Jute vloerkleed: dit zijn de voor- en nadelen

beeld vtwonen Beeld

Na al die jaren is het jute vloerkleed nog steeds hyperpopulair. Rond, vierkant of rechthoekig: deze vloerkleden zijn op elke manier prachtig. Wat maakt jute vloerkleden zo populair en kleven er ook nadelen aan? Wij zetten het op een rijtje.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een jute vloerkleed?

De jute draden waarvan vloerkleden worden geweven, komen uit het plantengeslacht Corchorus. De thuisbasis van deze plant zijn warme en vochtige landen zoals India, Bangladesh en China. Na een groeiperiode van vier maanden worden de stengels die uit de grond steken afgeknipt en in de zon gedroogd. Vervolgens worden ze handmatig of in fabrieken tot een kleed geweven. Het resultaat is een oersterk, natuurlijk en duurzaam verkregen materiaal.

FAN VAN DE LOOK?
Shop jute vloerkleden

Interieurfavoriet

Dat het jute vloerkleed populair is, is niet vreemd. Hij is goed te combineren in verschillende woonstijlen: het past perfect in bohemian of vintage interieurs waarin gespeeld wordt met kleuren en verschillende culturele invloeden. In een strakker interieur geeft een jute vloerkleed juist net dat vleugje zen. En in een basic interieur komen ze goed tot hun recht tussen alle andere natuurlijke materialen.

Lees verder onder de advertentie

Ervaringen met een jute vloerkleed

Qua uiterlijk en sfeer zit je dus altijd goed met een jute kleed. Maar hoe zit het met die andere belangrijke functie van een vloerkleed: dat het zacht voelt? Een wedstrijdje zachtheid gaat een jute vloedkleed niet winnen van hoogpolig tapijt, maar het is ook niet zo dat ‘ie prikt. Het voelt aan zoals het eruitziet: comfortabel, maar hard. Soms wordt er katoen door het kleed geweven om het iets zachter te maken, maar het blijft een kleed dat is gemaakt van een natuurlijk, stug materiaal.

LEES OOK
Shopgids: alles over vloerkleden

Jute vloerkleed schoonmaken

Het voordeel van een jute vloerkleed is dat het eenvoudig te onderhouden is. Stofzuiger eroverheen en klaar. Wil je het kleed soppen, ga dan met water aan de slag en droog het goed af. Het is een natuurlijk materiaal, dus als het te lang vochtig blijft kan het gaan rotten. Jute is geen fan van schoonmaakmiddelen: chemische goedjes kunnen vlekken achterlaten. Gemorst? In alle gevallen geldt: deppen, niet wrijven. Zo duw je niet het gemorste materiaal dieper in het kleed. Heb je met nare geurtjes te maken? Ga dan met baking soda aan de slag. Dit natuurlijke, witte poeder bindt zuren, waardoor geuren worden geneutraliseerd.

Lees verder onder de advertentie

Shop vloerkleden van jute…

Bron: beeld: vtwonen 02-2022 | styling Marlies Does | fotografie Bart Brussee