Landelijk, modern of industrieel: een vinyl vloer past bij iedere woonstijl

Met vinyl kun je alle kanten op. Ga je voor een moderne betonlook, een hippe visgraat of zijn nostalgische tegels meer jouw ding? Hoe dan ook: vinyl is er in alle dessins, patronen en kleuren. Wat zijn de voor- en nadelen, wat kost het en hoe leg je een vinyl vloer?

visgraatvloer

Wat is een vinyl vloer?

Een vinyl vloer is een dunne vloer van kunststof die je uit kunt rollen. Het is eigenlijk een soort zeil. Het wordt ook wel ‘stille vloerbedekking’ genoemd vanwege de geluiddempende eigenschappen.

Wat is beter: PVC of vinyl?

Er bestaat nog weleens verwarring over vinyl en PVC. Is het hetzelfde? Nee, maar de termen worden nog weleens door elkaar gehaald. Over het algemeen is PVC wat sterker en robuuster dan vinyl. PVC gaat dan ook vaak langer mee. Op het gebied van onderhoud zijn beide vloeren heel fijn: ze zijn allebei eenvoudig schoon te maken. Ook houden ze geen vuil en stof vast. Het grote voordeel van vinyl? Het is over het algemeen goedkoper dan PVC.

LEES OOK
Vinyl vloer in huis: de 5 belangrijkste voordelen op een rij

Een vinyl vloer heeft nog meer voor- en nadelen. Komen ze:

Voordelen vinyl vloer

 • Betaalbaar: vinyl vloeren zijn vriendelijk geprijsd, al zitten er ook dure varianten tussen. Je koopt al een vinylvloer voor zo’n € 5 per vierkante meter. Maar er zijn ook exemplaren van meer dan € 100 per vierkante meter. Nogal een verschil, toch?
 • Veel verschillende designs, stijlen en patronen: vinyl vloeren zijn in eindeloos veel varianten verkrijgbaar. Ga je voor industrieel beton, nostalgische tegels, een luxe marmerlook, een warme houtlook of de immer populaire visgraatvloer van vinyl? Eigenlijk is vrijwel ieder dessin verkrijgbaar in vinyl. Alleen al voor de veelzijdigheid is deze vloer daarom een prima keuze.
 • Onderhoudsvriendelijk: een vinyl vloer reinig je dagelijks met een stofzuiger, bezem of stoffer en blik. Dweilen kan met wat warm water. Zijn er vlekken die je er niet makkelijk uit krijgt? Gebruik dan wat shampoo of allesreiniger en schrob de vlek hiermee weg.
 • Makkelijk te leggen: vinyl is eenvoudig om te plaatsen. Het is een soort zeil wat je uitrolt. Omdat het dun en soepel is, is het wel belangrijk dat de ondergrond egaal is. Is het dat niet? Maak dan gebruik van een ondervloer.
 • Geluiddempend: veel vinyl vloeren hebben een geluiddempende werking. Het zorgt ervoor dat voetstappen (en die gezellig spelende buurkinderen) minder hoorbaar zijn. Fijn!
 • Warme voetjes: vinyl voelt van zichzelf al heerlijk comfortabel warm aan. Daarnaast is het ook nog eens prima te combineren met vloerverwarming. Warme voeten gegarandeerd.

Nadelen vinyl vloer

 • Grote kwaliteitsverschillen: zoals je hierboven kon lezen, zijn de prijsverschillen van vinyl vloeren enorm. Dit hangt samen met grote kwaliteitsverschillen tussen de vloeren. Doe daarom goede research of laat je adviseren door een specialist.
 • Niet zo goed voor het milieu: als je vinyl verbrandt, komen er giftige chloorwaterstoffen vrij. Ook is de vloer niet eenvoudig te hergebruiken. Daarnaast gaat-ie over het algemeen minder lang mee dan bijvoorbeeld een PVC-vloer, houten vloer of tegels. Dit alles maakt de vloer niet zo duurzaam.
 • Verwijderen is (soms) lastig: vaak zit een vinyl vloer vastgelijmd aan de ondervloer. Gelijmd vinyl verwijder je het beste met een speciale machine die ook de lijmresten meepakt. Heb je een losse vinyl vloer, of een vinyl vloer die alleen aan de randen verlijmd is? Dan trek je ‘m er simpelweg uit.

LEES OOK
Budget proof: deze goedkope vloeren zijn ideaal voor een huurhuis

Winkels

Vinyl vloeren zijn bij veel bekende (budget)meubelzaken en bouwmarkten te verkrijgen. Leen Bakker, Karwei, Kwantum, Gamma, Hornbach, Carpetright, Roobol: ze verkopen allemaal vinyl vloeren. Laat je wel goed informeren over de kwaliteit van de verschillende vloeren!

Vinyl vloer leggen

Ga je zelf je vinyl vloer leggen? Volg dan dit stappenplan.

 1. Zorg dat je ondergrond volledig vlak, stabiel, droog en vet- en stofvrij is. Omdat vinyl zo dun is, zie en voel je dit soort oneffenheden snel. Is je ondergrond niet volledig vlak? Dan kun je ‘m egaliseren met een ondervloer.
 2. Rol vervolgens het vinyl uit in een ruimte met genoeg plek. Zo kan het acclimatiseren. Laat je vloer 48 uur acclimatiseren voordat je ermee aan de slag gaat.
 3. Je kunt beginnen met het leggen van de vloer. Ga je in een ruimte met meerdere hoeken leggen, begin dan met het uitsnijden van het breedste en langste stuk.
 4. Hierna kun je de uitsnijdingen bij de deuren, dorpels en naden maken. Het is het mooist om eventuele naden op plekken te hebben die je na het leggen niet meer ziet, bijvoorbeeld onder een bank of kast. Vermijd in ieder geval naden op plekken waar veel gelopen gaat worden. Vermijd ook dat de naden precies op een scheur of naad van de ondervloer komen te liggen.

LEES OOK
Van parket tot PVC: alle soorten vloeren voor de woonkamer

Verlijmen vinyl vloer

Voor het lijmen van vinyl kun je universele vloerlijm gebruiken. Het is altijd het beste om je vinyl vloer volledig te lijmen. Is dit niet mogelijk? Dan kun je de vloer op de randen vastplakken met dubbelzijdige tape. Let op: de tape moet weekmakerbestendig zijn, anders ontstaan er verkleuringen in het vinyl. Als je de vloer vastmaakt met dubbelzijdig tape, kun je er direct op lopen. Maak je gebruik van een zwevende ondervloer? Ook dan gebruik je dubbelzijdig tape. De platen van de ondervloer trekken namelijk krom wanneer je lijm gebruikt.

Tips verlijmen vinyl vloer

 • Doe geen moeite: in kleine ruimtes (tot 12 vierkante meter) hoef je het vinyl niet te lijmen en werkt dubbelzijdige tape voldoende.
 • In de keuken is het aan te raden het vinyl volledig te lijmen én rondom af te kitten. Zo voorkom je dat er vocht onder terecht komt.
 • Bij deuren en dorpels kun je het beste de naden plakken. Zo zorg je ervoor dat het vinyl niet opbolt.
 • Ruimtes waar veel gelopen wordt, zoals de woonkamer en de hal, kun je het beste volledig lijmen.

Wat voor ondervloer gebruik je bij een vinyl vloer?

Bij een vinyl vloer is de grootste prioriteit dat je ondervloer goed egaliserend werkt en sterk is. Ook is het prettig en praktisch als je ondervloer vochtwerend en dampdicht is (vooral op de begane grond van een nieuwbouwwoning), dit zorgt ervoor dat je vinyl vloer langer meegaat. Een geluiddempende en warmte-isolerende werking zorgt voor meer woonplezier. Ga daarom in de zoektocht naar de ideale ondervloer op zoek naar bovenstaande eigenschappen en kijk hierbij goed naar welke eigenschappen de hoogste prioriteit hebben. Succes!

Vloerkleden shoppen

nog meer: Wooninspiratie