Budget proof: deze goedkope vloeren zijn ideaal voor een huurhuis
Gefeliciteerd, je hebt de sleutel van je huurhuis gekregen! Tijd voor het állerleukste onderdeel: de inrichting. Maar omdat het huurhuis natuurlijk niet van jezelf is, wil je wellicht ook niet té veel investeren. Er zijn gelukkig genoeg goedkope vloeren. Wat zijn de opties?
Welke vloeren mogen in een huurhuis?
Als je gaat huren kun je je woning niet volledig inrichten naar je eigen smaak. Vaak heeft de huurbaas of woningcorporatie wat voorwaarden in het contract staan over hoe de woning bij beëindiging van het huurcontract opgeleverd moet worden. Check je overeenkomst dus goed voordat je met vloeren en verfkwasten in de weer gaat. Vaak mogen ‘standaardvloeren’ wel gelegd worden in een huurhuis. Denk dan aan laminaat, PVC, hout of vinyl. Je hebt ze in uiteenlopende budgetten. Ben je niet van plan om er lang te wonen? Dan is een budgetvloer de beste keuze.
Waar moet een vloer aan voldoen?
Een goede vloer voldoet aan een aantal eigenschappen. Zo wil je dat de vloer:
- kras- en slijtvast is
- geluiddempend is (vooral in een gehorig huis)
- tijdloos is
- sterk is
- en het liefst ook nog kan meeverhuizen naar je (eventuele) volgende (huur)woning.
Nu zijn sommige eisen wellicht harder dan anderen, afhankelijk van hoe lang je van plan bent om in je huurwoning te blijven. In sommige gehorige woningen is het bijvoorbeeld heel belangrijk om een geluiddempende vloer te hebben, in andere woningen is dat minder relevant. Ben je van plan om niet lang in de woning te blijven? Dan is een vloer waar een krasje op komt een kleinere doorn in het oog dan wanneer je er nog jaren zit.
LEES OOK
Knus en ongedwongen: tips voor een landelijke woonkamer
Fijne goedkope vloeren voor je huurwoning
Nu we weten aan welke eisen je vloer moet voldoen, kunnen we kijken welke vloeren daar het beste bij passen.
Laminaat is makkelijk in onderhoud en goed te combineren met vloerverwarming
Laminaat
Laminaat is één van de populairdere budgetvloeren vanwege de lage prijs en toch mooie uitstraling. De vloer is makkelijk in onderhoud en goed te combineren met vloerverwarming. Bovendien kun je kliklaminaat meeverhuizen: erg duurzaam én fijn als je niet weet of je lang zult blijven in je huidige woning. Het nadeel van deze budgettopper? Tussentijdse beschadigingen kun je vaak niet repareren, en dus zal je vloer op een gegeven moment volledig vervangen moeten worden. Ook dempt laminaat geluid niet erg goed. Bekijk hier de laminaatvloeren in de vtwonen-vloerencollectie.
Vinyl
Vinyl vloeren bestaan uit meerdere lagen van harde kunststofmaterialen. De bovenste laag is een sterke, slijtvaste laag waardoor deze vloeren tientallen jaren meegaan. Bovendien zijn vinyl vloeren makkelijk te onderhouden, relatief goedkoop en vochtbestendig. Ook heeft de vloer een geluiddempende werking: superfijn in gehorige woningen. Daarnaast is vloerverwarming geen probleem bij deze vloer. Het nadeel? Vinyl kan minder goed tegen zware meubels, deze kunnen een afdruk achterlaten. Kijk dus uit met zware kasten. Er zijn overigens veel prijs- en kwaliteitsverschillen, dus laat je goed informeren.
Parket
Vroeger stond parket bekend als een dure vloer, maar tegenwoordig is het een stuk betaalbaarder. Hierbij heb je planken van massief parket, deze zijn inderdaad aan de prijs, maar er is ook samengesteld parket verkrijgbaar. Dit bestaat uit twee lagen: multiplex en (de bovenste laag van) een natuurlijk materiaal zoals eikenhout. Parket oogt warm en heeft een chique uitstraling. Is je vloer beschadigd? Dan is dit relatief eenvoudig te repareren door middel van parketrenovatie. Helaas kan (massief) parket wel uitzetten en inkrimpen bij temperatuurverschillen. Ook is het niet te combineren met vloerverwarming en is vocht geen goede combi met parket. Bekijk hier de parketvloeren uit de vloerencollectie van vtwonen.
PVC
PVC lijkt erg op laminaat, maar is net als vinyl een kunststof vloer, bestaande uit meerdere lagen. Over het algemeen is PVC wat sterker dan vinyl, het heeft een beschermende toplaag en het wordt in stroken gelegd. De vloer is relatief betaalbaar, maar over het algemeen wat duurder dan bovenstaande opties. Wel gaat PVC lang mee. Ben je van plan om nooit meer te verhuizen? Dan zul je uiteindelijk wellicht goedkoper uit zijn. Daarbij is deze vloer makkelijk te onderhouden en kun je er vloerverwarming onder leggen. Het nadeel is dat de vloer relatief dun is en je ‘m daardoor bijvoorbeeld niet over een oude vloer heen kunt leggen: de basis moet egaal zijn.
LEES OOK
Rauw en robuust: tips voor een industriële woonkamer
PVC lijkt erg op laminaat, maar is net als vinyl een kunststof vloer, bestaande uit meerdere lagen
De vloeren van de foto’s hierboven komen uit de vtwonen huiscollecte. Verkoopadressen vind je hier.
Welke vloer past bij mijn woonstijl?
Als je een vloer kiest is het belangrijk om eerst je woonstijl te bepalen. Aan de hand van de stijl die je wilt creëren kun je kijken welke vloer daar het beste bij past. Een donkere vloer of juist licht? Wil je een houtlook, steenlook of betonlook? Kijk vervolgens wat je budget is en welke materiaalsoort het meest praktisch is voor je huis. Heb je vloerverwarming? Vind je het belangrijk dat je vloer onderhoudsarm is? Dat zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een vloer. Struin het wereld wijde web af voor inspiratie en vraag om advies bij een specialist.
Goedkope(re) optie: een bestaande vloer opknappen
Waarom een nieuwe vloer kopen als je ‘m ook op kunt knappen? Het is niet alleen planet proof, ook budget proof. Zo zijn er bedrijven die je parket- of PVC-vloer kunnen renoveren, een eikenhoutenvloer kun je (laten) behandelen, tapijt kun je grondig (laten) reinigen en kleine beschadigingen aan je vinylvloer kun je zelf repareren. Een laminaatvloer is lastiger te renoveren en zul je daarom na verloop van tijd moeten vervangen. Wel kun je een laminaatvloer opnieuw verven! Kijk online voor de exacte mogelijkheden voor iedere vloer.
Geen budget voor een nieuwe vloer: tweedekansje?
Wil je graag een nieuwe vloer maar heb je weinig of geen budget? Denk creatief! Zoals hierboven al vermeld kun je ook een oude vloer opknappen of (laten) renoveren. Daarnaast zijn er tegenwoordig online genoeg mogelijkheden om aan tweedehands vloeren te komen. Google maar eens op ‘tweedehands vloer’. Veel mensen zetten daarnaast hun oude vloer op Marktplaats te koop of geven ‘m zelfs gratis weg. Goedkoop, duurzaam én creatief!
Bron: Beeld 1: vtwonen 10-2015 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 2: vtwonen 03-2022 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | productie Tanja Saarberg. Beeld 3: vtwonen 06-2021 | Productie Tanja Saarberg | Styling Danielle Verheul | Fotografie Sjoerd Eickmans