7 ideeën voor het ideale thuisrestaurant

Kookliefhebbers opgelet! Je favoriete restaurant even niet bereikbaar? Creëer zelf een dinerparadijs. Door te bestellen of uitgebreid te koken, maar óók door de complete keuken een extra ster te geven. We geven een paar ideeën.

Thuisrestaurant - keuken - eetkamer - vtwonen - beeld: hkliving
Beeld: HKliving | Hanglamp Triangle van handgeweven wicker, 80x80x29 cm (bxdxh) € 295,-
(hkliving.nl). Eetkamerstoel Velvet van HKliving met metalen poten met velvet bekleding, Old Pink, Sand en Cool Grey, 48×62,5×85,5 cm (dxbxh) €165,- (vtwonen.nl). Overig privébezit.
vtwonen 05-2020 | 7 tips voor het ideale thuisrestaurant

Hoe lichter de toon, hoe subtieler de

look

1. Champagneroze

Om te beginnen mag het domein van de kok best wat kleur en elegantie gebruiken. Door te kiezen voor onverwachte tinten, creëer je een chique werkplek met volop inspiratie voor de mooiste gerechten. Ga bijvoorbeeld voor een materiaalmix en zacht palet. Bang dat het te zoet of romantisch wordt? Bedenk: hoe lichter de toon (zoals sprankelend champagneroze) hoe subtieler de look. In combinatie met een rustige lichtgrijze tegenhanger geeft roze in de keuken een warm accent, tussen antraciet, zwart en grijsgroen een toefje glamour. Een ‘goed voor je humeur’ variant is roze met (dé 2020 kleur) zachtgeel. Dat geeft een zomergloed. Ook de combinatie met naturel hout is lekker zwoel. En hoe meer harde materialen (metaal, beton), strakke lijnen en grafische vormen je combineert met roze, hoe stoerder het wordt.

vis5n9980tqv_s2400.jpg
Verf Light Peachblossom 3 en Grey Teal 226. Muurverf Absolute Matt Emulsion, per liter vanaf € 23,80 en Traditional Oil Eggshell of Traditional Oil Gloss, per liter € 49,- (littlegreene.nl). Overig privébezit.

2. #supportyourlocals

De ultieme luxe, dat is de tafel op z’n allermooist dekken en dan… eten bestellen of afhalen. Nu de restaurants in je stad of dorp extra steun kunnen gebruiken, geeft dat al helemáál een goed gevoel. Kijk voor restaurants die open zijn voor bezorging of afhalen op indebuurt.nl onder ‘eten & drinken’. Heel veel andere lokale platforms, zoals #supportyourlocals, zetten zich nu ook in om lokale restaurants, speciaalzaken en producten te steunen.

3. Succesrecept

Stap 1 van hét succesrecept voor een geslaagd thuisdiner is statement servies, gecombineerd met mooi linnen en chique glazen. Met aandacht voor de tafelstyling, wordt de restaurantallure direct zichtbaar. Zodra de tafel is gedekt, kun je een plek aan tafel uitzoeken. Het oogt levendig en luchtig om verschillende soorten stoelen rond de tafel te zetten. Zo kun je spelen met materiaal, looks (opengewerkt en dicht), hoogte en kleur.

vtwonen 05-2020 | 7 tips voor het ideale thuisrestaurant
Beeld: HKliving

4. Bar gezellig

Dé hotspot tijdens feestjes: veel plezier gegarandeerd als een deel van het werkblad wordt ingezet als bar. Een bar aan de kant van de woonkamer maakt de ruimte nog meer een geheel. Klaar met koken? Serveer je gerechten op tijdloos en mooi wit serviesgoed. Maar ook op donker(der) aardewerk kan eten sprankelen! Ga voor verschillende vormen en gemêleerd aardewerk.

Thuisrestaurant - keuken - eetkamer - vtwonen - beeld: vtwonen

5. Mediterraans

Wat is er nou leuker om te lezen aan de keukentafel dan kookboeken? Bovendien oogt een enorme stapel kookboeken knus en gezellig. Met het kookboeken in huis kun je altijd iets lekkers klaarmaken. Een aanrader: Italië van culinair journalist Onno Kleyn, om deze zomer toch het Mediterraanse gevoel in huis te halen.

6. Sfeermaker

Veel werkruimte en opbergplek is heerlijk in de keuken. Zeker als je wilt hamste… eh, van voorraad houdt. Met deels open kasten en planken ontstaat er meteen een extra sfeermaker. Sommige keukenmachines, zoals de toaster of blender, zijn niet altijd even makkelijk op te bergen. Die wil je eigenlijk niet steeds uit de kast moeten halen, maar op het aanrecht nemen ze veel ruimte is. Een wat dieper werkblad dan de standaard 60 cm biedt uitkomt. Ga voor 70 of 75, net zoals in de horeca, dan kun je ze gemakkelijk achter op het aanrecht kwijt. Bovendien is deze extra ruimte een zegen tijdens het voorbereiden van je gerechten.

7. Wandplanken

Nog iets om over na te denken: standaard keukenkastjes en -lades zijn 60 cm breed, maar ze zijn er meestal ook in 90 cm. Als je de keuze hebt, ga dan voor twee keer 90 cm in plaats van drie keer 60 cm, dan kun je meer spullen gemakkelijker opbergen.

Nog een tip: zonder bovenkastjes oogt een keuken meteen veel ruimtelijker en je stoot je hoofd niet tegen open deurtjes. Bovendien zie je niet alles wat erin staat en kun je niet overal bij. Planken zijn handiger. Daarop is plek om dierbaar serviesgoed én kookboeken mooi uit te stallen. Dat brengt een thuisrestaurant tot leven.

nog meer: Wooninspiratie