Buitenkijken in een Brabants bloemenparadijs met zwemvijver

In 2004 vielen Carolien en haar man Lucas als een blok voor een oude Brabantse boerderij met een mooi stuk grond. In de wonderschone bloemenparadijs boordevol rozen huist ook nog een kleine boomgaard, een zwemvijver én een pluktuin vol dahlia’s.

vtwonen tuin special 3 2021 | de zwemvijver in de tuin met uitzicht op het huis
Gele lissen zuiveren het water van de zwemvijver.

Bloemenparadijs met rozen & dahlia’s

Dat Engelse cottagetuinen Caroliens inspiratiebron zijn, is terug te zien in de strakke hagen en weelderige borders boordevol rozen. ‘Rozen zijn prachtig. En dankbaar! Alleen een beetje mesten, snoeien en je hebt een maandenlang rozenfeest.’ Ook de aanleg van een pluktuin was een langgekoesterde wens. ‘De dahlia’s daarin zijn echt de bom: van heinde en verre komen mensen daar opaf.’ Het ís even werk – na de bloei moeten de bollen in het bloemenparadijs gerooid en in turf worden opgeslagen, om ze na de IJsheiligen weer te poten – maar dan heb je van augustus tot in oktober een bijna onuitputtelijke groei en bloei.’

LEES OOK
Buitenkijken bij een oude watermolen in Denemarken

vtwonen tuin special 3 2021 | glazen overkapping met ronde tafel en houten stoelen
De kas is van Alton en kwam in een bouwpakket via de Tuinkassenwinkel. Erin: een antieke tafel uit Frankrijk, geverfd in een zachtgroene kleur. De antieke stoelen eromheen komen ook uit Frankrijk.
vtwonen tuin special 3 2021 | gedekte tafel met rode sap in een kan en verschillende snack groentes op een bord
Het gebloemde servies, waar het Laguiole mes op ligt, is van Burleigh. De jam is gemaakt van vruchten uit eigen tuin. Karaf Sissy-Boy Homeland. Oranje lepeltje Sabre. Batik servet uit Indonesië. Placemats Bloomingville. Overige items brocantemarkten.
vtwonen tuin special 3 2021 | planten met rode klaprozen en een tuinhuis op de achtergrond
De klaprozen komen elk jaar enthousiast terug. Erachter roze/witte Acrolinium roseum, oftewel papierbloem.
vtwonen tuin special 3 2021 | eettafel in de tuin met een bankje en twee stoelen
De tafel in de zijtuin. Blauwe geranium op voorgrond: Johnson’s Blue. In het vak achter is nog een wolk van de lila/roze ruit (thalictrum) zichtbaar. Tafel en bank Functionals, twee stoelen Fermob. Op de tafel: Keulse potten Marktplaats, diverse vaasjes De Weldaad, blauw vaasje Søstrene Grene. Glaswerk meegenomen uit Spanje.

Vogelhuisjes tegen de eikenprocessierups

Wie Brabant zegt, zegt eiken – en daarmee ook de eikenprocessierups. ‘Helaas is het hier ook een eikenprocessierupsenwalhalla. Waardoor ik, vorig jaar toen het zo heel warm was, alleen volledig bedekt in de de tuin kon werken. Ook Bien en Job hadden er veel last van, onze huid jeukte en deed pijn. Daarom hebben we nu heel veel vogelhuisjes ophangen. Meesjes eten die rupsen op in het voorjaar. Door te lief zijn voor de vogels en zorgen dat de biodiversiteit zo groot mogelijk is, helpt het milieuvriendelijk af komen van de larven en de rupsen.’

vtwonen tuin special 3 2021 | een ligbed in de groene tuin in Brabant met uitzicht op de zwemvijver
Daybed Piet-Hein Eek voor Ikea, erop een schapenvacht van Texels schaap. Zachtroze bijzettafeltje Hay. Hammamdoek Sissy-Boy Homeland.

“Take en Bien zwemmen hier in het voorjaar

en zomer”

Het onkruid en de bloem

Jawel, ook in Caroliens bloemenparadijs groeit zevenblad. Wat ze gewoon laat zitten, al houdt ze wel in de gaten of het niet al te erg gaat woekeren. Omdat het steeds moeilijker wordt om op het klimaat te varen, is het zinnig om te kijken naar wat er oorspronkelijk stond en het goed doet. ‘Je moet ook wel. De zomers worden anders, het is belangrijk om te kijken naar wat nou echt goed bestand is tegen het klimaat. Wat het hier bijvoorbeeld heel goed doet, zijn stinzeplanten als winteraconiet, sneeuwklokjes, voorjaarskrokus, bosanemoon en wilde narcis.’

vtwonen tuin special 3 2021 | roze bloemen in de pluktuin
Een deel van de pluktuin met op de voorgrond cosmea, de dahlia’s staan nog niet in bloei. Linksachter staat goudsbloem (calendula) en Chinese vergeet-me-nietje (Cynoglossum amabile Blue Shower). Tegen de schuur is een grote vijg als leifruit bevestigd op een frame. De naam van de roos is onbekend.
vtwonen tuin special 3 2021 | tafel met roze tafelkleed en een barbecue
Lucas maakte de keuken in het tuinhuis zelf van wrc-delen, rode ceder. De lampen zijn vogelkooien die Carolien zwart heeft gespoten. Het roze tafellaken is een onafgewerkte linnen lap van de markt. Barbecue Green Egg. Hammamdoek Sissy-Boy Homeland. Regisseursstoelen Vervoort Meubelen. De vazen komen overal en nergens vandaan.

LEES OOK
Zelf een boeket plukken? Deze pluktuin zit bij jou in de buurt

nog meer: Wooninspiratie