Met deze 5 tips voorkom je beslagen ramen in de slaapkamer

beeld vtwonen Beeld

De herfst heeft nu toch echt officieel zijn intrede gemaakt. Jassen worden uit de kast gehaald en met de kou buiten is warm onder de wol kruipen in de slaapkamer extra fijn. Maar zodra het buiten kouder wordt, neemt ook de kans toe dat de ramen in de slaapkamer beslaan. Dat kan problemen met zich meebrengen zoals vlekken op het plafond of schimmelvorming. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen.

Lees verder onder de advertentie

Condens op de ramen

Ontstaat er aan de binnenkant van de ramen condensatie? Dan heeft dit te maken met een stijgende luchtvochtigheid in huis. Dit komt mede door de grotere temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. En wanneer de kozijnen in de slaapkamer verouderd zijn, kan dit zorgen voor een slechtere isolatie met als gevolg beslagen ramen. Een klein beetje condens op de ramen is niet erg, maar het wordt natuurlijk een stuk vervelender als er vochtproblemen ontstaan. Onderstaande 5 tips kunnen een handje helpen om dit laatste te voorkomen.

1. Lucht de slaapkamer goed

Om de luchtvochtigheid in de slaapkamer naar beneden te krijgen, is het goed om dagelijks de ramen open te zetten en de boel even goed door te laten luchten. Met de winter in aantocht wordt de slaapkamer daar natuurlijk wel een stuk koeler van. Maar dan is het extra fijn om ‘s avonds onder een heerlijk, dikke deken in bed te kruipen.

2. Laat een ventilatierooster plaatsen

Om de slaapkamer goed te ventileren plaats je een rooster boven het raam, in het kozijn of de gevel. Zo zorg je altijd voor schone lucht in de slaapkamer, zonder dat het er ijskoud wordt. Je bent zo’n € 150 kwijt per ventilatierooster, inclusief plaatsing. Een andere optie is een mechanisch ventilatiesysteem. Deze voert vervuilde lucht af via speciaal daarvoor gemaakte luchtkanalen.

Lees verder onder de advertentie

3. Investeer in een lokale ventilatie-unit

Gemakkelijker te plaatsen of in te bouwen dan bovenstaande opties is een ventilatie- unit. Deze kun je in iedere gewenste kamer van het huis plaatsen, zo ook in de slaapkamer. De unit wordt aan de binnenkant van de slaapkamer geplaatst, tegen een buitenmuur aan. Het systeem zorgt ervoor dat er verse lucht binnenkomt en vervuilde lucht uit gaat. Wil je het helemaal goed doen? Dan kun je een ventilatie-unit met CO2-sensor plaatsen welke de lucht die naar binnen gaat, alvast opwarmt. De kosten voor het plaatsen van een ventilatie-unit liggen tussen de € 2.500 en € 3.000.

Bed, op maat gemaakt en geschilderd in kleur 86DI64 van D’Imago,180×210 cm prijs op aanvraag, tafeltje op hoge voet geschilderd in kleur 86DI64 van D’Imago, 75 cm (h) € 45,- (com-anders.nl). Hemel Glenmoye van linnen in kleur Nougat van Designers Guild, per meter € 62,- (wva.nl). Dekbedovertrekset van gewassen linnen in kleur Misty Green, 240×220 cm € 319,-, dekbedovertrekset in Dusty Rose, 240×220 cm € 319,-, kussenslopen in Clay Rose, 50×60 cm € 39,95 (yumeko.nl). Lampenkap Doris van HKliving € 49,95, lampvoet € 159,-, artwork, 100×120 cm € 549,-, hanglamp mat paars € 95,-, velvet kussen met paars-gele strepen € 34,95, houten krukje met webbing zitting € 129,- (hkliving.nl). Tas met print € 40,-, linnen kussen Lilac Rose € 45,-, kussen met bloemenprint in geel Lily Masala € 47,-, roze vloerkleed Chindi Mat Rose, 60×90 cm € 20,- (scandicliving.nl). Kussen met ruitprint € 49,90, roomspray € 29,90, karaf met glas van Ferm Living € 35,90 (letoile.store). Spiegel € 49,- (jolandelijkdewebshop.nl). Fauteuil in groen Soft Edge 10 € 269,- (vtwonen.nl).  Beeld

4. Zet het raam op een kier

Naast dat het goed is om overdag je slaapkamer goed luchten, is het ook aan te raden om ‘s nachts het raam van je slaapkamer op een kier te zetten. Dit zal beslagen ramen voorkomen. Daarnaast blijkt uit vele onderzoeken dat slapen in een geventileerde slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust én dat je fitter wakker wordt de volgende ochtend. Twee vliegen in één klap dus.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Ventilatie in huis: 5 belangrijke feiten over ventileren

5. Loop alles goed na

Condens op de ramen kan ook de oorzaak zijn van verouderde kozijnen. Deze houden de warmte minder goed binnen omdat ze een minder goede isolerende werking hebben. Kozijnen vervangen is een hele klus en niet zomaar even gedaan, maar je hebt er uiteindelijk wel veel profijt van (zeker met deze ellendig hoge energierekeningen).

Heb je last van beslagen ramen in de slaapkamer dan is er niet direct reden tot paniek. Met bovenstaande tips pak je het probleem goed aan, of kun je het zelfs voorkomen. Zodat je in een mum van tijd weer heerlijk door je slaapkamerraam naar buiten kunt kijken.

Lees verder onder de advertentie

Moois voor in de slaapkamer…

Bron: beeld 1: vtwonen 11-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Ernie Enkelaar | beeld 2: vtwonen 05-2021 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee