Dit zijn de meest gebruikte houtsoorten en hun effect

Wie heeft er nu geen hout in huis? Het is waarschijnlijk een van de meest gebruikte materialen in ons interieur. Er zijn dan ook veel verschillende soorten, afwerkingen en toepassingen. Hoog tijd voor een lesje houtsoorten! Lees alles over de verschillen, het onderhoud en de styling.

Hanglamp ophangen in een Scandinavisch interieur

Eikenhout

Licht en fris: dat is het effect van eikenhout. Eikenhout is een van de bekendste houtsoorten en we zien het dan ook overal terug in huis: in meubels, vloeren en accessoires. Eikenhout is hard en sterk en toch makkelijk te bewerken.

Walnoothout

Deze luxe, donkere houtsoort brengt warmte in ieder interieur. Het hout komt van – je raadt het al – de Walnootboom. Deze houtsoort is niet alleen mooi, ook heel sterk: het hout krimpt nauwelijks. Walnoothout wordt daarom ook vaak gebruikt voor muziekinstrumenten. Maar het liefst zien we het natuurlijk terug in ons interieur!

Essenhout

Essenhout is afkomstig van de Es. Dit hout heeft een lichte kleur, van wit tot geelachtig, en is qua uiterlijk en uitwerking vergelijkbaar met eikenhout. Het is alleen stukken sterker, het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor turntoestellen.

Esdoornhout

Esdoornhout is heel licht van kleur, waardoor de ruimte al snel frisser en ruimer oogt. Esdoorn is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende houtsoorten die afkomstig zijn van de Esdoorn boom. Niet al deze bomen worden groot genoeg om het hout daadwerkelijk te kunnen gebruiken voor de fabricage van meubels en daarom is esdoornhout wat zeldzamer.

Afwerking van houtsoorten

Er zijn verschillende manieren waarop hout afgewerkt kan worden. Zo’n afwerking is ten eerste bedoeld om het hout te beschermen, maar het kan ook stijl toevoegen aan een meubel. Gelakt hout staat bijvoorbeeld vaak wat chiquer in een ruimte. Ook is het voordeliger qua onderhoud: je hoeft er nauwelijks naar om te kijken.

Gezeept hout vraagt daarentegen om wat meer onderhoud. De poriën van gezeept hout staan namelijk open en hierdoor oogt het hout natuurlijker en wordt het lichter, maar beschadigt het ook sneller. Geolied hout is wel goed beschermd. De plantaardige oliën laten een lichte glans achter op het hout en ook de nerven worden beter zichtbaar.

Benieuwd naar wat manieren om hout te stylen? Lees dan dit handige artikel waarin drie verschillende sferen met hout worden neergezet.

Keep it clean

Ieder materiaal wordt er beter van als je het af en toe schoonmaakt. Maar omdat elke houtsoort een ander karakter heeft, is het wel handig om te weten wat wel en niet werkt. Daarom hierbij: lees alles over het schoonmaken van hout.

Shop houten meubels…

nog meer: Wooninspiratie