Een bank kiezen met een kat in huis: deze stoffen blijven mooi

beeld vtwonen Beeld

Met hun schattige pootjes en onschuldige, grote ogen weten ze elk hart voor zich te winnen. Maar katteneigenaren weten ook dat elke bank gevaar loopt door die scherpe nagels waarmee de viervoeters graag krabben. Gelukkig hoef je niet te kiezen tussen je fur-baby of een mooi interieur. Deze stoffen voor de bank zijn de beste (én deze materialen juist de slechtste) keuzes met een kat in huis.

Lees verder onder de advertentie

Welke materialen zijn ongeschikt met katten in huis?

Laten we beginnen met de don’ts. Linnen en andere stoffen met grovere textuur en reliëf zijn af te raden met katten in huis. Dit is vragen om problemen, omdat dit soort stoffen op de bank je kat doen denken aan een fijne krabpaal of een leuk kattenspeeltje. Met deze stoffen verleid je de viervoeter juist om er z’n klauwen in te zetten. Daarnaast kun je banken en stoelen van leer ook beter ontwijken. Hoewel dit een gladder materiaal is (en wat dat betreft minder aantrekkelijk voor een kat), krijg je de krassen die wél worden gezet er helaas nooit meer helemaal uit.

Aan welke stof krabben katten niet?

Het is goed om te weten waarom katten überhaupt krabben. Is het om het leven van ons, de interieurliefhebbers, zuur te maken? Nee hoor, het krabben heeft hele andere redenen. Zo houdt een kat zijn nagels bij door te krabben en bakent hij of zij het territorium af via de geur die wordt afgegeven door de pootjes. En doordat dit het natuurlijke instinct van een kat is, is het bijna onmogelijk om krabben af te leren. Gelukkig hoef je niet alle hoop op een mooi, verzorgd interieur op te geven óf erger nog: je viervoeter te verbannen. Stoffen die strak zijn geweven, zorgen voor minder grip en zijn hierdoor een stuk minder aantrekkelijk voor een kat. Voor een nieuwe bank of stoel geldt dus de volgende vuistregel: des te gladder en strakker de stof, des meer kat-proof.

LEES OOK
Met deze trucs haal je kattenharen zó van je meubels

Lees verder onder de advertentie

Fluweel / velours

Warm en aaibaar: nee, dit keer hebben we het niet over katten, maar over fluweel. Deze gladde stof is erg strak geweven, waardoor je huisdier minder interesse heeft in banken van velours. Het is niet voor niets dat banken en fauteuils van fluweel al jaren geliefd zijn. Dit materiaal is niet alleen heerlijk zacht, maar heeft ook een luxe uitstraling. Let wel op dat je een fluwelen bank niet in de volle zon zet, hierdoor kan de stof verkleuren.

LEES OOK
Fluweel in huis: alles wat je moet weten

Synthetisch polyester

Polyester en synthetische stoffen zoals kunstsuède, kunstzijde, nylon of acryl zijn over het algemeen strak geweven en hierdoor een hoge slijtvastheid. Als je twijfelt kun je de martindale score van een materiaal checken. Hoe hoger, hoe meer slijtvast. Met een kat in huis is een stevige stof van minimaal 35.000 martindale aan te raden.

Lees verder onder de advertentie

Denimstof

De reden waarom spijkerbroeken al decennia zo populair zijn? Denim kan tegen een stootje en is bijna onverslijtbaar. De stof is daarom ook ideaal om een bank, stoel of kruk mee te bekleden. Ook met een kat in huis, gaat deze daarna nog jaren mee. Dit is niet alleen praktisch, maar door ze te bekleden met jeansstof krijgen klassieke ontwerpen een moderne, stoere look.