Dit zijn de oogstrelende voordelen van een donkere slaapkamer

beeld vtwonen Beeld

Sfeervol, rustgevend, mysterieus, intiem, chic: van een donkere slaapkamer ga je geen spijt krijgen. Waarom voelt het donker maken van de slaapkamer dan toch als zo’n spannende, ongebruikelijke stap? We reiken je een aantal manieren aan om de slaapkamer compleet of gedeeltelijk in het duister te hullen.

Lees verder onder de advertentie

Lichte vs donkere slaapkamer

Waar een lichte slaapkamer fris en energiek aanvoelt, doet een donkere slaapkamer het omgekeerde. Het vertraagt en omhelst. Geen verkeerd effect van een ruimte waarin je wilt ontspannen en geborgenheid wilt ervaren. Bovendien: een kamer die (voornamelijk) wordt gebruikt om in te slapen, leent zich uitstekend voor een zwaarder kleurpalet. Reden te over om de slaapkamer een tint (of tien!) donkerder te maken. Hoe je dat doet zonder het te overdrijven? Nou, zo:

  • Een overwegend donker behang (zoals deze in emerald groen) is niet alleen decoratief, de variatie van structuur ten opzichte van glad gesausde muren is spannend én geeft dynamiek.
  • Drukke print in de donkere slaapkamer? Behang de muur achter het bed. Het behang wordt dan namelijk onderbroken door het bed, wat de drukke print subtieler maakt.
  • Door te kiezen voor structuurverf (wat in feite latexverf met zandkorrels is), breng je leven in de tent. Er ontstaat een nuance die er niet is wanneer de muur strak in de verf zit. Dat heeft alles te maken met hoe licht op de oneffen muur valt.
  • Donker doseren, dát is de truc. Dus begin gewoon eens met één donkere muur.
  • Speel met contrast. Laat de donkere slaapkamer tot leven komen door heldere kleuren toe te voegen. Dat kan zo eenvoudig zijn als een lichtblauwe sprei als tegenhanger van een marineblauwe muur. Kleine moeite, groot resultaat.
  • Raambekleding geschikt voor de donkere slaapkamer, zoals zwarte aluminium shutters of donkergrijze vitrages, geven sfeer en roepen acuut dat mysterieuze gevoel op.

LEES OOK
Maak korte metten met de lichtshow in jouw slaapkamer met deze raambekleding

Lees verder onder de advertentie

Bang voor het donker?

Voelt het donker schilderen van alle slaapkamermuren voor een donkere slaapkamer een beetje intimiderend? Begin zoals gezegd dan met één of twee donker(dere) muren. Verf muren tegenover ramen in een donkere kleur om daglicht als het ware te absorberen. Wil je het natuurlijke licht juist welkom heten? Schilder een donkere kleur op de muur waar het raam zit en een lichtere op de muur tegenover het raam om daglicht te reflecteren.

Zwarte slaapkamer

Zwart is op dit moment de meest gegooglede kleur voor de slaapkamer. Durf jij dat aan? Laat je vooral niet afschrikken door de kleur zwart in je interieur, zeker niet als je graag een donkere slaapkamer wilt. Zwart geeft een luxe uitstraling. Maak het speels door zwart in verschillende texturen toe te passen. Je zult zien: zwart kan ook heel gezellig zijn.

Lees verder onder de advertentie

Groene slaapkamer

Fantaseer je over een (donker)groene slaapkamer? Wij zeggen doen! Groen is één van de kleuren met een bewezen kalmerend effect. Er zijn veel manieren om een groene slaapkamer te stylen. Bijvoorbeeld met donkergroene kamerplanten of in combinatie met okergeel of zachtroze.

beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

LEES OOK
De groene slaapkamer is waanzinnig rustgevend: we verzamelden de mooiste voorbeelden

Lees verder onder de advertentie

Blauwe slaapkamer

Blauw als de nacht is de ultieme kleurkeuze voor de slaapkamer. Wie wil er niet onder een donkerblauwe hemel in slaap vallen? Perfect voor een donkere, maar niet al te dramatische uitstraling, die nog steeds diepte geeft. Gecombineerd met opvallende decoraties in lichtere tinten krijgt de donkere slaapkamer een hoffelijke lift.

Bruine slaapkamer

Bruintinten zijn afkomstig uit een neutraal kleurpalet en zorgen daardoor voor een zachte, natuurlijke look. Bruin kent een breed scala aan tinten die lekker combineren met zowel koele kleuren (zoals babyblauw, lila en groen) als warme kleuren (oranje, geel en rood).

Lees verder onder de advertentie

Grijze slaapkamer

Grijs is neutraal, veelzijdig en tijdloos. Gebruik verschillende grijstinten in de donkere slaapkamer. Grijze muren in combinatie met zwart beddengoed staat stoer en stijlvol.

Lees verder onder de advertentie

Donkere slaapkamer met knalkleuren

Een donkere slaapkamer met knalkleuren, oftewel uitgesproken en felle kleuren, is een zeldzame maar betoverende keuze. Wist je dat oranje, rode, roze en gele tinten veel meer opvallen tegen een donkere muur dan tegen een lichte muur?

Donker van nature

Heb je een gebrek aan daglicht in de slaapkamer? Maak van de nood een deugd. Weersta de verleiding om een donkere kamer op te fleuren met lichte kleuren, hoewel dat misschien vanzelfsprekend lijkt. Als de slaapkamer van nature donker is, zullen lichte kleuren meestal toch niet tot hun recht komen. Werk mét in plaats van tegen die natuurlijke lichtinval door juist donkere kleuren in te zetten. Gecombineerd met zachte schemerverlichting creëer je een zwoele en uitnodigende sfeer. Witte slaapkamer, eat your heart out!

Cocoonen in de donkere slaapkamer

Ben je niet van het halve werk? Pak het plafond dan ook mee. Zeker in kleinere slaapkamers ontstaat zo een waar cocooning paradijs. Toegegeven, het plafond ook in een donkere kleur schilderen vereist wat lef. Maar we beloven dat je het plafond met een gerust hart kunt betrekken bij je donkere slaapkamerplannen. Zolang je de balans bewaart tussen fris en zacht enerzijds en cool en moody anderzijds, wordt het mooi. Dat lukt wanneer je donkere tinten blijft afwisselen met zachtere en lichtere kleuren. We noemen blauw, groen, aardetinten, crème of spierwit. Je zult zien dat het totaalplaatje heel uitnodigend is.

Lees verder onder de advertentie

TIP
Maak eerst een moodboard om het effect van jouw kleurpalet goed te kunnen beoordelen

Inspiratie voor een donkere slaapkamer

Aan inspiratie voor een donkere slaapkamer geen gebrek. Ga jij overstag of moet je er nog een nachtje over slapen? Deze donkere slaapkamers geven je misschien het laatste zetje om de slaapkamer ook om te toveren tot een sfeervolle, mysterieuze, rustgevende en stijlvolle ruimte.

Boxspring Lifestyle by vtwonen Pepper vanaf € 1650,- (140×200 cm), nachtkastje Cumin met twee vakken, 45x45x62 cm (lxbxh) vanaf € 159,-, verkrijgbaar met verschillende stoffen en kleuren. Hier uitgevoerd met optioneel voetbord, stof Infinity Shell, metalen frame in kleur Champagne en poot Angle. M.m.v. nordal.eu (spiegel, wit linnen kussen), goeds.nl (fauteuil), anouk.com (schemerlampen), hm.com (tye-dye plaid en kussens). Beeld
Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld

Donkerkleurige decoraties

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen special 12-2018 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek. Beeld 2: vtwonen 03-2017 | styling Marianne Luning | fotografie Alexander van Berge. Beeld 3: vtwonen 12-2016 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek. Beeld 4: vtwonen 10-2021 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek | productie Tanja Saarberg | assistentie Krystel Jane Robinson. Beeld 5: vtwonen 04-2019 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek. Beeld 6: vtwonen 02-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans