Alles over de voordeur: van veiligheid tot de mooiste kleuren

beeld vtwonen Beeld

In het buitenland kunnen we vaak geen genoeg krijgen van het bekijken van mooie voordeuren. Met #doorsofinstagram kun je zelfs uren zoet zijn met het spotten van de fraaiste exemplaren. Waarom we het dan thuis vervolgens bij een standaard deur houden, is eigenlijk maar vreemd. Veiligheid staat natuurlijk voorop, maar kan best hand in hand gaan met een deur die helemaal bij jou past.

Lees verder onder de advertentie

Tocht en kou buiten houden

Een goede voordeur houdt kou, tocht en regen buiten. Het is daarom belangrijk dat hij goed past en sluit. Heb je een nieuwere woning, dan krijg je vaak te maken met standaard maten en dus ook met standaard voordeuren. Maar heb je een oudere woning of wil je net even iets anders dan anders, dan kun je bij de meeste fabrikanten een deur op maat laten maken.

Kies in ieder geval altijd een deur van 54 mm dik, want deze is thermisch isolerend, geluidisolerend en heeft minder de neiging om krom te trekken. Er zijn soms nog deuren te koop van 38 mm te koop, maar die zijn echt minder van kwaliteit. Hoe dikker, hoe beter.

Wil je niet de hele deur vervangen, maar heb je wel last van tocht? Dan kun je bij de bouwmarkt tochtprofielen (voor aan de zijkant van de voordeur) of een dorpelprofiel (voor de onderkant) aanschaffen. Deze zijn eenvoudig zelf aan te brengen en houden de tocht buiten. Zo blijft je energierekening binnen de perken.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
5 ideeën voor een overkapping

Inbraakwerende voordeur

Kies in ieder geval altijd voor een meerpuntssluiting, die zijn het lastigst open te breken. En laat ook de scharnieren meteen goed checken. Wist je trouwens dat een voordeur die naar binnen draait veiliger is dan eentje die naar buiten draaiend is? Als er een iemand voor de deur staat die je niet vertrouwt, is het eenvoudiger de deur snel dicht te duwen.

LEES OOK
Last van vocht in huis? Dit kun je eraan doen

Lees verder onder de advertentie

Verlichting

Met goede verlichting bij de voordeur verbeter je de veiligheid rondom het huis, en geef je de entree tegelijkertijd sfeer en persoonlijkheid. Bij elke woonstijl en voor elk huis is er een passende buitenlamp te vinden. Woon je in een jaren 30-huis, dan benadruk je de stijl van het huis extra met een buitenlamp uit dezelfde tijd. Maar ook de standaard nieuwbouwdeur krijgt een boost van mooie buitenverlichting.

Bij de voordeur is een buitenlamp met sensor ideaal. Je vindt er – ook als het overdag wat donkerder is – altijd het sleutelgat, struikelt niet over het opstapje en bovendien zet je ongewenste bezoekers meteen in de spotlights.

Buitenlampen met sensor

Lees verder onder de advertentie

De populairste voordeur-kleuren

Whitegates, de grootste makelaar van Groot-Brittannië, heeft een leuk onderzoek gedaan naar welke deuren de meeste likes krijgen op instagram. Bruin, zwart en groen staan in de top 3, maar daarna volgen gelukkig ook wat anders dan anders-kleuren zoals salie (grijs-groen), blauw, roze, paars en geel.

Die laatste kleuren zijn misschien wel erg out of the box, maar niets is natuurlijk definitief. Een deur is – zelfs al doe je het zelf – binnen een paar uur weer van kleur veranderd en je vrolijkt enorm op van zo’n kleurenbom als je thuis komt.

Bron: beeld: vtwonen tuinspecial

Lees verder onder de advertentie