Decoreren kun je leren! Ideeën voor jouw salontafel decoratie

De salontafel is het middelpunt van de woonkamer en jouw persoonlijke hulp. Je zet er een drankje op, maar het is ook dé plek om je mooiste spullen op tentoon te stellen. Met salontafel decoratie voeg je echt iets toe aan je interieur. Wij geven je handige tips en inspiratie.

elementen bank
JA Bank N701 van Ethnicraft, hoekelement 102x120x76 cm (bxdxh), 1-zits 80x91x76 cm (bxdxh), 3-zits 210x91x76 cm (bxdxh) (melchiorinterieur). Vintage schilderij van stof, 92x77cm (vintage­hoarder.com). Zwarte schemerlamp, goudkleurige salontafel  (versmissen). Travertin salontafel via Marktplaats. Poef (homestede). Bruin/beige gestreept kussen, 50×60 cm, bruin kussen en beige met roze kussen, 40×40 cm, bruin/beige gestreept kussen, 60×40 cm, roze linnen plaid (couleurlocale.eu). Terracotta vaas (household­hardware.nl). Hennep vloerkleed Ivory (anoukb.com). Bruine jaren 70-vaas (vandijkenko). Ribfluwelen wandbekleding Tinneroy Lush, 135 cm breed (arte-international.com). Terracotta- kleurige fluwelen kussenhoes, 50×35 cm (bungalow.dk). Overig privébezit.

Hoe style je een salontafel? 

Een kopje koffie, de krant, een tijdschrift of een plateau met snacks voor je gasten: de salontafel is de plek waar je alles op kwijt kunt als je gezellig neerploft op de bank. Dit tafeltje is dan ook hét functionele meubelstuk in de zithoek. Maar naast praktisch, mag de salontafel ook aantrekkelijk zijn. Met salontafel decoratie maak je het de eyecatcher van de woonkamer. 

Welke decoratie zet ik op een salontafel?

Maar hoe pak je dat aan? Je hebt maar een klein oppervlak beschikbaar om jouw persoonlijke stijl door te voeren. En de keuze is reuze. Van kaarsen tot dienbladen en van tijdschriften tot vaasjes: alles kan als decoratie dienen. Wij helpen je op weg met 5 ideeën!

1. Decoratie op een dienblad

Een dienblad op een salontafel creëert een geheel. Losse items kunnen rommelig ogen, maar wanneer je een dienblad met geurstokjes, kandelaren en een vaas met bloemen op de tafel plaatst, oogt dat meteen rustiger. Ook leuk is om een poef om te toveren tot salontafel door er een groot dienblad op te zetten.

2. Kaarsen

Eigenlijk mag een kaars niet ontbreken op de salontafel. Een paar hoge kandelaars met dinerkaarsen, een lekkere geurkaars of wat waxinelichtjes: kaarsen zorgen voor sfeer in huis. Wees niet bang om verschillende soorten kaarsen met elkaar te combineren. Kies hierbij wel voor één kleurtint, zodat er eenheid ontstaat. En combineer niet meerdere geurkaarsen met elkaar, want dan komt de geur niet goed tot zijn recht.

Het leuke is dat je met een koffietafelboek een persoonlijk tintje kunt geven aan

je interieur

ronde salontafel
Je vindt hier de verkoopadressen van de vtwonen tegels op de foto hierboven

3. Koffietafelboek

Koffietafelboeken danken hun naam aan het feit dat ze vaak op een salontafel worden gelegd, zodat je ze in alle rust tijdens je kopje koffie kunt doorbladeren. Het zijn vaak dikke boeken met prachtige foto’s en een opvallende kaft. En het leuke is dat je met een koffietafelboek een persoonlijk tintje kunt geven aan je interieur. Ben je gek op mode? Kunst? Fotografie? Of wil je liever jouw wereldreizen showen met je zelfgemaakte fotoboek? 

4. Bloemen

Iedereen wordt blij van bloemen. Een vaas met een kleurrijke bos, een paar takken in een vaas met een smalle hals of een paar droogbloemetjes in een fotolijstje. De floral trend is here to stay!

5. Schalen

Heb je een grote salontafel? Met een brede schaal ga je voor een statement. Kies voor een schaal in een landelijke stijl en leg er een paar drijfkaarsen in. Of maak er een fruitschaal van. Zo ligt het fruit in het zicht, waardoor je sneller een stuk pakt. Dubbele winst! Of kies voor nepfruit, dat prima door kan als als kunstobject.

Salontafel decoratie tips

Salontafels komen in alle vormen en maten. Wist je dat je de styling goed kunt afstemmen op de vorm van de tafel? Wij geven je een paar tips.

Decoratie voor een ronde salontafel

Een ronde salontafel style je het beste door de accessoires in een driehoekvorm te zetten. Linksonder een tijdschrift, rechtsonder een dienblad met (drie) kaarsen en bovenaan een bloemenvaas, bijvoorbeeld. Probeer ook niet te veel ronde items op een ronde tafel te leggen, maar speel met verschillende geometrische vormen. Dat geeft een leuk contrast!

Decoratie voor een rechthoekige salontafel

Bij een vierkante salontafel zou je het oppervlak kunnen verdelen in vier delen. Een deel laat je leeg en gebruik je voor een kop koffie, en in de andere delen kies je een hoofditem. Het liefst drie items in verschillende vormen en hoogtes, voor een gezellige dynamiek. Voor een rechthoekige salontafel kun je dezelfde techniek toepassen.

rechthoekige salontafel
Fauteuil van Pierre Paulin voor Gubi  (neeflouis.nl). Linnen plaid (couleurlocale.eu). Schemer- lamp, voet, kap, oranje glasobject, geel glasobject (hkliving.nl). Travertin beeld Wachter van Mirjam de Nijs, prijs op aanvraag (beeldenvansteen.nl). Salontafel, 111x62x34 cm   (vintagehoarder.com). Boekop tafel Icons by Oscar  (lannoo.be).
zwarte salontafel

Decoratie voor meerdere salontafels

Het combineren van verschillende salontafels geeft jouw zithoek een speels effect. Denk aan een marmeren salontafel set of een drietal ronde, houten tafeltjes in verschillende hoogtes. Maak bij de decoratie van de tafels gebruik van deze hoogteverschillen. Als alle accessoires even hoog zijn, kan dat saai ogen. Combineer een hoge vaas, een geurkaars en een plat tijdschrift voor een levendig gevoel.

Creëer een speciaal sfeertje

Je merkt het al: de salontafel kan een echte sfeermaker in huis zijn. Het is dus belangrijk om te bedenken welke sfeer je het liefst wil neerzetten. Ga je voor landelijke salontafel decoratie? Of romantisch? Of houd je van minimalistisch en een Scandinavisch interieur

  • Landelijk: een teakhouten schaal met waxinelichtjes, dik koffietafelboek met prachtige fotografie en materialen als steen, linnen en riet werken goed voor een salontafel met landelijke decoratie.
  • Romantisch: bloemen, bloemen, bloemen! Verschillende vazen met kleurrijke bloemen geven de salontafel een romantische sfeer. Stijl het af met een roze stompkaars en dinerkaarsen in glazen kandelaars.
  • Design: de salontafel mag je best gebruiken om met je mooiste items te pronken. Een opvallend ornament of kunstobject bijvoorbeeld. Maak af met een luxe geurkaars.
  • Scandinavisch: wit speelt een hoofdrol met het uitgangspunt ‘less is more’. Kies liever een groot item dan meerdere, kleine spullen. Denk aan een witte schaal met fruit of een paar kunstboeken op elkaar gestapeld.

Salontafel decoratie: houd het rustig!

Het is verstandig om bij de styling van een salontafel zuinig te zijn met items. Te veel accessoires maken de salontafel druk. Niet handig, want het blijft een functioneel meubel. Rust creëer je door een vast kleurenpalet te gebruiken en door liever een paar statement pieces te kiezen dan verschillende spulletjes.

nog meer: Wooninspiratie