Kerstspullen opbergen als een pro doe je zo

beeld vtwonen Beeld vtwonen 12-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 12-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans

De periode van heerlijke diners, vrolijke kerstmuziek en schitterende versiering zit er weer op. Helaas. Nu op de planning: kerstspullen opbergen. En ja, dat kan praktischer dan alles in verhuisdozen gooien.

Lees verder onder de advertentie

Maak een inventarislijst

Hoe handig zou het zijn als je de doos opendoet en meteen een lijst vindt met alle spullen die erin zitten? Hoef je niet te graaien tot je erachter komt dat hetgeen wat je zoekt in een andere doos zit. Maak tijdens het inpakken van de kerstspullen een lijst met alles wat in de doos zit. Wees daarin zo duidelijk mogelijk in je omschrijving, zodat je precies weet waar je alles vindt. Leg de lijst vervolgens bovenop alle spullen in de doos of plak ‘m stevig op de buitenkant. Scheelt volgend jaar een hoop zoekwerk!

LEES OOK
Kerstboom weg? 3 alternatieven voor op die lege plek

Sorteren kun je leren

Heb je geen zin of tijd voor hele inventory-lists, dan is het labelen en sorteren van je dozen een andere optie. Labelen en sorteren doe je het best door per thema of kleur in te pakken. Maak een doos kerstballen, een doos kerststal, een doos tafelaankleding, enzovoorts. Pak de spullen zo netjes mogelijk in, zodat er meer in één doos past. Last but not least: berg de dozen op volgorde van optuigen op. De kunstkerstboom vooraan of bovenop en de spullen die de puntjes op de i zetten achteraan of onderop.

Lees verder onder de advertentie

Gebruik doorzichtige bakken

Wil je de kerstspullen op een slimme manier opbergen, dan zijn doorzichtige plastic bakken je beste vrienden. Je ziet in één opslag wat erin zit en ze zijn stevig genoeg om jaren mee te gaan.

Kerstballen opbergen

Kerstspullen opbergen begint natuurlijk bij de kerstballen. Sommige kerstballen zijn zo kwetsbaar dat ze in no time kunnen barsten. De ballen los in een doos opbergen is dan ook een no go. Gebruik liever speciale opbergboxen voor kerstballen. Heb je al dozen in huis? Dan kun je ook een kartonnen vakverdeling in de doos zetten. Hierdoor kun je de kerstballen netjes sorteren én verklein je de kans op schade.

LEES OOK
Het hele jaar kerst: deze versiering laat je gewoon hangen

Lees verder onder de advertentie

Kerstverlichting opbergen

Kerstverlichting uit de knoop halen lijkt een jaarlijks terugkerend probleem. Maak daar verleden tijd van door de lampjes op de juiste manier op te bergen. Dat betekent dus niet opgepropt in een doos, maar liever ergens omheen gewikkeld. Je kunt hiervoor een stuk karton gebruiken of bijvoorbeeld de kartonnen rol van een keukenrol. Nog makkelijker maak je het door kunststof haspels in te zetten. Rol de lampjes om de haspel en zet ze stevig vast. Zo raakt kerstverlichting echt never meer in de knoop!

Doe weg wat je niet gebruikt hebt

Er zijn altijd spullen die je bewaart ‘omdat je ze misschien volgend jaar nog wel wilt gebruiken’. Ga eens kritisch na hoe lang deze spullen al niet uit de doos zijn gehaald. Is dat langer dan twee jaar, dan is het misschien tijd om het weg te doen. Maak vrienden of vriendinnen blij of geef het aan de kringloop. Dan doe je een ander er een plezier mee. En dat scheelt jou weer een hoop in- en uitpakwerk aan het einde van het jaar.

Opruimen maar…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen huis, beurs 2018 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Corrien Flohil en Fietje Bruijn