Neem afscheid van piepende deuren met deze methodes

beeld vtwonen Beeld

Na verloop van tijd kunnen deuren en scharnieren gaan piepen. Dat geluid kan aardig op de zenuwen gaan werken en dus wil je er zo snel mogelijk vanaf. Neem voor eens en altijd afscheid van piepende deuren of scharnieren. Zo ga je te werk.

Lees verder onder de advertentie

Zo klaar…

Een piepende deur kan snel verholpen zijn door simpelweg wat kruipolie zoals WD-40, siliconenspray of vaseline op de scharnieren te spuiten. Door de deur een paar keer open en dicht te zwiepen, zal de olie goed verspreid worden over de scharnieren. Negen van de tien keer is het probleem al verholpen na een paar keer sprayen. Wel is de vraag voor hoe lang. In dat geval kun je beter de uitgebreide methode gebruiken om er echt vanaf te zijn.

LEES OOK
Moet ook gebeuren: kozijnen schoonmaken

De beste methode

  • Als je voor eens en altijd af wilt rekenen met piepende deuren of scharnieren, dan is het zaak dat je wat uitgebreider te werk gaat. Deze methode biedt vast en zeker de oplossing.
  • Open de deur en til hem uit de scharnieren. Vraag eventueel hulp of gebruik een koevoet wanneer dat nodig is. Plaats de deur zo dat je goed bij de scharnieren kunt.
  • Nu is het zaak om de scharnieren grondig schoon te maken en vet- en stofvrij te krijgen. Veeg alle stof goed weg met een doekje. Sla ook de kleine hoeken en kieren niet over. Gebruik hier eventueel een wattenstaafje voor. Je kunt WD-40 ook mooi inzetten als schoonmaakmiddel. Of gebruik remreiniger. Dan weet je zeker dat de scharnier mooi schoon zal worden. Houd ook altijd een schone doek bij de hand om druipers en druppels weg te vegen.
  • Nu alles schoon en vetvrij is, kunnen de scharnieren worden behandeld met een kruipolie of siliconenspray. Sla geen enkele scharnier over, noch in het kozijn, noch op de deur. Veeg al het overtollige smeermiddel goed weg.
  • Nu alles goed gesmeerd is, mag de deur weer terug op z’n plek. Hang de deur weer in de scharnieren en draai alles stevig vast. Haal overtollige olie of spray weg met een schone doek. Zodra de deur weer bevestigd is, zul je merken dat je geen last meer hebt van een piepende deur.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
10x de meest vergeten dingen tijdens het schoonmaken

Toch nog steeds last?

Piept de deur na de behandeling nog steeds? Dan kan het liggen aan vervorming van de scharnieren. Zeker als het om scharnieren met pinnen gaat. De pinnen kunnen licht gebogen zijn, waardoor het piepende geluid wordt geproduceerd. Neem in zo’n geval de pinnen af met staalwol en maak ze weer recht met behulp van een hamer. Plaats de pinnen terug in de scharnieren. Doe dit voor elke scharnier en check of de deur dan nog piept.

Mocht het piepen na deze methode nog niet verholpen zijn, dan wordt het wellicht tijd voor nieuwe scharnieren of een geheel nieuwe deur

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Alles over de voordeur: van veiligheid tot de mooiste kleuren

Bron: vtwonen 10-2017 | styling Liza Wassenaar | fotografie Jeltje Janmaat

Lees verder onder de advertentie