5 tips en tricks om opladers handig op te bergen

Haak Brass J Hook, medium € 8,- (thefinestore.com). Spiegel op marmeren voet € 24,99, trenchcoat € 39,99 (hm.com). Stoel, vintage J39 Børge Mogensen (Marktplaats). Poster Noice van Carlijn Seves (juniqe.com). Vaas privébezit. Beeld vtwonen 09-2021 | productie Myla Griese | fotografie Louis Lemaire
Beeld vtwonen 09-2021 | productie Myla Griese | fotografie Louis Lemaire

Opladers die rondslingeren zijn een doorn in het oog in menig huishouden. Niet alleen is het vervelend als je de telefoonoplader voor de zoveelste keer kwijt bent, het zorgt ook voor een onrustig gevoel in huis. Met deze tips berg je opladers handig op.

Lees verder onder de advertentie

Opladers opbergen

We kunnen niet zonder elektrische apparaten in huis. Alleen die snoeren, opladers en wirwar aan kabels zijn een vervelende bijkomstigheid. De eerste stap is vaak het wegwerken van losse kabels en snoeren. Met plinten, goten en dozen los je al een groot deel van het probleem op, maar hoe zit het met die opladers? De telefoonoplader die je iedere keer kwijt raakt, de oplader van de staafmixer die weer ergens achterin een keukenkast is verdwenen. En oh ja, de oplader van de smartwatch moet ook nog ergens liggen…

Kortom: opladers liggen vaak óveral. Met deze slimme tips en trucs helpen we je met het organiseren van opladers op een praktische en stijlvolle manier.

1. Oplaadstation

Een oplaadstation is ideaal voor op het bureau of nachtkastje. De meeste zijn tegenwoordig draadloos (op één snoer na, die voorziet het station van stroom). Wanneer je de smartphone, draadloze oordopjes of smartwatch op het docking station plaatst, worden ze automatisch opgeladen. Scheelt een hoop opladers.

Lees verder onder de advertentie

Oplaadstations komen trouwens in alle soorten en maten. Wat dacht je van deze wandlamp met draadloze oplader? Handig om naast het bed of boven de bank te hangen.

Tip: doe het oplaadstation in een slimme stekker of in een stekkerdoos met aan- en uitknop. Hiermee bespaar je stroom omdat je met één druk op de knop de gehele organizer uitzet.

2. Veelgebruikte laders op één plek

Niets is vervelender dan het hele huis overhoop halen omdat je de telefoonoplader weer kwijt bent. Leg daarom de opladers die je dagelijks of om de dag gebruikt op een vaste plek. Het liefst dicht bij een stopcontact zodat als alle apparaten weer zijn opgeladen, je de laders meteen terug op hun plek legt.

Lees verder onder de advertentie

Het slimst is om een speciale plek te creëren, zoals in een opbergbox. Tip: leg er geen andere snoeren en kabels bij, want dan wordt het binnen no time weer een wirwar.

3. Kabelorganisers

Een andere handige tool voor het organiseren van de opladers zijn kabelorganisers. Deze opbergers zet je dicht bij het stopcontact of over een verlengsnoer heen. Een gevalletje had je het maar eerder gedaan. Zo’n opbergbox is deels afgesloten waardoor alle lelijke kabels uit het zicht zijn. Sommige hebben meerdere compartimenten, zodat je de verschillende opladers netjes gescheiden houdt. Ben je een beetje handig? Dan maak je zo’n organiser net zo makkelijk zelf. Of gebruik een gewone opbergmand met deksel en steek de snoeren door de handvatten.

4. Snoerclips

Vaak zitten stopcontacten laag bij de vloer. Heb je een thuiswerkplek, dan ligt er waarschijnlijk een stekkerdoos op de grond waarin de snoeren van de laptop en het beeldscherm - en eventueel andere apparatuur - in passen. Maar op het moment dat je de laptop uit de oplader haalt, valt het snoer op de grond. Een irritatie voor velen. Dé oplossing is een snoerclip (zoals deze) of snoerhouder die je aan de zijkant van het bureau bevestigt. Zo slingert de oplader niet meer op de grond, waardoor kabels minder snel slijten én de thuiswerkplek een stuk rustiger oogt.

Lees verder onder de advertentie

5. DIY oplaadstation van hout

Als je creatief bent, kun je ook zelf aan de slag en een docking station op maat maken. Zo blendt hij prachtig in het interieur. Eigenlijk is het vrij simpel: men neme een houtsoort naar keuze (multiplex werkt meestal het best). Hier zaag je een kastje van dat precies over het wandstopcontact of een stekkerdoos past. Aan de bovenkant of zijkant boor je gaten, waar de kabels doorheen kunnen.

Zorg ervoor dat het houten kistje (of kastje) aan de voorkant of bovenkant open kan met een deksel of deur. Hierdoor verwijder je de oplader makkelijk uit het docking station. Ook heb je een plek nodig waar de tablet of telefoon kan liggen tijdens het opladen. Een leuke manier is door gleuven te maken waarin het apparaat rechtop kan staan. Schilder ‘m ten slotte in een kekke kleur of kies voor een blanke lak.

Stijlvolle opbergers...

Lees verder onder de advertentie