Stijlvolle manieren om afval te scheiden

beeld vtwonen Beeld

Afval scheiden is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Aangezien je dat vooral binnenshuis doet, is het fijn om al dat plastic, papier en groente- en fruitafval zo discreet en stijlvol mogelijk weg te stoppen. Totdat het tijd is om alles bij de grote afvalbakken te gooien of er statiegeld voor te vangen. Zo doe je dat!

Lees verder onder de advertentie

Steentje bijdragen

Door het scheiden van afval draag je een steentje bij aan het klimaat. Hoe beter wij al het afval scheiden, hoe minder restafval er achterblijft. Dit zorgt niet alleen voor een mindering aan CO₂-uitstoot. Door afval als grondstof te gebruiken, wordt er ook bespaard op primaire grondstoffen. En daardoor hoeven er bijvoorbeeld minder bomen gekapt te worden voor papier en is er minder aardolie nodig voor plastic.

In België zijn we al best goed bezig met afval scheiden. Zo zet Fost Plus zich in voor het creëren van een circulaire verpakkingseconomie in ons land. Vooral de opkomst van de Nieuwe Blauwe Zak zorgt voor grote veranderingen. Deze zak maakt namelijk 90.000 ton plastic verpakkingen extra beschikbaar voor recyclage.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
8 hacks tegen een stinkende vuilnisbak

Stijlvol scheiden

Als je je handen vol hebt aan het scheiden van afval, is het nu tijd om het makkelijk te maken voor jezelf. Dat doe je door de juiste vuilnisbakken in huis te halen. Vuilnisbakken met verschillende compartimenten zijn ideaal om afval te scheiden en besparen een hoop gedoe. Ze zijn flink aan de maat, maar laat dat je niet afschrikken, want ook afvalemmers kunnen mooi zijn.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
No waste: 4 ideeën voor een duurzaam interieur

Waar laat je plastic flessen?

Grote en kleine plastic flessen gooi je niet in de afvalbak, maar bewaar je en lever je later weer in voor statiegeld. Groot voordeel van die plastic flessen: ze rotten niet weg en zorgen ook niet voor nare luchtjes. Een flinke collectie verzamelen voor een ritje naar de supermarkt is dus no problemo. Met een beetje creativiteit is het best mogelijk om plastic flessen stijlvol en praktisch op te bergen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een mooie mand of kist om de flessen discreet in te bewaren?

LEES OOK
Plastic fantastic: deze meubels zijn gemaakt van plastic flesjes

Lees verder onder de advertentie

Een andere mogelijkheid is om een stijlvolle boodschappentas – zoals dit fijne exemplaar van palmblad – aan een haakje naast de prullenbak te hangen. Liever uit het zicht? Hang de tas dan aan de binnenkant van een deur. Voordeel hiervan is dat zodra de tas gevuld is, je ‘m direct kunt inladen als het tijd is voor de boodschappen.

Bron: vtwonen 09-2016 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie