortels van de orchidee voor 1/3 onder water staan. Zet je de wortels van de orchidee helemaal onder water? Dan zal de mooie plant in no time wegrotten. Niet doen dus!

De verzorging van een orchidee op water

Een orchidee heeft water, lucht en voeding nodig om mooi te kunnen bloeien. De meeste orchideeën hebben pas water nodig als de wortels volledig zijn uitgedroogd. Zet de wortels van een orchidee daarom nooit volledig onder water. Op die manier komt er nog voldoende lucht bij de wortels.

Lees verder onder de advertentie

Geef de orchidee nieuw en vers water met bijvoorbeeld deze stijlvolle gieter als de wortels het water volledig hebben opgezogen. Zelfs dan hoef je nog niet te haasten: de wortels mogen best even droog staan. Nederlands kraanwater is geschikt om orchideeën in te zetten. Je kunt eventueel ook opgevangen regenwater gebruiken.

Eens in de zoveel tijd kun je de orchidee voeding geven. Het is alleen zaak om de plantenvoeding extreem te verdunnen met water. Geef dus een zeer kleine hoeveelheid. Er is namelijk geen aarde om de plantenvoeding langzaam af te kunnen geven aan de plant.

LEES OOK
Regenwater opvangen doe je zo

Lees verder onder de advertentie

Voor een orchidee op water…

Bron: Beeld: vtwonen x Albert Heijn