Kleine moeite: zo wordt een tiny house netjes houden een makkie

Haak Brass J Hook, medium € 8,- (thefinestore.com). Trenchcoat € 39,99 (hm.com). Poster Noice van Carlijn Seves (juniqe.com). Vaas privébezit. Beeld vtwonen 09-2021 | productie & styling Myla Griese | fotografie Louis Lemaire
Beeld vtwonen 09-2021 | productie & styling Myla Griese | fotografie Louis Lemaire

Er zijn best een aantal voordelen van een tiny house op te noemen. Denk aan weinig onderhoud, lage of geen maandelijkse lasten en milieuvriendelijk wonen. Het kan er alleen wel gauw rommelig worden of ogen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om dit op te lossen.

Lees verder onder de advertentie

Less is more bij het netjes houden van een tiny house

Een van de belangrijkste tips bij het inrichten van een klein huis, is ontspullen. Hoe minder spullen, hoe minder je hoeft op te bergen. Die spullen hoef je natuurlijk niet zomaar naar het grofvuil te brengen, grote kans dat je er iemand blij mee maakt bij een kringloopwinkel.

Slim indelen en opbergen

Om de ruimte optimaal te benutten is het handig om meubels als opbergruimte te gebruiken. In een trap, bijvoorbeeld naar een bed of kantoortje, kun je lades installeren. Daarnaast staan een hoop tiny houses iets hoger dan het grondoppervlakte. Zoals veel boten ook hebben, kun je een luik met opbergvak inbouwen. Denk er wel aan dat het hier koud of vochtig kan worden. De lakens van het bed kun je hier dus bijvoorbeeld beter niet in opbergen.

De eerste meter onder het plafond is vaak een loze ruimte. In de hoogte werken is zeker in een tiny house een aanrader. Spullen die je niet dagelijks gebruikt kun je hoog opbergen. Als je het wilt gebruiken hebt heb je eigenlijk alleen een ladder nodig.

Lees verder onder de advertentie

Materiaalgebruik

Stoffen in het interieur zijn prachtig, maar een woning wordt hierdoor al gauw een stofnest. Zeker als het een kleine oppervlakte betreft. Als je toch graag een vloerkleed wilt, laat deze dan regelmatig buiten luchten. Dit geldt ook voor lakens en kussens. Daarnaast is het handig om stof te verwijderen met een microvezeldoek, die neemt veel stof op. In tegenstelling tot veel andere doekjes, die verplaatsen vooral stof van een meubel naar de vloer.

Inklapbare meubels

Wil je graag een tafel om aan te kunnen werken of eten zonder dat-ie te veel ruimte inneemt? Dan kun je voor een klaptafel gaan, zoals deze. Er zijn ook modellen waar een kast bij in is gebouwd, dan kun je daar ook nog eens spullen in kwijt. Je hoeft de tafel alleen even in te klappen en opgeruimd staat netjes.

Multifunctionele schoonmaakmiddelen

Naast netjes, wil je de boel natuurlijk ook echt schoon houden. Voor elk onderdeel in huis is er wel een schoonmaakmiddel, maar juist in een tiny house kun je beter voor multifunctionele schoonmaakmiddelen gaan. Zo beperk je het aantal schoonmaakproducten, die natuurlijk ook ruimte innemen. Denk aan schoonmaakazijn, baking soda en afwasmiddel. Hier zijn overigens veel milieuvriendelijke varianten van, dan ben je helemaal lekker bezig. Wil je graag zelf schoonmaakmiddelen maken? Dat kan. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en dat komt wel goed uit in een kleine ruimte.

Lees verder onder de advertentie