Kies voor klassiekers
Klassieke voordeuren zijn tijdloos en veelzijdig. Ze omvatten tinten als grijs, zwart, wit, crème en beige, maar ook groen en blauw. Deze kleuren passen goed bij verschillende type woningen en zorgen voor een frisse uitstraling. Een deur in een tijdloze tint legt de nadruk op andere kenmerken van het huis, zoals de gevel, ramen of tuin.
Je kunt er ook voor kiezen om een deur te beitsen in plaats van 'm te verven. Bij een houten deur is dit sfeervol, omdat je zo de originele nerven behoudt. Tijdloos én natuurlijk.
Traditionele tinten
Traditionele huizen, zoals Victoriaanse woningen, worden vaak geaccentueerd met rijke, diepe kleuren. Voordeuren in diep rood, donkerblauw, donkergroen en zwart zijn populaire keuzes. Deze kleuren benadrukken de historische charme van het huis en creëren een gevoel van elegantie.
Monochroom voor kleine woningen
De tip om een kleinere woning visueel groter te laten ogen is door zowel de voordeur, kozijnen en buitenkant van de woning in één kleur te schilderen. Door de monochrome uitstraling wordt de architectuur van de woning extra benadrukt. Kies voor lichtere kleuren zoals lichte grijstinten, beige of wit, omdat deze tinten het natuurlijke licht reflecteren en voor een luchtige sfeer zorgen. Donkere kleuren laten de woning juist optisch kleiner ogen.
Aardetinten
Aardetinten - zoals verschillende tinten bruin en terracotta - geven een warme en uitnodigende uitstraling. Deze kleuren passen goed bij huizen met baksteen of steenaccenten en benadrukken de natuurlijke elementen in je omgeving. Ook een grijsgroene tint gaat perfect op in de natuur.
Levendige kleuren
Wil je een statement maken? Kies dan voor heldere en levendige kleuren zoals rood, geel, oranje of kobaltblauw. Deze kleuren trekken onmiddellijk de aandacht en stralen één en al energie uit. Vind je een levendige kleur toch wat spannend? Een deur is – al doe je het zelf – binnen een paar uur weer van kleur veranderd. Het is het proberen waard dus.
LEES OOK
Alles over de voordeur: van veiligheid tot de mooiste kleuren
Historische kleuren terughalen
Fan van historische architectuur? Doe dan onderzoek naar de oorspronkelijke kleurenpaletten uit de tijd waarin het huis werd gebouwd. Door het toepassen van die kleuren op de voordeur behoud je de authenticiteit van de woning.
De kleur testen
Test de nieuwe kleur van de voordeur vóórdat je 'm gaat schilderen in je favoriete tint. De kleur op de voordeur kan er door lichtval heel anders uitzien in de ochtend dan in de namiddag. Plak wat verfstalen op de deur en kijk hoe ze er gedurende de dag uitzien. Wil je nog een beter idee krijgen van de kleur? Schilder dan een klein stukje direct op de deur.
Regels voor voordeuren
In Nederland en België zijn er geen strikte regels die bepalen welke kleur de voordeur moet hebben. Er zijn wel een aantal richtlijnen waar je rekening mee kunt houden:
-
Omdat een voordeur schilderen onder klein schilderwerk valt heb je er geen vergunning voor nodig. Check wel of er niets staat opgenomen over vaste kleuren voor deuren en kozijnen in de eigendomsakte van de woning.
-
Heb je een huurwoning? Overleg dan altijd met de verhuurder of je de voordeur van de woning mag schilderen. In principe zijn kozijnen en deuren de verantwoordelijkheid van de verhuurder.
-
In sommige historische wijken en beschermde stadsgezichten kunnen er specifieke voorschriften zijn voor de kleur van de voordeur. Het is verstandig om dit eerst bij de gemeente na te gaan voor je aan de slag gaat met een kwast.
-
Het is netjes om met je buren te overleggen voordat je een nieuwe kleur voor je voordeur kiest, vooral als je in een rijtjeshuis woont. Een kleur die voor jou misschien perfect is, kan door je buren als storend worden ervaren.
-
In sommige gevallen kunnen donkere kleuren meer onderhoud vereisen, omdat ze gevoeliger zijn voor krassen en verkleuring.