Welke tochtstrip heb je nodig? Zo kies je de juiste

 Eucalyptustak (intratuin.be). Metalen mistletoe guirlande, per stuk € 17,95 (weldaad.com). Overig privébezit. Beeld

Heb je last van tocht? Kieren of spleten tussen deuren en kozijnen zijn vaak de boosdoeners. Gelukkig kun je het euvel vaak makkelijk verhelpen door tochtstrips aan te brengen. Maar hoe weet je welke tochtstrip je nodig hebt? Zo kies je de juiste.

Lees verder onder de advertentie

Meten is weten

First things first: meten is weten. Als je wilt weten welke tochtstrip je nodig hebt, is het verstandig om eerst de kier of gleuf op te meten waar de tochtstrip moet komen. Er zijn namelijk allerlei tochtstrippen met verschillende diktes. Meet dus niet alleen de lengte die je nodig hebt, maar ook de breedte.

LEES OOK
Hallo winter: zo kun je koude tocht verhelpen

Hoge of lage weerstand

Welke tochtstrip je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Een goede maatstaf die je kunt gebruiken bij de keuze maken in tochtstrips is de aanwezigheid van een luchtkamer in de strip. Zo’n luchtkamer zorgt voor een hoge of lage weerstand, en dat zegt iets over de beweeglijkheid van de tochtstrips. Of deze bijvoorbeeld goed samengedrukt kunnen worden of niet.

Lees verder onder de advertentie

Tochtprofielen met een luchtkamer zijn vaak D-, P- of O-vormig. Deze hebben allemaal een open luchtkamer waardoor ze minder weerstand ervaren dan andere tochtstrips. Dat betekent dat deze tochtstrips beter samengedrukt kunnen worden en dus beter kunnen worden ingezet tussen een raam of deur die moet sluiten. Hoe groter de holte aan de binnenkant van de tochtstrip, hoe groter de terugverende kracht.

Tochtstrips met de vormen E en I hebben geen luchtkamer, waardoor ze een vastere structuur hebben. Door het ontbreken van de holtes in de tochtstrip bieden ze meer weerstand bij het openen en sluiten van een deur of raam. Vandaar dat deze soorten tochtstrips beter kunnen worden ingezet om kleine gleuven en kieren te dichten, zoals bij houten kozijnen.

LEES OOK
Deze gordijnen houden het beste de warmte binnen

Lees verder onder de advertentie

Breakdown

  • D-tochtprofiel: heeft een grote luchtkamer die samen te drukken is. Ideaal voor grote kieren of naden van minimaal 4 mm tot maximaal 6 mm.
  • P-tochtprofiel: heeft een kleine luchtkamer en is daardoor perfect om relatief grote kieren en gleuven te dichten van zo’n 3 mm tot 5 mm dikte.
  • O-tochtprofiel: dit tochtprofiel is het best samen te drukken van alle tochtprofielen en is dus het best in te zetten tussen ramen en deuren die moeten sluiten.
  • E-tochtprofiel: een E-tochtprofiel is ideaal om kleine en regelmatige naden op te vullen. Bijvoorbeeld langs een houten raamkozijn.
  • I-tochtprofiel: dit tochtprofiel heeft geen luchtkamer en gebruikt men vaak voor het opvullen van (middel)grote kieren. Verkrijgbaar in verschillende maten.

LEES OOK
Huurder? Zó maak je jouw huurwoning energiezuinig

Voor extra warmte in huis…

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 2019-12 fotografie Sjoerd Eickmans; styling Kim van Rossenberg