Hout schoonmaken: dit zijn de beste manieren

beeld vtwonen Beeld

Hout zorgt voor sfeer, warmte en gezelligheid in huis en is in elke interieurstijl een fijne toevoeging. Sommige houtsoorten zijn nogal veeleisend als het gaat om schoonmaken en onderhoud. De beste manieren om dat juist aan te pakken? Hout goed schoonmaken en onderhouden doe je zó.

Lees verder onder de advertentie

Waarom hout schoonmaken?

Hout is gevoelig voor kringen en andere vlekken, omdat het vocht en vet makkelijk absorbeert. Je kunt het daarom niet zomaar met een willekeurig schoonmaakmiddel poetsen, omdat dit de vlekken kan verergeren. Hoe je wel te werk gaat, vertellen we hieronder.

Schoonmaakazijn

Net als voor veel andere oppervlakken, is schoonmaakazijn prima te gebruiken bij het schoonmaken van hout. Doe een scheut in een emmer met lauwwarm water. Meng het geheel en doop een vaatdoek of spons in het water en knijp het goed uit. Neem het houten oppervlak af en zorg dat je niet te veel water achterlaat. Let op: gebruik nooit de schuurkant van de spons, want dat kan voor krassen zorgen.

Pro-tip

Zitten er hardnekkige vlekken in het hout? Voeg dan een klein beetje olijfolie toe.

Lees verder onder de advertentie

Moois van hout...

Groene zeep

Als je het hebt over hout schoonmaken, móét groene zeep genoemd worden. Deze zeep is in verschillende soorten en substanties verkrijgbaar: zowel in een blok als vloeibaar. Gebruik je de vloeibare variant, doe dan een scheut in een emmer warm water en roer er even goed doorheen zodat alle zeep oplost. Hoeveel je precies moet gebruiken per liter water, staat op de verpakking. Gebruik je de solide variant? Neem dan een beetje zeep uit de verpakking en laat dit volledig oplossen in het water. Doop er een vaatdoek of spons in en neem het hout af. Wedden dat de vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen?

Keukenkasten basiselement Metod, 60x60x80 cm (bxdxh) € 38,-, deur Veddinge, 60x80 cm (bxh) € 23,-, aanrechtblad Karlby, massief hout met eiken fineer, 186x63,5x3,8 cm (lxbxh) € 139,- (ikea.com). Op de deuren verf Flexa Mooi Makkelijk Keukenkasten kleur Heart Wood, per 750 ml € 37,49 (flexa.nl). Koperen kraan € 315,-, spoelbak € 349,- 
(caressi.com). Behang Assemblage 75460304 van Casamance l’Atelier, per rol € 139,- (demooistemuren.nl). Groene glazen karaf € 32,- (householdhardware.nl). Houten plank € 12,50 (sostrenegrene.com). Linnen servet 
€ 6,95 (hetlinnenhuis.nl). Koperen schuurspons € 4,95 (dille-kamille.nl). Beeld fotografie: Peggy Janssen | styling: leoni mooren | vtwonen 09-2022
Beeld fotografie: Peggy Janssen | styling: leoni mooren | vtwonen 09-2022
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Geef je interieur warmte met houten meubels

Soda

Ook soda werkt als een tierelier. Net als met de groene zeep, laat je ook de soda oplossen in een ruime hoeveelheid warm water. Dit kan even duren, maar het is belangrijk dat alle korrels volledig opgelost zijn. Ben je te snel? Dan kunnen de korrels krassen maken in het hout. Nog een fijne tip: poets altijd mee in de richting van de nerf van het hout, om te voorkomen dat vuil dat zich daarin heeft genesteld krassen veroorzaakt.

Schoonmaakhulpjes shoppen...

Lees verder onder de advertentie