Wooninspiratie

Moderne kalligrafie

 
beeld vtwonen
 
Leestijd 3 minuten

Mooie letters schrijven met een kroontjespen is weer helemaal hip, en dat kun jij ook! Laat je hier inspireren door de handletteringtips van Cynthia van Studio Vertess.

Lees verder onder de advertentie

Weinig regels

Groot voordeel van moderne kalligrafie is dat je geen rekening hoeft te houden met regeltjes. De schrijfstijl is erg toegankelijk voor een breed publiek. Bij moderne kalligrafie wordt altijd gekozen voor een spitse penpunt in tegenstelling tot een brede, platte penpunt.

Nib

De kalligrafiepen bestaat uit een penhouder en een penpunt (ook wel 'nib' genoemd). Ik kies altijd voor een penhouder waar ik veel grip op heb, zoals deze op de foto met een kurken handgrip. Hij is licht van gewicht en soepel in de hand. Penpunten heb je in verschillende maten en vormen. De Nikko G en de Zebra G nib hebben altijd mijn voorkeur gehad. Je kunt er een mooi contrast mee creëren tussen dikke en dunne lijnen door meer of minder druk op de pen uit te oefenen. Het is een handige nib om als gebieder aan de slag te gaan omdat ze erg stevig is.

Aan de slag

Het enige wat naast de kroontjespen nog ontbreekt is inkt en papier. Als je voor zwarte inkt gaat is Sumi Inkt zonder twijfel een goede keuze. Daarvan is het pigment erg zwart en de substantie tegelijk heel vloeibaar. Durf gerust ook met andere soorten inkt te experimenteren, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen

Papier

Het papier dat ik gebruik om te kalligraferen is Markerpapier. Dat papier is enerzijds erg glad, maar langs de andere kant zo dun dat het bijna doorzichtig is. Handig om een papier met lijntjes onder het markerblad te leggen, dan kun je meteen recht werken zonder eerst af te meten. Oefenen is de boodschap en je hebt erg veel papier nodig om moderne kalligrafie onder de knie te krijgen, dus een stapeltje printpapier van 80 gram is zeker geen overbodige luxe en bovendien erg goedkoop.

Begin met lijntjes

Om er wat in te komen is het aangewezen eerst te beginnen met lijntjes! Wanneer je naar beneden gaat met de pen zet je kracht en ontstaat er een dikke lijn. Wanneer je tijdens het schrijven naar boven gaat met je pen ontstaat er een fijn dun lijntje, op dat moment zet je zo min mogelijk kracht op de pen.

Lees verder onder de advertentie

Lijnenspel

Daarna kun je aan de slag met woorden, hier pas je hetzelfde principe toe: dikke lijn wanneer je naar beneden gaat en dunne lijn naar boven. Als je helemaal all the way wil gaan voeg je nog wat sierlijke krullen toe om het geheel af te werken.

beeld vtwonen
beeld vtwonen

Neem de tijd

Wees je er van bewust dat je niet meteen zulke mooie woorden of zinnen uit je pen zal toveren, het vraagt uren en uren oefening om een mooi resultaat met zuivere lijnen te verkrijgen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om creatief aan de slag te gaan, in je cocon te kruipen, en helemaal bezig te zijn met het maken van streepjes en letters. Na het schrijven is het belangrijk de nib uit de penhouder te nemen en hem goed af te wassen. Zorg dat er geen restjes inkt achterblijven en droog de pen goed af, anders ontstaan er roestvlekken.

Lees verder onder de advertentie

Markerpapier

Ik maakte simpele kaartjes voor de geboorte van een jongen of een meisje. Hier gebruik ik markerpapier omdat het erg doorzichtig is, zo komt het gekleurde papier met motiefje. Nog even afwerken met een streepje washi tape en we zijn klaar.

Studio Vertess

beeld vtwonen

Fotografe by day, handlettering queen by night. Cynthia Vertessen van Studio Vertess volgde een opleiding Beeldende Kunsten en behaalde een master in de televisieregie en audiovisuele kunsten. Dat er een creatief brein verscholen zit in Cynthia hoeven we je dus niet te vertellen. Op haar website vind je een groot aanbod aan workshops terug. Voor vtwonen schrijft ze over de leukste handlettering-creaties en hoe jij daar zelf mee aan de slag kan.

Lees verder onder de advertentie