Zuinig met je handzeep
Vloeibare handzeep is een relatief nieuwe uitvinding. Pas in de jaren '80 van de vorige eeuw werd het echt een ding, en raakte vaste zeep steeds meer naar de achtergrond. Ideaal, want zo'n zeeppompje is praktisch. De keerzijde? Vloeibare handzeep is meestal slechter voor het milieu dan een vaste zeep. Ook wanneer je gebruikmaakt van navulverpakkingen (die trouwens net zo goed een verpakking hebben). Uit onderzoek bleek dat de CO2-uitstoot bij de productie van vloeibare zeep maar liefst tien keer groter is dan bij vaste zeep. Daarnaast zou met een zeeppompje ook nog eens veel meer zeep worden gebruikt dan bij een vaste zeep; maar liefst zes keer meer!
Lees ook:
DIY: je eigen roomspray maken
Duurzame handzeep
Natuurlijk maakt een duurzame handzeep best wat verschil. Zo kun je even checken of er palmolie in je handzeep zit (minder palmolie = meer beter) en of de (navul)verpakkingen recyclebaar zijn. Het goede nieuws: de truc om minder handzeep te gebruiken werkt natuurlijk net zo goed voor duurzame zeep. Ga je dus én voor duurzame zeep én voor deze truc, dan zit je qua duurzaamheid in elk geval goed. En we zeiden het al: het kan ook nog eens de kosten drukken.
De simpele truc
Geloof het of niet: alles wat je nodig hebt is een elastiekje. Wanneer je dat elastiek nét tussen de fles en het pompje strak vastmaakt, druk je het pompje automatisch minder diep in. Het pompje gaat dan naar beneden tot het 't elastiek raakt. Zo heb je voldoende zeep om je handen te wassen en gaat je zeeppompje toch een stuk langer mee. Zonde van het strakke uiterlijk van je zeeppomp? Dat hoeft natuurlijk niet. Je hebt kleurloze elastiekjes voor de zilveren pompjes en zwarte elastiekjes voor de zeepdispensers met een zwart pompje. Zo gefikst dus.