Koude dag? Zo kun je alsnog buiten zitten

Niets zo veranderlijk als het weer. En dat kan best vervelend zijn, vooral als je net een barbecue of een gezellige avond buiten op de planning had staan. In plaats van de hele boel af te blazen of alles zo snel mogelijk naar binnen te trekken: zo geniet je ook op een koude dag van tuin, terras of balkon.

Tegel Solostone Uni Terra Cotta Red van vtwonen, 70x70x3,2 cm (lxbxh) per m² € 64,95 (Solostone Uni verkrijgbaar in 14 kleuren) vtwonen.nl M.m.v. bymolle.com (Buiten-loungestoel C317), angeliquehomberg.nl (aardewerken bijzetter), vtwonen.nl (houten bank van Redfire), iblaursen.nl (groen kussen, gebloemd matraskussen, metalen kandelaren, plaid), gabrielle-paris.nl (oranje kussen), sissy-boy.com (terracotta schaal). Overig privébezit.

Warmtebron

Een aanpak die misschien voor zich spreekt: schaf een warmtebron aan voor buiten. Er zijn verschillende opties, zoals een simpele terrasverwarmer boven een zitplek. Ideaal voor een kleiner balkon of dakterras. Of ga voor een staande heater als je meestal in de tuin zit met een groter gezelschap. Ook handig als je meerdere loungeplekken in de tuin hebt trouwens. Ga dan wel voor een variant met wieltjes. 

Vuurkorf

Koud en extra gezelligheid? Kies een vuurkorf! Pas het formaat aan op de grootte van tuin of terras en bedenk of je de vuurkorf wilt kunnen verplaatsen. Extra leuk: sommige vuurkorven zijn ook in te zetten als barbecue. Op een groter (dak)terras zou je ook een vuurtafel kunnen inzetten. Niet alleen praktisch, maar ook gezellig en heerlijk warm.

Wil je liever een zitplek om een warmtebron creëeren? Dan kun je kiezen voor een vaste vuurhaard of vuurplek. Houd bij het plaatsen van zo’n haard wel rekening met de buren en de windrichting. 

LEES OOK
Nu al buiten zitten: alles wat je moet weten over tuinkachels

Lekker wegkruipen

Waarschijnlijk ligt je bank er binnen vol mee, maar kussens en plaids gaan je buiten ook door een koude avond heen helpen. En daar kun je er nooit genoeg van hebben. Een tuinset aanschaffen met fijne kussens is de eerste stap, dat zit namelijk een stuk comfortabeler én warmer dan met je billen op een houten bankje of stoel. 

Sierkussens en dekens zullen niet alleen voor warmte zorgen, ze maken het ook extra gezellig in de tuin. Zorg dat je voldoende plaids hebt om uit te delen aan eventuele gasten. De echte koukleumen onder ons kunnen ook een warmtekussen neerleggen op de zitplek. Vergeet deze alleen niet aan het eind van de dag naar binnen te halen en pas op met regen.

LEES OOK
Waarom je nooit genoeg kussens hebt

Windvrije hoek

In Nederland staat met enige regelmaat een flinke wind. In de zomer kan het onze redding zijn, maar voor een fijne avond buiten is het soms een bottleneck. Wel zo fijn dus om een windvrije hoek te creëeren in de tuin. Zo kun je ook op koudere en winderige dagen gewoon buiten genieten. 

Zoek bij voorkeur naar een hoek waar het huis zelf al zoveel mogelijk als windvanger dient en creëer hier het terras. Een veranda is ook ideaal. Heb je maar een kleine tuin of balkon? Dan kun je eventueel ook aan de gang met windschermen. Als je maar een kant hoeft af te schermen, kun je ervoor kiezen om een vast windscherm te plaatsen in een wat meer solide vorm. Denk aan een schutting, steenkorven of een mooie groene afscheiding met bijvoorbeeld klimop.

Is je tuin een grote windhoek? Dan kun je overwegen om een zitkuil te maken. Hier zit je namelijk wel vaak uit de wind. 

nog meer: Wooninspiratie