Van standaard naar stijlvolle deur in 4 stappen

beeld vtwonen Beeld

Vooral in nieuwbouwwoningen vind je ze vaak terug: van die oh zo degelijke, maar oersaaie witte deuren. Hoe je zo’n standaard deur met weinig middelen toch onderdeel van je interieur kunt maken? Met verf, sierlijsten, nieuwe deurklinken en een paar vrije uren zien ze er als nieuw uit.

Lees verder onder de advertentie

1. Deur verven

Met een lik verf in de muurkleur of juist een contrasterende tint, beslis jij of de deur een eyecatcher wordt of juist zo min mogelijk opvalt. Wanneer je de muren een donkere kleur hebt gegeven, dan valt een spierwitte deur nogal op. Verf je de deur mee, dan krijgt de kamer een rustige uitstraling. Een donkere deur trekt wel meer zon en bij hoge temperaturen kan de lak sneller beschadigen. Dus staat de deur veel in de zon, ga dan voor licht. Meestal wordt er trouwens voor zijdeglans verf gekozen, maar vind je mat of hoogglans mooier, ook goed.

Vaak zijn deuren in nieuwbouwhuizen niet van hout, maar van hardboard gemaakt. Dit zijn samengeperste houtsnippers en dat maakt zo’n opdekdeur lichter dan een massief houten deur. Maar goed nieuws: ook opdekdeuren zijn prima te schilderen. Je doet dit met verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd. Voordat je begint is het belangrijk eerst goed te ontvetten en de deur te schuren. Dan pakt de verf veel beter. De deur kan gewoon in het kozijn blijven hangen, maar leg er wel wat stucloper of een paar kranten onder om verfspetters op te vangen.

LEES OOK
Kijk hier voor meer verftips en hoe je kwasten het beste bewaren kunt.

Lees verder onder de advertentie

2. Kozijnen verven

In nieuwbouwhuizen zitten meestal aluminium kozijnen rondom de opdekdeuren. Deze kun je natuurlijk ook een kleurtje geven. Dezelfde tint als de deur zelf of juist, daar heb je ‘m weer, een contrastkleur. Je kunt ook spelen met matte en glanzende verf in dezelfde tint. Voor metalen deurkozijnen kun je ook acrylverf gebruiken, wel eerst even opschuren en een laag grondverf geven.

LEES OOK
Dit is het effect is van de populaire zwarte kozijnen.

3. Textuur aanbrengen

Binnendeuren krijgen ook een flinke touch up door er textuur op aan te brengen. Door te frezen of er sierlijsten op aan te brengen, creëer je reliëf en krijgt de deur ineens een heel andere, wat klassiekere look. Zo krijg je met een klein budget toch die jaren 30 uitstraling in een nieuw huis.

Lees verder onder de advertentie

Decor- en sierlijsten zijn in bijna iedere bouwmarkt kant-en-klaar en in meerdere stijlen te koop. Ze zijn meestal al voorzien van witte grondverf en met montagekit of koploze spijkers te bevestigen op de deur. Daarna kun je de deur eventueel nog in een andere kleur schilderen. Op deze manier zet je die standaard deur meteen in de spotlights.

Ben je een beetje handig met een frees? Dan kun je ook zelf een decor of lijst aanbrengen in de deur. Dit kan zelfs in een opdekdeur, maar pas wel op dat je niet te diep infreest, anders ga je zo door de deur heen. In een massief houten deur hoef je daar minder rekening mee te houden. Zorg dat je je plan goed uitwerkt met een sjabloon en eerst wat oefent op een plank, voordat je aan de deur begint.

4. Deurklinken vervangen

Een simpele manier om een standaard deur een andere look te geven, is het aanpassen van het deurbeslag. De standaard deurklink vervangen door bijvoorbeeld een matzwarte klink of een ronder of juist vierkanter exemplaar doet veel meer dan je denkt. Alsof je een nieuwe deur hebt zelfs. Heb je ook een sleutelgat in de deur of gaat het om een wc-deur? Ook dit beslag kun je meenemen in de metamorfose. Met dit binnendeurbeslag maak je elke deur helemaal af.

Lees verder onder de advertentie

Tip: je geeft deuren ook een supersnelle make-over met deurstickers.

Shop deur make-over…

Bron: beeld: styling Kim van Rossenberg, fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie