Fluweel in huis: dit moet je weten

beeld vtwonen Beeld

In Engeland heet het velvet, in Frankrijk zeggen ze velours en wij noemen het fluweel. In ieder land is de zijdezachte stof met luxe uitstraling geliefd. Maar hoe pas je fluweel nu het best toe? En hoe moet je het onderhouden? Alles over fluweel in huis.

Lees verder onder de advertentie

Combineer met goud of satijn

Met fluweel creëer je een warme sfeer in huis. Een van de populairste items in deze stof is de bank, maar je kunt velours ook prima gebruiken op een fauteuil of poef. En voor gordijnen en kussens natuurlijk. Combineer velours met goud als je van de rococo-stijl houdt, of voeg het samen met satijn, wol en leer in de slaapkamer voor het ultieme hotelgevoel. Leg mooie dekens en plaids over elkaar heen en creëer zo meerdere lagen.

Ook in een industrieel en robuust interieur kun je fluweel goed verwerken. Een voorbeeld daarvan is de fluwelen wand bij Laura en Gert-Jan uit Winkel. Stylist Liza koos voor een strakke eethoek, omdat Gert-Jan van die stijl houdt. Ze combineerde het met een groene fluwelen stof om Laura tegemoet te komen. Gaat een fluwelen wand jou te ver? Combineer een strakke tafel dan bijvoorbeeld met fluwelen stoelen.

Muur met fluwelen touch

Bij fluweel denk je aan stof, maar ook met verf kun je een muur een fluweelzachte uitstraling geven. Een voorbeeld daarvan is Velvet Touch van Histor. Aan deze verf is een fluweelpoeder toegevoegd, waardoor je muur een mat-zachte uitstraling met een lichte schaduw krijgt. Extra mooi als je het combineert met glanzende fluwelen stoffen.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

‘Met fluweel creëer je een warm en luxe gevoel in huis.’

Fluweel schoonmaken

Zit er een vlek op het fluweel? Het is belangrijk om ‘m zo snel mogelijk te verwijderen, zodat de vlek niet aan de stof hecht. Tip: gebruik een absorberende doek en dep voorzichtig. Is de vlek droog? Borstel de stof dan voorzichtig met een speciale fluweelborstel, in de richting van de stof.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Royal velvet: een luxe uitstraling met zacht fluweel

Fluweel onderhouden

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk van een fluwelen meubel genieten. Probeer de stof daarom goed te onderhouden. Dat betekent: elke week met een stofzuiger het vuil van de bank zuigen. En de stof borstelen met een fluweelborstel of met de zachte kant van een spons. En let op: zet de bank niet in de volle zon. Door direct zonlicht kan de stof verkleuren.

Lees verder onder de advertentie

Bron: foto 1: styling Liza Wassenaar, fotografie Margriet Hoekstra | foto 2: styling Cleo Scheulderman, fotografie Jeroen van der Sprek