Pillowtalk: dit zijn de slaapkamertrends voor 2023

Anno 2023 blinken slaapkamers uit in comfort en zijn ze een verlengstuk van het interieur. Daarnaast signaleert hoofdredacteur Nicolette Fox twee uitersten in slaapkamertrends voor 2023: enerzijds zen en minimalistisch, anderzijds eclectisch en fun. Compleet tegenovergestelde stijltrends. Hoe pas je ze toe?

Twee uitersten in slaapkamertrends 2023

Hoofdredacteur Nicolette signaleert twee verschillende stijltrends voor slaapkamers in 2023: ‘Enerzijds fun, dat wil zeggen mix & match, eclectische prints en vrolijke kleurcombinaties. Anderzijds zen, ofwel minimalistisch, natuurlijk, basic en in zachte natuurtinten toegepast in ton-sur-ton.’

Dus, wat kies je: wordt het een bonte boel met pittige kleuren, of gaat je voorkeur uit naar een serene slaapkamer in kalmerende kleuren? Misschien ben je een echt ochtendmens. Iemand die wakker wordt vóórdat de wekker gaat. Dan word je vast blij van een slaapkamer die plezier uitstraalt. Ben je een nachtvlinder die pas kan ontspannen in een kalme omgeving zonder al te veel prikkels? Dan is de slaapkamertrend van minimalisme, natuurtinten en pastels misschien de match voor je.

Slaapkamers anno 2023 zijn multifunctioneel

Dat er in slaapkamers niet alleen geslapen wordt, moge duidelijk zijn. Een slaapkamer is de plek in huis om je terug te trekken na een drukke dag buiten de deur. Nicolette: ‘Behalve slapen kom je er ook om je te ontspannen: een boek lezen, serie bingen, muziek luisteren, mediteren of yoga-oefeningen doen. En, als er voldoende ruimte is, is de slaapkamer in 2023 ook je home gym of werkplek.’

Katoensatijnen dekbedovertrek
Earth, kleur Green, 140×200/220 cm
€ 79,95, 200×200/220 cm € 149,95,
240×200/220 cm € 159,95,
260×200/220 cm € 179,95. Kussen
Bold Round, gerecycled acryl en polyester, kleur Green, 40 cm (Ø) € 49,95 (ook verkrijgbaar in Peach).
M.m.v. nordal.eu (kamerscherm, hoofdbord, tafel), sissy-boy.eu (mok, waxinelichthouder, kandelaar, bruin vaasje), mimiettoi.com (keramieken kruk, keramieken tafellamp), letoile.store (witte mok), loods5.nl/goods (vloerkleed). Overig privébezit.

Hoe de meubels aanvoelen is vandaag de dag net zo belangrijk als hun uiterlijk

Hotel comfort

Comfort prijkt bovenaan de prioriteitenlijst van slaapkamertrends in 2023. Het is tenslotte de uitgelezen ruimte om te ontsnappen aan de hectiek in de rest van het huis. Voor wat tijd voor jezelf en om de boel de boel te laten. Zeker sinds we meer vanuit huis zijn gaan werken en studeren, is het belang van een comfortabele woning – eentje die aanvoelt als een luxe hotel – toegenomen. We willen thuis net zo tot rust kunnen komen als op vakantie. Dus of het nu een matras, fauteuil of vloerkleed is; hoe de meubels aanvoelen is vandaag de dag net zo belangrijk als hun uiterlijk. Denk aan:

  • beklede hoofdbordenmet afgeronde hoeken
  • hoogpolige tapijten onder het bed
  • meer dan voldoende kastruimte om het gemakkelijk opgeruimd te kunnen houden
  • een aangename geur met geurstokjes naast het bed en geurzakjes in de linnenkast
  • hoge bedden opgemaakt in lagen en royaal belegd met kussens

Nicolette:

“We gaan veel gelaagdheid op het bed zien. Meerdere kussens, twee dunne dekbedden in verschillende hoezen (en kleuren), spreien en lakens die je over je heen kunt trekken

of van je af kunt slaan.”

Nicolette Fox editorial: "Ik wil het cocoonen nog meer leren waarderen"

Verlengstuk van de rest van het huis

Slaapkamers zijn een verlengstuk van het interieur in de rest van het huis. Het maakt niet uit welke van de vtwonen woonstijlen thuis aan het roer staat. Je kunt het interieur zonder blikken of blozen doorvoeren in de slaapkamer. Er is wel één woonstijl in het bijzonder die het in 2023 goed doet in de slaapkamer en dat is de romantische woonstijl. Denk daarbij aan bedrokken, hoofdborden bekleed met dezelfde kleur stof als de achterwand, kussenslopen met ruches, lampenkappen, klassieke fauteuilsen bloemenprints op de muur, gordijnen en lampenkappen.

Wit is uit, kleur is in

Witte muren en plafonds zijn verleden tijd. In de regenboog van kleuren die de slaapkamertrends bepalen komt wit niet (of nauwelijks) voor, zelfs niet op het plafond. Het zijn de zachtere kleuren als pastels en aardetinten die het goed doen, of juist heel uitgesproken kleurcombi’s. Kun je wit niet missen? Ga dan voor een warmere variant van gebroken wit.

Het zijn de zachtere kleuren als pastels en aardetinten die het goed doen

pastel beddengoed
greige (1167), 325×280 cm. 2structuur wit (33111), 136×226 cm (bxh) M.m.v. bymolle.com (dekbedovertrek), melchiorinterieur.nl (roze fluwelen bank), hm.com (fluwelen sprei, hoofdkussens), zarahome.com (fluwelen kussens), goeds.nl (bijzettafel), maisonnl.nl (vaas, pot met deksel), oudebouwmaterialen.nl (zeshoekige tegel), hetstenentijdperk.nl (marmeren ei), bauwerk.com (lime verf in kleur Smokebush), overig privébezit.

LEES OOK

De beste kleuren voor de slaapkamer

Kunst als een van dé slaapkamertrends van 2023

Met kunst voeg je zowel kleur als karakter toe aan de slaapkamer. Of het nou een abstract schilderij is, een zwart-witfoto die je raakt of een afdruk van een eigen foto of tekening: met werk aan de muur maak je de slaapkamer uitnodigend en persoonlijker. Je kunt een kunstwerk zelfs als uitgangspunt nemen voor de rest van het interieur van de slaapkamer. Spiegel het kleurpalet naar de kleuren in het kunstwerk of ga juist voor contrasterende kleuren, zodat het kunstwerk een nog opvallender contrast met de rest van de slaapkamer vormt.

Kunstwerk Catch my drift, 107x4x127 cm (bxdxh) € 495,-(hkliving.nl). Kruk € 125,- (thefinestvintage.nl). Vintage houten bank Elmwood € 895,- (herkabinet.nl). Zachtroze vaas € 19,95 (karwei.nl). Overig privébezit.

Spiegel het kleurpalet naar de kleuren in het kunstwerk

Natuurlijke materialen en duurzame keuzes

Duurzaamheid is een belangrijk thema, óók bij het inrichten van het huis. Het zal je niet verbazen dat deze trend zich ook laat terugzien in de slaapkamertrends van 2023. We zullen nóg vaker kiezen voor materialen die langer mee gaan en gemaakt zijn met respect voor onze leefomgeving. Aan mooie items voor de trendy slaapkamer geen tekort. Op zoek naar spullen van hoogwaardige, natuurlijke materialen zoals bamboe en biologisch katoen en gerecycled hout, metaal en plastic? Neem een kijkje in deze selectie van duurzame producten in de vtwonen shop.

nog meer: Wooninspiratie