Last van beslagen ramen in huis? Dit kun je eraan doen
Nu de verwarming op volle toeren draait, zul je het misschien herkennen: de ramen beslaan in huis. En dat kan zowel aan de binnen- als buitenkant gebeuren. Hoe komt het en is er reden voor paniek? Dit kun je doen aan beslagen ramen in huis.
Beslagen ramen binnenshuis
Als ramen binnen beslaan, dan heeft dat alles te maken met de luchtvochtigheid. Als de temperatuur buiten laag is en de luchtvochtigheid in huis juist hoog, dan beslaan de ramen aan de binnenkant. Nu hoeft dat niet direct een probleem te zijn, maar het kan wel op een paar dingen wijzen.
Door bijna alles wat er in huis gebeurt, wordt er vocht geproduceerd. Alleen al door te ademen bijvoorbeeld. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid en heb je kans dat de ramen van binnen beslaan, omdat het vocht geen weg naar buiten kan vinden. Het belangrijkste is dus om te ventileren. Nu is dat niet zo prettig als het koud is buiten, maar wel belangrijk. Anders kunnen er vochtproblemen in huis ontstaan. Geen pretje. Probeer de ramen daarom elke dag even tegenover elkaar open te zetten om de boel goed te laten doortochten.
Is het huis goed geventileerd, maar heb je nog steeds last van beslagen ramen? Dan kan het vochtprobleem ergens anders vandaan komen. Een mogelijkheid zijn verouderde kozijnen. Die hebben een minder isolerende werking, waardoor condensvorming kan ontstaan.
LEES OOK
Last van vocht in huis? Dit kun je eraan doen
Ramen beslaan aan de buitenkant
Heb je last van beslagen ramen aan de buitenkant van het huis? Dan is er geen reden voor paniek. In tegendeel juist. Ook dit heeft te maken met hoge luchtvochtigheid en de buitentemperatuur. Als de ramen aan de buitenkant beslaan, betekent dat alleen maar dat het huis goed geïsoleerd is. Vaak heb je op winterochtenden te maken met beslagen ramen aan de buitenkant. Dit trekt vaak weg zodra de temperatuur iets oploopt.
LEES OOK
Gezond wonen: de ideale luchtvochtigheid in huis
Condensvorming tussen de ramen
Dan is er ook nog zoiets als condensvorming tussen de ruiten bij bijvoorbeeld dubbelglas. Dit wordt ook wel lekkend glas genoemd. Mocht je hier last van hebben, dan zit er bijna niets anders op dan het raam te laten vervangen. Anders kan de boel gaan roesten of er kan kalkvorming ontstaan. Daarnaast is de isolatiewaarde ook een stuk minder.
LEES OOK
Enkel glas: 5 tips om warmteverlies en condens te voorkomen